časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Vynálezce memristoru prof. Chua bude přednášet na Fakultě elektrotechnické ČVUT

6. 10. 2014 | |

Fakulta elektrotechnická Českého vysokého učení technického v Praze přivítá na své půdě objevitele nového elektronického prvku memristoru, který by se mohl uplatnit v nových typech nanoelektronických pamětí a logických obvodů. Profesor Leon O. Chua bude 8. října od 16.15 hodin přednášet v budově fakulty v pražských Dejvicích (Technická 2, Praha 6). Vstup na přednášku je zdarma.

Profesor Leon O. Chua dlouhodobě působí na University of California, Berkeley, v USA. Do Prahy zavítal jako účastník 11. ročníku European Conference on Non Destructive Testing (ECNDT). Díky úzkým vazbám Fakulty elektrotechnické ČVUT na kalifornskou univerzitu nabídl prof. Chua fakultě exkluzivní přednášku.

Děkan Fakulty elektrotechnické ČVUT prof. Pavel Ripka k této mimořádné přednášce uvedl: „Je pro nás obrovskou ctí, že můžeme v našich prostorách přivítat vědce světového formátu. Studenti a pedagogové naší fakulty i řada hostů se těší na setkání s vynálezcem Chuova obvodu – klasické realizace chaotického oscilátoru. Kromě teorie nelineárních obvodů dosáhl prof. Chua fundamentálních výsledků v teorii chaosu a v oboru neuronových sítí. Jeho pražská přednáška se bude týkat i samotných základů termodynamiky. Takto výjimečná událost by neměla uniknout nikomu, kdo se zajímá o současné trendy ve fyzice a elektrotechnice“.

Profesor Leon O. Chua vystudoval v roce 1959 Mapua Institute of Technology na Filipínách. Po své emigraci do Spojených států získal prestižní stipendium na Massachusetts Institute of Technology, kde získal v roce 1961 titul MSEE. O tři roky později získal na University of Illinois doktorát za práci na téma Nelineární obvodové analýzy. V letech 1964 – 1970 působil prof. Chua na univerzitě v Purdue, od roku 1971 do současnosti přednáší na University of California v Berkleley. Během své kariéry získal osm čestných doktorátů.

Bližší informace na stránkách ECNDT

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021