časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Velmi dostupné měření výkonů

16. 12. 2017 | Micronix, spol. s r. o. | www.micronix.cz

Měření výkonů není až tak jednoduchou a co se týče financí levnou záležitostí. Změřením napětí a proudu pomocí klešťového multimetru změříme pouze výkon zdánlivý.

Při použití přístrojů, které umí zjistit i účiník (cos φ), získáme už i výkon činný a potažmo jalový. Záleží totiž s jakým činitelem amplitudy je schopen přístroj změřit TRUE RMS (správná efektivní hodnota). Vzniklé harmonické následně ovlivní díky celkovému THD i hodnotu cos φ, v tomto případě už jde o power faktor (cos φ je definován jen pro první harmonickou).

Abychom získali všechny tyto hodnoty, navíc s uspokojivou přesností, je potřeba již hovořit o analyzátorech výkonu. S těmi se lze setkat většinou až u měření na třífázových soustavách, jsou ale finančně dosti náročné.

Přesto firma Micronix, s r. o., má ve svém sortimentu jednofázový wattmetr za velmi příznivou cenu. Jde o klešťový wattmetr a analyzátor výkonu PC 6011SD. Dovoluje měření: 10 až 600 V, 5 až 2 000 A, kW, kV·A, kvar, PF, kW·h, kV·A·h, kvar·h, PFH, úhlu fáze, Hz a harmonických do 50. s celkovým vyjádřením THD. Velice užitečnou možností je i grafické zobrazení průběhů.

Záznam je na microSD kartu až 32 GB s exportem do Excelu. To umožní i zpracování v PC bez nutnosti zakoupení SW (který za příplatek existuje – U 811 WIN) včetně kabelů, i když přístroj je portem RS-232, nebo USB vybaven. Cena tohoto přístroje činí 8 990 Kč bez DPH.


Vyšlo v časopise Elektro č. 12/2017 na straně 46. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

MICRONIX,spol. s r.o.

MICRONIX,spol. s r.o.
Antala Staška 1076/33a
Praha 4
140 00
www.micronix.cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021