časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Vyhlášení vítězů Výročních cen Českomoravské elektrotechnické asociace

22. 5. 2014 | |

Českomoravská elektrotechnická asociace letos poprvé vyhlásila soutěž o Výroční ceny asociace za inovační produkt. Partnerem soutěže se stala Komerční banka a.s.

Soutěžilo se ve třech kategoriích o udělení:

  • Výroční ceny za nejlepší inovační výrobek či proces v oblasti elektrotechniky, energetiky a strojírenství
  • Výroční ceny za nejlepší inovační výrobek či proces v oblasti automatizace
  • Výroční ceny za nejlepší inovační výrobek či proces v oblasti elektroniky a ICT

Podmínky soutěže splnilo a nominaci na cenu asociace získalo osm úspěšných výrobků, které jsou uvedeny v abecedním pořadí dle hlavního řešitele či přihlašovatele:

  • ABB, s.r.o., získala nominaci na ocenění za rozváděč „UniGear Digital concept“
  • ELCOM, a.s., získala nominaci na ocenění za „Měnič EDI LOKO AUZ“
  • ELKO EP, s.r.o., získala nominaci na ocenění za přístroj „LARA 5 in 1“
  • LOGAREX Smart Metering, s.r.o., získala nominaci na ocenění za originálně řešené zabezpečení elektroměru „SAFEMETER“
  • MESING, s.r.o., získala nominaci na ocenění za „Automat pro bezkontaktní kalibraci koncových měrek
  • MINERVA BOSKOVICE, a.s., získala nominaci na ocenění za „Průmyslový šicí stroj s typovým označením 0967-100382“
  • VUES Brno, s.r.o., získala nominaci na ocenění za „Speciální generátory pro integrování do turbínových jednotek s Kaplanovými turbínami určené pro malé
    vodní elektrárny na toky s proměnným průtokem“
  • VUES Brno, s.r.o., získala nominaci na ocenění za „Integrovanou soustavu lineárního servoaktuátoru“

Hodnotící komise pod vedením Prof. RNDr. Vladimíra Aubrechta, CSc., proděkana pro tvůrčí činnost a doktorské studium Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně a ředitele Centra výzkumu a využití obnovitelných zdrojů energie posoudila dne 15. května 2014 výrobky nominované na Výroční ceny Českomoravské elektrotechnické asociace za inovační produkt a navrhla prezidentovi asociace Ing. Jiřímu Holoubkovi udělit:

  • Výroční cenu za nejlepší inovační výrobek či proces v oblasti elektrotechniky, energetiky a strojírenství společnosti MINERVA BOSKOVICE, a.s. za „Průmyslový šicí stroj s typovým označením 0967-100382“
    Je to představitel nové řady těžkých průmyslových šicích strojů, které vznikly ve spolupráci s VÚTS, a.s. Liberec, v rámci řešení projektu FR-TI3/320 Výkonné těžké průmyslové šicí stroje s vysokou mírou automatizace a unifikace. První představitel z této těžké řady H-Type je průmyslový šicí stroj plochý se spodním podáváním, s patkovým a jehelním podáváním, s barelovým chapačem, s odstřihem nití, automatickým zapošitím a se zvedáním přítlačných patek. Jedná se o šicí stroj určený pro těžké šití při výrobě koženého zboží, popruhů, plachet a šití technických textilií zavedený do sériové výroby koncem roku 2013, který dosahuje ve světě špičkové parametry. K zahájení prodeje došlo po široké patentové ochraně tohoto unikátního stroje.
  • Výroční cenu za nejlepší inovační výrobek či proces v oblasti automatizace společnosti MESING, s.r.o. za „Automat pro bezkontaktní kalibraci koncových
    měrek“
    „Automat pro bezkontaktní kalibraci koncových měrek“, vyvinula společnost MESING ve spolupráci s Ústavem přístrojové techniky AV ČR, v.v.i.. Jde o unikátní zařízení, které zavádí do praxe nový patentovaný princip kalibrace délky koncové měrky pomocí kombinace bílého světla a světla laseru. U tohoto přístroje je měření provedeno bezdotykově pomocí dopadu světelného záření na oba konce měrky v jeden okamžik. Zároveň je délka měrky určena s přímou návazností na definici jednotky jeden metr, neboť odměření probíhá s využitím laserového záření s přesně známou délkou vlny. Automat je dále vybaven specializovaným manipulátorem pro plně automatické zakládání koncové měrky ze zásobníku do měřicí komory přístroje a kapacita zásobníku je až 126 ks měrek.
  • Výroční cenu za nejlepší inovační výrobek či proces v oblasti elektroniky a ICT společnosti ELKO EP, s.r.o. za přístroj „LARA 5 in 1“
    LARA 5 in 1“, který spojuje více uživatelských funkcí domácí elektroniky a tím omezuje počet přístrojů v domácnosti a vytváří jednotné komfortní používání. V designu vypínače se tak skrývá 5 funkcí:
    - Funkce RADIO nahrazuje radiové přístroje v domě internetovým rádiem, které máte vždy po ruce s možností až 1000 stanic a hlavně bez šumu, který je zřejmý u běžných rádií.
    - Funkce VIDEOTELEFON (domovní hláska) nahrazuje další přístroj v domě, který slouží pro otevírání dveří.
    - Funkce EXTERNÍHO ÚLOŽIŠTĚ umožňuje ukládat vybranou hudbu.
    - Funkce AUDIOZÓNA dovoluje poslouchat a přehrávat hudbu ze serveru.
    - Funkce INTERCOM – můžete komunikovat se spolubydlícími v celém domě.
    Přístroj LARA lze ovládat přímo dotykem na přístroji samotném, či ovladačem nebo chytrým telefonem.

Ceny byly oceněným společnostem slavnostně předány při příležitosti valné hromady Českomoravské elektrotechnické asociace dne 22. května 2014 v Lednici na Moravě.

Ceny předávali:

  • prezident Českomoravské elektrotechnické asociace pan Ing. Jiří Holoubek,
  • zástupce partnera soutěže Komerční banky a.s. pan Jiří Toužín,
  • předsedkyně Technologické agentury ČR paní Ing. Rut Bízková,
  • předseda hodnotitelské komise soutěže pan Prof. RNDr. Vladimír Aubrecht, CSc.

K soutěži je nutno podotknout, že všechny navržené produkty jsou dnes již realizované a že dosažené výsledky výzkumu, vývoje a inovací odpovídají definicím druhu výzkumu, jak je tato uplatňována v ČR. Za povšimnutí stojí i mimořádně velký rozsah ochrany duševního vlastnictví nominovaných výrobků, zejména dosažený počet získaných patentů. Komise nehodnotila „zemi původu“ inovativního řešení. Ale kdo zná společnosti, které získaly nominace, ten dobře ví, že jejich úspěšné inovace vychází především z tvůrčí činnosti vlastních zaměstnanců a že se nejedná o nahodilou, ale soustavnou systematickou výzkumnou a vývojovou činnost.

Tiskové materiály Českomoravské elektrotechnické asociace ElA

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021