časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Vynálezci v Národním muzeu

23. 2. 2012 | |

Nová budova Národního muzea se stala o třetím únorovém víkendu (18. až 19. února 2012) místem, kde se mohli návštěvníci – dospělí stejně jako děti – nejen seznámit s významnými vynálezci, ale také stát se aktivní součástí akce nazvané Aspoň na víkend vynálezci. Šlo o první setkání z plánovaného cyklu akcí, které nejen pro rodiny s dětmi připravilo Národní muzeum na rok 2012 v rámci projektu Hravé muzeum.

Jako doprovodný program k výstavě Vynálezci a vynálezy byly pro návštěvníky připraveny také přednášky o vynálezcích. Za nezdařilejší z tohoto bloku přednášek lze označit vzpomínání na Josefa Sousedíka, geniálního elektrotechnika a zakladatele elektrotechnické továrny ve Vsetíně, který byl dobovým tiskem označován za Edisona z Moravy. Toto setkání, které se konalo v sobotu 18. února od 15 do 17 h, moderoval syn Josefa Sousedíka, Ing. Tomáš Sousedík (vlevo).

Mezi vzácnými hosty byla také starostka Vsetína, paní Iveta Táborská (vpravo), která na toto pražské setkání neváhala přijet i přes nepříznivou dopravní situaci v souvislosti s doznívající sněhovou kalamitou na Vsetínsku a Vysočině. Paní starostka ve svém projevu zdůraznila význam Josefa Sousedíka pro město Vsetín nejen jako vynálezce a továrníka, ale také jako dlouholetého starosty Vsetína, za jehož starostování prožívalo město obrovský rozmach a jeho věhlas se šířil za hranice regionu i tehdejšího Československa.

Josef Sousedík
(*18. 12. 1894 †15. 12. 1944)

byl významný český elektrotechnik, vynálezce, podnikatel a vlastenec. Přestože pocházel z velmi chudých poměrů, vypracoval se díky svému talentu, píli a houževnatosti na výjimečně úspěšného podnikatele a továrníka, který byl pro Vsetín tím, čím byl Baťa pro Zlín.

Josef Sousedík snad nejvíce však proslul svým patentovaným řešením elektromechanického přenosu výkonu rychlého motorového vozu M 290.0, který pod označením Slovenská strela pendloval pravidelně od roku 1936 do roku 1939 mezi Bratislavou a Prahou – tento technický skvost byl 1. července 2010 vyhlášen za národní kulturní památku. Josef Sousedík byl autorem 58 unikátních československých patentů a 163 zahraničních patentů především v oblasti elektrických strojů. Intenzivně se účastnil také politického, společenského a kulturního života Vsetína a deset let zde byl starostou. Za druhé světové války byl vůdčí osobností protifašistického odboje na Valašsku, a to již od počátku okupace 15. března 1939 až do své tragické smrti v roce 1944, kdy byl tři dny před svými 50. narozeninami zastřelen při výslechu na Gestapu. Po převzetí moci komunisty v únoru 1948 byl odkaz tohoto výjimečného elektrotechnika, továrníka, komunálního politika a vlastence násilně vymazán z paměti národa a o Josefovi Sousedíkovi se nesmělo až do politické změny v roce 1989 nikde mluvit ani psát.

Tento stav se nyní pokoušejí změnit mj. také autoři připravované knihy o Josefovi Sousedíkovi, kteří se této akce aktivně účastnili a ve svém vystoupení se podělili s posluchači o své postřehy a poznatky získané z práce na této knize. Autoři chtějí touto knihou apelovat na paměť a svědomí národa, a prolomit tak dlouhá léta nuceného zapomínání na skutečného hrdinu a velkou postavu naší nedávné, ale stále živé historie.

Město Vsetín, Český svaz bojovníků za svobodu, mnohé vysoké školy a instituce, pokroková veřejnost i rodina usilují o to, aby byl Josefovi Sousedíkovi udělen Řád T. G. Masaryka za zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidských práv in memoriam. Tyto snahy by mohla podpořit i připravovaná kniha, která by měla vyjít na konci tohoto roku. Jejím hlavním záměrem je seznámit co nejširší veřejnost s morálním odkazem a výjimečnou osobností Josefa Sousedíka – československého elektrotechnika, továrníka, politika a vlastence, který byl zastáncem demokratických idejí a humanismu T. G. Masaryka a pro svou vlast obětoval to nejcennější, co člověk má, svůj život.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021