časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Výroba rozváděčů podle koncepce Průmysl 4.0 – Eplan a Rittal na veletrhu AMPER 2017

17. 3. 2017 | EPLAN | RITTAL | www.rittal.com/cz-cs

Praktické výhody a příležitosti digitalizace v rámci procesu výroby řídicích a distribučních rozváděčů to je téma, kterému se během veletrhu Amper 2017 budou věnovat společnosti Eplan a Rittal. Obě firmy společně představí, co projektanti a výrobci rozváděčů potřebují vědět pro co největší využití síťových inženýrských řešení a digitálních dat. Důraz bude především kladen na přímý a dlouhodobý přínos řešení – zcela v souladu s filozofií obou společností. Ve společném stánku bude představena možnost vývoje rozváděčů od návrhu až po výrobu podle koncepce Průmysl 4.0. Veletržní expozice bude rovněž doplněna řadou produktů a softwarovými nástroji, jako je např. chladicí jednotka Blue e+, nabídka Rittal Automation Systems, EPLAN Smart Wiring, EPLAN Data Portal a nové řešení chlazení pro malé a střední průmyslové IT aplikace.

Stejně jako strojírenství i výroba řídicích a distribučních rozváděčů čelí výzvám, mezi které patří neustálé zlepšování produktivity, systematicky vytvářené inovace a výroba i dodání výrobků pod stále větším časovým a finančním tlakem. Příležitosti, které se otevřely díky tzv. end-to-end digitalizaci procesů v souladu s průmyslovým internetem věcí (Průmysl 4.0), jsou stále zřejmější. Na veletrhu Amper 2017 firmy Eplan a Rittal společně předvedou potenciální výhody svých řešení (obr. 1).


Obr. 1. Ve společném stánku Eplan a Rittal bude představena možnost vývoje rozváděčů od návrhu až po výrobu podle koncepce Průmysl 4.0

Na jednom místě budou prezentovány možnosti, které jako přidanou hodnotu nabízejí digitální technologie během fáze návrhu rozváděčů. Demonstrována bude inteligentní interakce softwaru, dat a konfiguračních řešení nabízených společnostmi Rittal a Eplan, což pomůže objasnit, jak jednotlivé nástroje fungují společně, a tím podporují tvorbu hodnoty inženýrských procesů prostřednictvím posílené účinnosti. Eplan představí inovativní řešení pro zvýšení efektivity během procesu vývoje výrobku. Ústředními body budou novinky platformy EPLAN 2.6 a Eplan Smart Wiring, dále systémy jako Eplan Electric P8, Eplan Pro Panel, integrace tepelného návrhu (Thermal Design Integration), Rittal Power Engineering a Rittal Therm a také portály pro data CAD/CAE (Eplan Data Portal, PARTcommunity). Opomenuta nebude ani řada digitálních pomůcek pro výběr správných komponent.

Automatizace pro výrobu rozváděčů

Naživo si návštěvníci budou moci vyzkoušet produkty z nabídky Rittal Automation Systems, jako jsou obráběcí centrum Perforex BC, poloautomaty pro úpravu vodičů ruční nářadí. Prezentován bude i softwarový nástroj Eplan Smart Wiring, určený k usnadnění práce při zapojování přístrojů na montážní desky.

Nové systémy pro mnohem větší produktivitu

Kromě toho bude Rittal vystavovat řadu inovativních produktů pro průmyslové a IT aplikace, které z pohledu uživatele spoří čas, náklady a energii a usnadňují montáž a realizaci komunikačních řešení spojených s požadavky Průmyslu 4.0.

Mezi produkty speciálně vyvinuté s ohledem na úspory energie patří nová systémová LED svítidla, která díky použité vysoce výkonné LED technice poskytují pro osvětlení rozváděčových skříní světelný tok až do 1 200 lm. Poskytují také pohodlné připojení a možnosti montáže a inovativní detaily jako Fresnelovy čočky. Během veletrhu budou představeny nové modely se světelným tokem 600 lm pro použití v systémových skříních, jako je TS 8, a se světelným tokem 400 lm pro použití v kompaktních skříních, např. AE.

Další představovanou novinkou bude nová generace chladicích jednotek Blue e+, jejichž jednou z předností je, že spotřebují až o 75 % méně energie ve srovnání s běžnými výrobky. V budoucnu bude možné tyto jednotky vybavit novým komunikačním rozhraním připraveným pro koncepci Průmysl 4.0. To otevírá nové možnosti pro snižování provozních nákladů, včetně správy majetku, monitorování stavu a prediktivní údržbu.

Rittal rovněž rozšiřuje svoji nabídku produktů pro efektivní řízení chlazení, a to o novou generaci střešních ventilátorů, které vynikají větším aerodynamickým výkonem – až 1 000 m3/h. Nová řada ventilátorů je také velmi flexibilní, usnadňuje instalaci a stupeň krytí splňuje požadavky kategorie IP55. Navíc technologie EC uživateli zaručuje realizaci energeticky úsporného a vysoce efektivního řízení klimatu v rozváděčích.

Nikdy IT nebylo tak snadné

Digitalizace procesů vytváří obrovské objemy vysoce citlivých dat. Dokonce i malé a střední firmy, jejichž IT infrastruktura se skládá z pouhých tří nebo čtyř racků, vyžadují IT prostředí, které kombinuje snadnou instalaci s nákladově efektivním a bezporuchovým provozem. Na veletrhu se tak budou moci návštěvníci seznámit s racky TS IT, IT chladicími jednotkami a datovými mikrocentry.

Společnost Rittal

Rittal Czech, s. r. o., a Rittal, s. r. o., jsou česká a slovenská dceřiná společnost Rittal GmbH & Co. KG, předního světového výrobce systémových řešení pro výrobu rozváděčů, rozvod proudu, průmyslovou klimatizaci a IT infrastrukturu, včetně softwaru a služeb. Řešení společnosti Rittal nacházejí uplatnění ve všech oblastech průmyslu, včetně strojírenství, IT a telekomunikací.

Široká nabídka produktů společnosti zahrnuje kromě jiného i komponenty pro kompletní řešení modulárních a energeticky účinných datových center včetně inovativní bezpečnostní koncepce a fyzického zabezpečení dat a celé systémové IT infrastruktury.

Společnost Rittal, založená v roce 1961, vyrábí své produkty v jedenácti výrobních závodech a je celosvětově zastoupena prostřednictvím 64 dceřiných společností a 40 obchodních zastoupení. S více než 10 000 zaměstnanci je největším členem skupiny Friedhelm Loh Group (FLG). Celá skupina FLG zaměstnává více než 11 500 pracovníků a v roce 2015 dosáhla obratu 2,2 miliardy eur.

Další informace lze nalézt na: http://www.rittal.czhttp://www.rittal.sk
http://www.friedhelm-loh-group.com


Obr. 2. Veletržní expozice bude rovněž doplněna řadou softwarových nástrojů, jako je EPLAN Smart Wiring, a produkty např. v podobě systému chlazení pro malé a střední průmyslové IT aplikace

Společnost EPLAN Software & Service

Společnost EPLAN Software & Service (obr. 2) je jedním z předních světových dodavatelů CAx a mechatronických řešení. Pomáhá firmám najít způsoby, jak optimalizovat jejich inženýrské procesy. Společnost Eplan poskytuje uživatelsky přizpůsobitelné koncepce pro systémovou integraci, instalaci a přirozenou integraci svých produktů do prostředí IT/PLM na základě běžných řešení. Nabídka služeb současně pokrývá přizpůsobení inženýrských nástrojů podle požadavků zákazníka, konzultace a školení. Vývoj individuálních a standardizovaných rozhraní pro ERP, PDM a PLM zajišťuje konzistenci dat při vývoji produktů. Eplan jako mezinárodní firma podporuje více než 45 000 zákazníků po celém světě s více než 120 000 instalacemi vynikající kvalitou svých produktů přispívajících ke zvyšování efektivity.

Společnost Eplan byla založena v roce 1984 a je součástí skupiny Friedhelm Loh Group. Koncern Friedhelm Loh Group, řízený svými vlastníky, provozuje po celém světě osmnáct výrobních závodů a má 78 mezinárodních poboček. Celá skupina zaměstnává více než 11 500 lidí a v roce 2015 dosáhla obratu 2,2 miliardy eur. Již poosmé v řadě získal tento rodinný podnik v roce 2016 ocenění „špičkový německý zaměstnavatel“. Navíc byl koncern Friedhelm Loh Group označen ve studii časopisu Deutschland Test, který vydává firma Focus Money, jako „špičková firma v oblasti profesního vzdělávání“.

Více lze najít na: http://www.eplan.cz
http://www.friedhelm-loh-group.com

Eplan a Rittal na veletrhu AMPER 2017 – hala P, stánek 4.02


Vyšlo v časopise Elektro č. 3/2017 na straně 22
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021