časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Veletrh Czechbus pošesté a naplno

29. 11. 2016 | redakce ELEKTRO | www.eel.cz

Na holešovickém Výstavišti v Praze proběhl ve dnech 22. až 24. listopadu 2016 již šestý ročník veletrhu Czechbus, výstavy autobusů, hromadné dopravy, garážové a servisní techniky, jehož pořadatelem byla již tradičně společnost Incheba Expo Praha, spol. s r. o.

Letošní ročník byl zatím největší počtem vystavovatelů i rozsahem výstavní plochy. Vystavená vozidla společně s příslušenstvím vyplnila všechny prostory Průmyslového paláce i rozlehlé venkovní plochy před ním.

Obr. 1. Autobusy obsadily i plochu před Průmyslovým palácem

Základem veletrhu byly podle očekávání autobusy, bylo by obtížné najít významného výrobce, který se neúčastnil. Pravé křídlo Průmyslového paláce bylo obsazeno zájezdovými, městskými i meziměstskými autobusy, včetně vozidel na CNG a elektrobusů. Ve střední hale byly mimo dodavatele vybavení a doplňků umístěny expozice výrobců midibusů. Levé křídlo Průmyslového paláce zabrali dodavatelé dílenského a servisního vybavení a také historická vozidla.

Rostoucím segmentem ve výstavní náplni byly doplňkové systémy, montované zakázkově do vozidel pro hromadnou dopravu osob. Již tradičně to byly systémy vytápění a klimatizace, informační a platební systémy, včetně vybavení pro počítání cestujících. Byly zde už z minulých ročníků známé aplikace „palubní zábavy“, vhodné pro zájezdové autobusy nebo dobíjecí moduly pro drobnou elektroniku, které se uplatní i ve vozidlech pro městský provoz. Specifickou nabídkou byly kamerové systémy pro kontrolu prostoru pro cestující i bezprostředního okolí vozidla. Současné systémy zajišťují nejen přenos informací přímo k řidiči, ale i záznam a ukládání pro případnou analýzu nehodových událostí a konfliktů ve vozidle.

Obr. 2. Replika historického trolejbusu

Historická vozidla zastupovaly autobusy Karosa řady Š 11, známé i z mnoha veteránských akcí ale také jeden naprostý unikát. Tím je replika trolejbusu Mercedes – electrique – Stoll, (obr. 2), která je ve skutečnosti provozuschopným elektrobusem. Zásluhou skupiny nadšenců soustředěných kolem Galerie a Muzea České Velenice vzniklo vozidlo, které má všechny potřebné náležitosti pro jízdu v běžném silničním provozu. Přestože replika vznikla se záměrem využití jako lákadlo pro turisty, snažili se jeho tvůrci maximálně dodržet parametry vozu, který v letech 1907 až 1916 vozil cestující na 3,3 km dlouhé trati z náměstí v Gmündu k vlakovému nádraží v Českých Velenicích. Původní vůz i jeho moderní replika používají v současnosti znovuobjevenou koncepci motorů umístěných v kolech. Toto řešení použila například ostravská firma Ekova u svého elektrobusu, který byl na Czechbusu také k vidění. 

Vozidla s elektropohonem zastupovaly mimo repliku trolejbusu právě elektrobus Electron výrobce Ekova Electric poháněný motory firmy Ziehl Abegg umístěnými v kolech. Firma SOR představila tzv parciální trolejbus typu TNB 12 schopný dojezdu 15 km pouze na vestavěné baterie. Baterie jsou dobíjeny při jízdě pod trolejí. Jsou umístěny na střeše, takže nezabírají prostor pro cestující. Druhým exponátem z dílny SOR byl zcela nový elektrobus s designem od arch. Kotase. Vozidlo je možné dobíjet i rychlodobíjením pomocí děleného pantografu, stejně jako vůz SOR EBN 11 dlouhodobě zkoušený v rutinním provozu pražského Dopravního podniku. Ten bylo možné shlédnout před Průmyslovým palácem. Plzeňská Škoda Electric vystavovala jeden z deseti elektrobusů typu Škoda Perun HE v karoserii Solaris Urbino (obr. 3), které budou zajišťovat městskou dopravu v Třinci. Třinecké elektrobusy počítají pouze s nočním dobíjením. 

Obr. 3. Elektrická výzbroj nízkopodlažního elektrobusu Škoda Perun HE je umístěna na střeše

Každý ze tří veletržních dní doplnily doprovodné akce. Setkání mistrů renovací byla série přednášek o záchraně a renovaci silničních i tramvajových veteránů. Pražské Muzeum MHD zde představilo svoje úsilí o renovaci a zpojízdnění jednoho z prvních pražských trolejbusů Praga TOT. Přednášky druhého dne byly věnovány tarifním a odbavovacím systémům ve veřejné dopravě s důrazem na posun od papírových jízdenek a jednoúčelových karet k používání bankovních karet ať už k přímému placení, nebo jako prostředku identifikace majitele předplatného. Doprovodný program posledního dne veletrhu proběhl pod názvem Elektrické autobusy pro město. Posluchači se seznámili s možnostmi získat prostředky na pořízení elektrobusů i s reálnými zkušenostmi některých provozovatelů z ČR.

Veletrh Czechbus 2016 proběhl velmi úspěšně, za účasti 93 vystavovatelů ze sedmi zemí. Můžeme se jen těšit, že následující ročník bude nejméně stejně bohatě obsazený a návštěvnicky atraktivní.

Další informace naleznete na www.czechbus.eu.

(text a foto mp)

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021