časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

VUT spolupracuje se základními školami, chce jejich žáky přitáhnout k technickým oborům

24. 10. 2016 | VUT Brno | www.vutbr.cz

Jak vypadá elektrárenský popílek? Jak si vyrobit jednoduchý elektrický obvod? To už budou od podzimu vědět žáci dvou základních škol z Jihomoravského kraje, které spolupracují s brněnskou technikou. K ZŠ Novolíšeňská se nově připojila i mimobrněnská škola ze Židlochovic. Každá z nich má navíc na VUT svého fakultního partnera.

Žáci líšeňské základní školy, kteří v předchozím semestru navštěvovali Fakultou chemickou, nově proniknou do tajů elektrotechniky díky exkurzím na Fakultě elektrotechniky a komunikačních technologií VUT. Společnou smlouvu podepsali zástupci fakulty i ZŠ v pátek 21. října. „Studenti se mohou těšit například na prohlídku oblíbeného Elektrikária, což je interaktivní expozice o elektrotechnice. Žáci mají také možnost prohlédnout si vybrané fakultní laboratoře, kde si mj. zkusí sestavit i jednoduchý elektrický obvod,“ popsal některé body spolupráce proděkan FEKT Jiří Háze. Pracovníci elektrofakulty pak přijedou přednášet i přímo na základní školu. Populární Elektrikárium, které na Technické 12 funguje už téměř rok, navštíví vybraní žáci celkem ve třech termínech. Po prázdninové přestavbě mezi exponáty přibyla harfa, na kterou mohou návštěvníci hrát pomocí laserových strun.


Vysoké učení technické v Brně navíc nově uzavřelo spolupráci i s mimobrněnskou základní školou – ZŠ Židlochovice. Studenti této školy začali svůj program na VUT před dvěma týdny, a to exkurzemi na Fakultě chemické. „Žáci si prohlédli např. snímky známých vzorků, jako je oxid hlinitý, elektrárenský popílek či křemelina. Tyto snímky byly pořízeny elektronovým mikroskopem,“ upřesnil Tomáš Opravil z Fakulty chemické, na kterou v říjnu zavítalo celkem 95 žáků osmých a devátých tříd.

„V novém školním roce chceme posílit oblast polytechnického vzdělávání. Některá řemesla už žáci ani neznají. A jako celospolečenský problém se začíná jevit nedostatek technických pracovníků ve všech odvětvích. Nově proto zařazujeme od 7. ročníku volitelný předmět technická výchova a také v pracovních činnostech bude více prostoru pro rozvoj technických dovedností,“ doplnila ředitelka ZŠ Židlochovice Jana Králová. Žáky ale nečekají jen experimenty a exkurze v laboratořích, brněnští chemici vyjedou učit i k nim na školu.

„Naším cílem je přitáhnout žáky ke studiu technických oborů. Jeden špatný učitel nebo učitelka matematiky, fyziky či jiného přírodovědného předmětu může napáchat velké škody pro celý systém technického vzdělávání. Přitom poptávka po absolventech technických oborů je standardně vysoká. I proto se snažíme oslovit potenciální uchazeče už na základní škole a zbavit je zábavnou, ale poučnou formou strachu z přírodovědných předmětů," dodal rektor VUT Petr Štěpánek.

Tiskové materiály VUT Brno

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021