časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Finálové kolo soutěže EBEC přivede do Brna 120 nejlepších inženýrů z celé Evropy

21. 7. 2017 | Vysoké učení technické v Brně | www.vutbr.cz

Co vše je možné stihnout navrhnout, smontovat a následně odprezentovat během dvou dní? To zjistí návštěvníci finálového kola mezinárodní soutěže EBEC (European BEST Engineering Competition). To se letos koná už podeváté, ale poprvé se nejlepší soutěžící z celé Evropy utkají v Brně. Do prestižního finále se probojovalo 120 nejlepších techniků, do soutěže se ale přihlásilo celkem 6 500 studentů z celé Evropy. Na Vysokém učení technickém v Brně poměří své síly ti nejlepší od 1. do 7. srpna 2017.

„Soutěž EBEC je celkem tříkolová. Nejdřív se technici utkají v lokálním kole. Vítězové pak postupují do regionálního kola, což je pro nás středoevropské kolo, které se letos uskutečnilo v Maďarsku. Nejlepší týmy se pak dostanou až do samotného finále, tzv. Final round of EBEC, o jehož organizaci se každoročně uchází mnoho poboček studentské organizace BEST. V letošním roce se nám podařilo konečně uspět a získat tak tuto prestižní mezinárodní soutěž pro Brno,“ uvedl hlavní organizátor Daniel Kováč z BEST Brno.



Inženýrská soutěž EBEC dává studentům možnost vyzkoušet si práci v týmu při řešení konkrétních technických úloh. Soutěží se přitom ve dvou kategoriích: teoretické Case Study a více praktické kategorii Team Design. „Loni například studenti museli vymyslet prototyp na odstraňování min, nebo sestrojit montážní linku na křehké předměty s možností použití 3D tiskárny. Jindy zase hledali obranné řešení proti novodobým pirátům. Většina zadání je vypracovaná ve spolupráci s renomovanými firmami,“ doplnil Kováč.

Studenti vždy dostanou zadaný úkol a následně mají na práci jeden den v případě Case Study a dva dny v případě Team Design. Používat mohou jen omezené nástroje a poměrně primitivní materiál. Loni si například museli vystačit s papírovou lepenkou, provázky či lepidlem. „Byla to jedinečná zkušenost, kterou jsem nikdy předtím neměl. Procvičil jsem si angličtinu a poznal nové přátele napříč Evropou,“ zavzpomínal na loňský ročník soutěže student Jaroslav List z Fakulty strojního inženýrství. Nejvíc si studenti pochvalují možnost vyzkoušet v praxi to, co zatím znají jen z přednášek a výpočtů. Navíc mohou porovnat své schopnosti se studenty technických škol z celé Evropy.

Přípravy na celoevropské finále v Brně probíhají téměř celý rok, na organizaci se přitom podílí zhruba padesátka dobrovolníků. Akci pořádá studentský spolek BEST Brno, který vznikl v roce 2005 s cílem pomáhat studentům VUT zábavnou formou rozvinout své technické dovednosti. Organizace BEST (Board od European Students od Technology) je studentská nezisková organizace, která má v současnosti více jak 90 poboček v 33 zemích Evropy a celkem eviduje cca 3 300 členů. Její tradice sahá až do roku 1989 a počet jejích členů od té doby neustále roste. Kromě Brna je BEST v České republice zastoupen ještě v Praze.

Tiskové materiály VUT Brno