časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Žádné kompromisy při modularizaci

7. 10. 2017 | Lenze, s. r. o. | www.lenze.cz

Při modularizaci museli výrobci strojů až do současnosti přistupovat na kompromisy. Buď přizpůsobili řídicí jednotku potřebné komplexnosti a vsadili na centralizovanou nebo decentralizovanou koncepci řízení. Tím však riskovali omezení její další rozšiřitelnosti. Nebo vsadili důsledně na centralizované řízení, přestože jeho funkce u jednodušších aplikací ne vždy byla využita. Tento rozpor nyní firma Lenze eliminovala: díky rozšíření automatizačního systému jsou k dispozici odstupňovaná řešení jak pro nejmenší modul stroje s pouhou jednou pohybovou osou, tak i pro komplexní víceosé systémy. OEM výrobce tak může bez narušení systému zcela pružně reagovat na každou aplikaci – bez úpravy jediné řádky softwarového kódu.


Obr. 1. Automatizační platforma od firmy Lenze podporuje modulární koncepce

Na veletrhu Interpack předvedla firma Lenze, jak se s odstupňovaným modulárním automatizačním systémem a s rozsáhlou stavebnicí softwarových modulů realizují flexibilní koncepce strojů pro specifická použití a jak se tím zároveň výrazně snižují náklady na projektování.

Dlouhá desetiletí se výrobci strojů koncentrovali především na tři věci: výkon, disponibilitu a kvalitu. Nyní je však rozhodující výzvou „time-to-market“: jak rychle může být stroj u uživatele uveden do provozu? Odpověď spočívá v použití modulárních koncepcí. Když je možné velké části řešení vytvořit na principu stavebnice, ušetří to cenný čas při projektování, programování a při konstrukci. Naproti tomu ani flexibilita nesmí přijít zkrátka. Zpočátku jde o zákaznické úpravy, ale v průběhu životního cyklu zařízení vyvstanou také otázky, jako je rozšiřitelnost, která se projeví např. v rostoucím počtu pohybových os, nebo možnost doplnit inovativní technologie s obhajitelnými časovými a finančními náklady. Modularizace se proto může zdařit jen tehdy, když se současně řeší mechanická část, elektronika a také software.

Měniče i700 Lenze
Obr. 2. Měniče i700 – pro správnou funkci vyžadují spolupracující PLC

Automatizace bez chybějících článků

S rozšířením o nový pohonný servosystém s integrovaným řízením dodává Lenze všechny potřebné moduly, aby výrobci strojů a zařízení mohli realizovat otevřenou, komplexní modularizaci bez kompromisů. Zcela tak odpadá otázka volby centralizovaného nebo decentralizovaného řízení, protože je možné vycházet z konzistentního výrobního sortimentu hardwaru a softwaru, které stejnou měrou zpřístupní obě topologie. Základem je programování technologických modulů pomocí aplikačního softwarového nástroje FAST. V případě potřeby je s jeho pomocí možné realizovat i synchronizaci komplexního stroje přesahující rámec jednotlivých modulů. A to bez nového programování – aplikační software běží stejně na decentralizovaných kontrolérech jako na centralizovaném řídicím systému. Kromě toho FAST zjednodušuje projektování, protože mnoho řídicích a pohybových funkcí je dodáváno již jako hotové softwarové moduly. Výrobce stroje je tedy již nemusí programovat, ale stačí je pouze konfigurovat pomocí parametrů specifických pro konkrétní aplikaci.

Samostatně pracující měniče řady 8400 Lenze
Obr. 3. Samostatně pracující měniče řady 8400

Závěr

Lenze se svým doplněným sortimentem poskytuje komplexní automatizační systém, který je možné s jemným odstupňováním vzájemně kombinovat. K dispozici jsou sladěná řešení jak pro stroje s jednou pohybovou osou, tak pro víceosé systémy pro komplexnější stroje s výkonným centrálním řízením. To výrobci strojů umožňuje při vývoji využívat modulární přístup a uvádět v co nejkratším čase na trh vysoce flexibilní, inteligentní, a především individuální stroje.

(foto: Lenze SE)


Skupina Lenze je řízena prostřednictvím holdingu Lenze SE se sídlem v Aerzenu nedaleko města Hameln v Dolním Sasku. Jako celosvětově působecialista na Motion Centric Automation nabízí Lenze „z jedné ruky“ rozsáhlý sortiment výrobků a služeb: od řízení a vizualizace přes elektrické pohony až po elektromechaniku, jakož i služby a nástroje pro projektování. Specialisté společnosti Lenze ve spolupráci se zákazníkem vypracovávají komplexní pohonná a automatizační řešení, která usnadňují realizaci, výrobu a servis strojů. Lenze je jedna z mála společností na trhu, které poskytují výrobcům strojů podporu ve všech fázích výroby stroje.
Skupina Lenze celosvětově zaměstnává přibližně 3 300 pracovníků a vlastními prodejními společnostmi, vývojovými centry, výrobními závody a sítí servisních partnerů je zastoupena v 60 zemích. V Německu se nachází hlavní sídlo společnosti s velkou výzkumnou a vývojovou základnou, dvěma výrobními závody i logistickým centrem pro zásobování zákazníků v severovýchodní Evropě. Zákazníkům poskytuje podporu mezinárodní síť prodejních specialistů a aplikačních inženýrů.
 


Vyšlo v časopise Elektro č. 10/2017 na straně 38. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021