časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Vědecká soutěž hledá nové Hrdiny budoucnosti

3. 2. 2015 | |

Vzdělávací portál CHEMGENERATION.COM, který působí již čtvrtým rokem, přichází i letos s aktivitou, která má za cíl ukázat mladým lidem zábavnou stránku chemie a přírodních věd.

Soutěž Hrdinové budoucnosti byla zahájena v prosinci 2014 v České republice, Rumunsku
a Srbsku, v lednu 2015 se zapojí také dalších sedm zemí střední Evropy. Cílem soutěže je zvýšit povědomí středoškolských studentů (studenti 14-19 let, kteří se chystají na volbu svého budoucího povolání) o významu trvalé udržitelnosti a atraktivnosti vědy, jež hraje významnou roli v rozvoji budoucích udržitelných řešení.

Věříme a těšíme se, že v rámci této soutěže objevíme budoucí mladé inovátory, kteří jsou schopni tvořivě aplikovat své vědecké inovace a vymyslet taková řešení, která budou šetrná k životnímu prostředí. „Ve 150leté historii společnosti BASF byla provedena celá řada technologických objevů, které podporují udržitelný rozvoj. Ať již mluvíme o inovativních materiálech, jež využívají takzvaně zelenou energii, nebo moderních automobilových dílech, které jsou šetrné k životnímu prostředí,“ říká ředitel oddělení komunikace a vládních vztahů BASF pro střední Evropu Filip Dvořák a dodává: „Cílem soutěže Hrdinové budoucnosti je to, aby mladší generace pochopila a vzala za svou koncepci udržitelnosti a nalezla pozitivní vztah k vědě, která v tomto ohledu hraje nepostradatelnou roli. Chceme dětem pomoci v tom, aby uměly nabyté zkušenosti a dovednosti aplikovat i v reálném světě. Jsme přesvědčeni, že dnešní mladí inovátoři jsou naší budoucností a je třeba o jejich rozvoj pečovat.“

Udělej svět lepším pomocí vědy!


Vědecká soutěž Hrdinové budoucnosti si klade za úkol najít budoucí mladé vynálezce, kteří dokáží kreativně využívat vědecké inovace při implementaci ekologicky šetrných řešení. Úlohou týmů středoškolských studentů je provést vědecký výzkum a vyvinout inovativní udržitelné řešení, které vyřeší zvolený problém v jejich lokalitě. Tímto problémem může být například plýtvání energií ve škole nebo nadměrná produkce odpadu – smysl soutěže spočívá v použití vědeckých metod při řešení daného problému.

Pro tento úkol musí studenti využít nejen své teoretické znalosti a vědecký zájem, ale
i tvořivost a představivost. Nejlepší nápady mohou sloužit jako dobrý příklad, který inspiruje ostatní lidi ke změně a k využívání udržitelných řešení.

Jako podporu pro studenty a učitele připravila společnost BASF vzdělávací materiály – tzv. Příručku k udržitelnosti, která představuje tři hlavní budoucí globální trendy a obsahuje devět bohatě ilustrovaných vědeckých článků, které ukazují, jak vztah udržitelnosti a vědy na globální úrovni nabízí odpovědi na největší výzvy dnešního světa, jako je například využívání energie nebo vody. Texty představují studentům nejnovější výsledky výzkumů a inovací
a poskytují mnoho zajímavých údajů, které vzbuzují zájem o tuto problematiku. Vědecké texty mohou sloužit také jako pomůcka pro učitele, jelikož obsahují nejnovější vědecké poznatky, o kterých možná ani neslyšeli.

Organizátorem soutěže je chemická společnost BASF. Na území České republiky zaštítily projekt významné odborné a vzdělávací instituce: Česká společnost chemická, Svaz chemického průmyslu, Národní technické muzeum, Mensa České republiky, Asociace pro mládež, vědu a techniku AMAVET, o. s. a také občanské sdružení Žádná věda.

Týmy se mohou do soutěže zaregistrovat prostřednictvím webových stránek www.chemgeneration.com, kde naleznou nejen veškeré pokyny, ale také vzdělávací materiály. Uzávěrka projektů je 20. března 2015. Nejlepší nápady vzešlé ze soutěže budou představeny veřejnosti a kromě hodnotných cen budou mít nejlepší týmy možnost zúčastnit se programu na podporu udržitelnosti pro rok 2015, v jehož rámci budou moci prezentovat svá udržitelná řešení na akci nazvané Hřiště inovací. Mohou tak dát nejen dobrý příklad ostatním, ale také uvést do chodu skutečné změny.

Více informací o soutěži: chemgeneration.com/cz/futureheroes/index.html

Registrace do soutěže: chemgeneration.com/cz/futureheroes/p%C5%99edb%C4%9B%C5%BEn%C3%A1-registrace.html

 

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021