časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Volba nabíječe podle provedení a požadavků aplikace

9. 10. 2020 | Libor Machan | AKAM, s. r. o. | www.mean-well.cz

Stručný přehled současného sortimentu nabíječů renomovaného výrobce spínaných zdrojů MEAN WELL

Stručný přehled současného sortimentu nabíječů renomovaného výrobce spínaných zdrojů MEAN WELL

Adaptérové provedení

Tzv. Green typy s vysokou účinností a nízkou vlastní spotřebou v pohotovostním režimu (<1 W) jsou nabíječe s vlastnostmi napěťového zdroje s proudovým omezením (dvoustupňové nabíjení). Jejich výstupní hladiny jsou podle typu od 4,2 ~ 54 V, výkonově lze volit typy od 30 do 326 W. Pokud padne otázka, jestli je možné venkovní použití, lze vybrat modely s deklarovanou pracovní teplotou –30/+70 °C. Tyto přenosné adaptérové nabíječe mají zabudované ochrany proti přetížení, zkratu a přepětí na výstupu, korektor účiníku (od 120 W) a plní mj. požadavky aktuální EN 62368-1.

Obr. 1. Adaptérový nabíječ MEAN WELL
Obr. 1. Adaptérový nabíječ MEAN WELL

Stolní nabíječe

V nabídce stolních nabíječů jsou modely řady PA/PB s výkonem 120 až 1 000 W vyznačující se rovněž vysokou účinností a malou vlastní spotřebou. Oproti adaptérům mají vícestupňové profilové nabíjení volitelné přepínačem (PB-600/1000), automatické vnitřní chlazení, signál o stavu pro nadřazený řídicí systém (PB-1000) a jsou dálkově ovladatelné. Typy PA/PB jsou robustními výkonovými mikropočítačem řízenými nabíječi pro akumulátory až 600 Ah. Jejich přednostmi jsou spolehlivost, životnost a vysoká účinnost.

Relativně mladými zástupci stolních nabíječů jsou typy ENC. Inteligentním nabíječům ENC (120 až 360 W) lze pomocí PC a adaptéru naprogramovat individuální nabíjecí profil vyhovující zadání, který je uložen v jejich nevolatilní přepisovatelné paměti i jako dokument v PC pro budoucí potřeby.

Obr. 2. Stolní nabíječ PBObr. 2. Stolní nabíječ PB

Nabíječ RCB-1600 o výkonu 1 600 W technickým řešením reaguje na požadavek systémového nastavení výstupu pestrého provedení akumulátorů (olověné, gelové, zalité, AGM, Li-Ion). Je dodáván pro nejčastěji používané hladiny napětí 12/24/48 V. Model s výstupem 12 V může dodávat až 100 A, je ideální pro baterie 330 až 1 000 Ah. Parametry nabíjení lze dálkově programovat po sběrnici IIC, PM nebo CAN (napětí, proud, vypnutí, stav). Nabíječ informuje o ne/přítomnosti akumulátoru, je chráněn před zkratem či přepětí na výstupu, nadměrné zátěži a přehřátí.

DBU/DBR jsou inteligentní nabíječe ovladatelné přes PM/CAN se jmenovitým výkonem 3,2 kW. Základními vlastnostmi jsou číslicové řízení a rackové provedení. Jsou vhodné pro průmysl nebo nabíjení e-skútrů, elektromobilů s potřebou výkonu 10 kW a více díky možnosti paralelního spojování.

Obr. 3. Konfigurace nabíjecího profilu ENC nabíječe pomocí PC
Obr. 3. Konfigurace nabíjecího profilu ENC nabíječe pomocí PC

Pro náročné aplikace jsou určeny nabíječe HEP o výkonu 600/1 000 W charakteristické uzavřeným prachuvzdorným provedením a odolností proti vibracím. Díky robustnímu provedení mohou pracovat při teplotách –40 až +70 °C, v prašném nebo olejnatém prostředí.

www.mean-well.cz

Obr. 4. Rackový nabíječ RPB
Obr. 4. Rackový nabíječ RPB

Obr. 5. Nabíječ HEP s výstupem 120 V
Obr. 5. Nabíječ HEP s výstupem 120 V

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021