časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Zpětný odběr elektra a baterií roste

13. 5. 2016 | Tiskové materiály Rema Systém. | www.remasystem.cz

Podle nejnovějších statistik skupiny REMA, která se zabývá zpětným odběrem elektrozařízení a baterií, vzrostl celkový sběr elektroodpadu od roku 2014 o desítky procent. Aktuálně společnost REMA Systém vysbírala více než 40 % zařízení, které již lidem neslouží.

Evropská unie přijala poměrně přísná opatření týkající se sběru a recyklace vysloužilých elektrozařízení a baterií. Podle jednotných pravidel musí státy EU v letošním roce vybrat zpět minimálně 40 % všech uvedených elektrozařízení na trh. U přenosných bateriích a akumulátorů je cíl stanoven až na 45 % míru sběru vůči uvedenému množství na trh. Hlavním důvodem je rostoucí množství tohoto elektroodpadu a jeho významná zátěž pro životní prostředí. Nárůst potvrzují i statistiky společnosti REMA, která se zabývá zpětným odběrem vysloužilých elektrozařízení a baterií. „Čísla ukazují, že v loňském roce bylo na trh uvedeno o téměř pět procent výrobků v kusech více než v roce 2014,“ potvrdil trend ředitel skupiny REMA David Vandrovec.

Přestože se na odběr elektrozařízení v Česku zaměřuje několik kolektivních systémů, ne všechny dosahují potřebných výsledků. „Dlouhodobě je zjevné, že minimálně třetina kolektivních systémů podhodnotila potřebnou úroveň sběru vysloužilých elektrozařízení,“ doplňuje David Vandrovec s tím, že stejně problematické je pro některé kolektivní systémy dodržet stanovený limit pro sběr přenosných bateriích a akumulátorů. „Jen necelé polovině kolektivních systémů se podařilo naplnit limit sběru EU elektrozařízení již v roce 2015. Navíc REMA Battery za rok 2015 vysbírala celých 44,9 % baterií, které již byly bez využití.  Podařilo se nám tak s ročním předstihem téměř splnit evropské směrnice,“ dodal Vandrovec s tím, že vzhledem k velmi častým menším rozměrům baterií, je velmi těžké navyšovat sběr. Stále velké množství baterií totiž není odkládáno na speciálních sběrných místech a některé baterie končí klasicky ve směsném komunálním odpadu.

Výrobci navíc v současnosti používají přenosné baterie a akumulátory v dostupných technologiích se stále stejnou intenzitou, a proto při nárůstu množství elektrozařízení roste i jejich spotřeba. Podle statistik REMA Battery bylo na trh v loňském roce množstevně uvedeno o pět procent více baterií a akumulátorů než v roce 2014. Největší zájem je přitom o nabíjecí baterie, které tvoří osmdesát procent všech baterií na trhu. Konkrétně výrobci nejčastěji sahají po bateriích Li-Ionových a Li-Polových. „Nejvíce se s nimi setkáváme právě proto, že jsou vestavěny v drobném moderním elektru, jako jsou mobilní telefony, přehrávače nebo tablety,“ doplnil David Vandrovec.

 

S nepotřebnými věcmi do školy či do práce

Lidé mají v České republice již deset let možnost nepoužívaná elektrozařízení a baterie odvézt na místa zpětného odběru, což jsou například prodejci spotřebičů. Kromě toho je možné najít i speciální sběrná místa vytvořená např. ve firmách, školách či veřejných institucích. Povinnost odebírat elektroodpad mají také všechny obchody s elektrem s prodejní plochou větší než čtyři sta metrů. Menší spotřebiče musí navíc přijmout zdarma.

Skupina REMA aktuálně zaštiťuje řadu projektů na podporu sběru a ekologičtějšího chování ve společnosti. V rámci projektu Zelená škola jsou zřízeny sběrná místa ve školách. Projekt Zelená firma zase cílí na zaměstnavatele a do ekologické likvidace elektrospotřebičů či baterií se už podařilo zapojit téměř dva tisíce firem. Na komunitní sběr cílí projekt Buď líný, v rámci kterého si mohou odvoz a recyklaci objednat například skupiny sousedů či obce zapojené do projektu Zelená obec. 

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021