časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Závislost indexu podání barev na kombinaci různých světelných zdrojů

11. 9. 2018 | Ing. J. Škoda, Ph.D., doc. Ing. P. Baxant, Ph.D. | www.vutbr.cz

Článek popisuje vliv kombinace světelných zdrojů na výsledný index podání barev. Jde zejména o kombinace různých typů zářivek, kdy je možné se setkat v praxi s kombinacemi teplých a studených zářivek v jednom svítidle. Index podání barev je závislý na celkovém spektru světelných zdrojů. Při použití běžných typů zářivek např. s indexem podání barev asi 80 se sčítají spektra a nastává otázka, zda tento součet má pozitivní, či negativní vliv na index podání barev. Na uvedenou otázku se snaží odpovědět tento článek.

1. Úvod
V některých případech je možné se setkat s pracovišti, kde je vnitřními předpisy vyžadována instalace více druhů zářivek v jednom svítidle. Jde např. o pracoviště, na nichž je prováděna vizuální kontrola lisovaných nebo lakovaných dílců pro automobilový průmysl. Na takovém pracovišti je vnitřními předpisy doporučeno používat zářivky v kombinaci teplá a studená s indexem podání barev neklesajícím pod 80. Nastává ovšem otázka, zda kombinace dvou zářivkových zdrojů o různé teplotě chromatičnosti se stejným indexem podání barev může vlivem součtu spekter z těchto zdrojů ovlivnit výsledný index podání barev k horšímu, nebo k lepšímu výsledku.

2. Index podání barev
Indexem podání barev je vyjadřována schopnost bílého světla věrně podávat barvy okolních předmětů. Tato bezrozměrná veličina je na obalu světelného zdroje označena Ra nebo též CRI (z angl. Colour Rendering Index). Velikostně nabývá hodnot 100 (věrný vjem barev) až 0 (bez rozpoznání rozdílů mezi barvami). Index podání barev se dnes hodnotí téměř výhradně výpočtem ze spektra světelného zdroje. Výpočet vychází z dřívějšího postupu, kdy se pomocí chromametru srovnával vzhled barev na osmi vzorcích při osvětlení testovaným a referenčním zdrojem světla. Jako referenční zdroj se do teploty chromatičnosti testovaného zdroje 5 000 K používá světlo teplotního zářiče a nad tuto hodnotu denní světlo. Jelikož je velmi obtížné vyrobit více identických testovacích vzorků, přistoupila mezinárodní komise pro osvětlování CIE k doporučení, aby se index podání barev hodnotil právě výpočtem ze spektra světelného zdroje. Se vzrůstající dostupností spektroradiometrů toto není problém, neboť je poměrně jednoduché pomocí algoritmů hodnotit index podání barev přímo v přístroji. Nutnou podmínkou je znalost spektrálního činitele odrazu referenčních vzorků. Tyto údaje jsou standardizovány a lze je nalézt včetně podrobného postupu výpočtu indexu podání barev v předpisu CIE 13.3 – 1995 [1]. Obecně je možné vyhodnocení indexu podání barev shrnout do těchto bodů:

Pokračování článku v elektronické verzi časopisu Světlo ZDE.

 


Vyšlo v časopise Světlo č. 4/2018 na straně 44.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.