časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Všestranný pomocník pro přípravu projektové dokumentace

20. 12. 2017 | EPLAN ENGINEERING CZ, s.r.o. | www.eplan.cz

Od září 2017 je k dispozici nová verze platformy systému EPLAN 2.7, která klade důraz na mezioborovou spolupráci a konzistentní digitalizaci inženýrských procesů. Nová verze softwaru přináší uživatelům devatenáct jazykových verzí, množství vylepšených detailů a obousměrné propojení s automatizačními systémy – včetně TIA Portal od firmy Siemens a Melsoft IQ Works od Mitsubishi, které zaručují ještě větší efektivitu inženýrské práce.


Obr. 1. EPLAN Cogineer

Všechny systémy platformy EPLAN jako softwaru pro přípravu elektrotechnických schémat, návrh hydraulických a pneumatických obvodů a návrh rozváděčů používají jednotnou databázi a umožňují sdílet projektové informace v celém vývojovém procesu od návrhu a konstruování, přes výrobu až po údržbu. Základem každého softwaru je tzv. jednotný zdroj dat. EPLAN jako dodavatel tím dává svému systému pozici základního kamene pro konzistentní digitalizaci inženýrské práce a integraci s automatizačními technologiemi. Mezioborová spolupráce se čím dál častěji odehrává na mezinárodní úrovni, proto je software k dispozici již v devatenácti jazykových mutacích. Nově přibyla turecká a rumunská jazyková verze. To dále prohlubuje všestrannost podpory jazykových verzí platformy.

 EPLAN Preplanning
Obr. 2. EPLAN Preplanning

Tvorba opakovaně použitelných šablon

Četná vylepšení byla též zavedena v jednotlivých oblastech, na něž se platforma zaměřuje. Díky novým možnostem nastavení šablon elektrotechnických a fluidních schémat je nyní možné již připravené šablony ještě jednodušeji standardizovat a opětovně používat. Následně mohou šablony také sloužit pro přechod do EPLAN Cogineeru – nového rozšiřujícího modulu pro automatizované zpracování schémat. Uživatelé se mohou těšit na ukázku budoucí cloudové verze, která bude poprvé představena na německém veletrhu SPS IPC Drives v Norimberku.

V oblasti procesního inženýrství je jednou z novinek modul potrubí v systému EPLAN Preplanning. Uživatelé ocení detailnější dokumentaci provozních zařízení, která zahrnuje údaje o potrubí již v počátečních fázích návrhu. Přímočařejší pro uživatele je rovněž zjednodušená práce s kabeláží. Nyní je možné použít tepelně smršťovací trubice, a snáze proto navrhnout konektory v prostředí 2D i 3D, vylepšeny byly také možnosti pohledu na připojovací hardware. To vše umožňuje vytvářet ještě detailnější výrobní dokumentaci, což urychluje procesy výroby kabelových rozvodů. Početná vylepšení a inovace doplňují nové možnosti konstruování, jako je konfigurace vlastností v pohledech na model, rozšířené výrobní rozhraní v systému EPLAN Pro Panel a aktualizovaný EPLAN Smart Wiring nově s topologií klient–server.

 EPLAN Smartwiring
Obr. 3. EPLAN Smartwiring

Výměna dat mezi elektrokonstrukcí a automatizací

Na mezioborovou výměnu dat se zaměřuje také nové rozhraní mezi platformou EPLAN a portálem Siemens TIA Portal, které je připravené pro formát AutomationML, jenž bude v budoucnosti v prostředí Průmyslu 4.0 stále populárnější. Obousměrná výměna dat, která funguje bez jakýchkoliv omezení i s automatizační platformou Melsoft IQ Works od Mitsubishi, byla rozšířena a bude též prezentována na SPS IPC Drives. Uživatelé mohou přenášet data oběma směry v jakékoliv fázi projektu, později je editovat a následně projekt synchronizovat. Tím se nahrazuje časově náročné, často opakované manuální kontrolování změn a přibližuje se inženýrská práce o další krok k plné digitalizaci procesů v éře Průmyslu 4.0. V principu je k tomu ovšem předpokladem konzistentní digitalizace všech procesů a dat, od návrhu konstrukce až po výrobu, provoz a údržbu. To je jediný způsob, jak lze klíčová slova smart engineering, smart production a smart data skutečně uvést do života.


Vyšlo v časopise Elektro č. 12/2017 na straně 44. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021