časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

VC-532: krása ukrytá v kleštích

22. 1. 2020 | Jan Robenek | Conrad Electronic Česká republika | velkoobchod.conrad.cz

Opravdu je nutné utratit spoustu peněz, má-li nový klešťový multimetr umět měřit i něco jiného než napětí, proud a odpor? V Německu si to nemyslí, protože skvěle vybavené zařízení je dnes dosažitelné za cenu hluboko pod dvěma tisíci korunami. Těšit se lze nejen z praktického pouzdra, ale třeba i z displeje, který si moc dobře uvědomuje, že tradiční LCD již mají nejlepší roky dávno za sebou. Jedno velké „ale“ by se však přesto našlo.

AC/DC nebo jen AC Pro práci v běžných provozních podmínkách s teplotami nad +5 °C jsou digitální proudové kleště VC-532 značky Voltcraft velmi vhodné. Pohodlně lze jimi změřit střídavá a stejnosměrná napětí do 600 V (CAT III), AC proudy až 1 000 A, odpor 60,00 MΩ, teplotu do +1 000,0 °C, kapacitu až 6 000 μF a třeba i frekvenci 9,999 kHz. Výrobce nezapomíná ani na procentuální vyjádření doby trvání kladné půlvlny, diodový test, okamžitě reagující akustické prozvánění nebo bezkontaktní ověření přítomnosti střídavého napětí, tedy standardní funkci NCV. Pro zajištění čistějších výsledků systém umožňuje vložit dolnopropustný filtr LPF (100 Hz) a rovněž volitelně snížit vstupní impedanci až na 200 kΩ. Společně s nastavením LoZ je však nezbytné přiměřeně zkrátit i dobu měření AC/DC napětí.


Obr. 1. Zabudovaná svítilna s LED

Je třeba také vyzvednout předpoklady pro zkoumání stejnosměrného proudu, nejlépe ještě jednou do 1000 A. Za tuto základní funkci však bude nutné si připlatit. Třeba při nákupu sesterského modelu VC-533, protože varianta DC testovaná odborníky z Conrad Electronic proudy vůbec nepodporuje. A to ani kontaktně. Znamená to tedy, že verze číslo 532 s podporou True RMS do užšího výběru nepostoupí? Ne, neznamená. Stále má totiž několik předností, které nevykazují ani mnohem dražší klešťové multifunkce.

Obyčejné LCD? Už nikdy více

Výrobci měřicí techniky si uvědomují, že jen omezená skupina přístrojů bude moci po celý zbytek života zůstat na stole. Svá zařízení proto opatřují nejrůznějším nápaditým vybavením, které má pobyt v terénu zpříjemnit. Není třeba shánět samostatné pouzdro, protože může být na míru a přímo součástí dodávky? Vůbec není nutné šetřit na pryžovém povrchu, neboť je ideální nejen na bocích, ale také na zadní straně nebo v celé spodní části těla přístroje. To pak vydrží pád z výšky až 2 m.

Proudové kleště VC-532 jdou však ještě dál. Jsou totiž vybaveny nejen zapuštěným závitem, ale také svítilnou s LED (obr. 1) či osmipolohovým otočným voličem, jehož popisky jsou ve tmě zřetelně čitelné, přičemž na ně jasně ukazuje červená kontrolka. Co se týče zobrazovače (obr. 2), je to velký přehledný a především moderní displej s jediným „mrtvým“ úhlem, ve kterém se bílá barva obrovských číslic změní na stříbrnou. Tu a tam se na černém kontrastním pozadí může objevit nepatrně prosvítající bod, který však nijak neruší, a v závislosti na otočném přepínači dokonce mění svou polohu.


Obr. 2. Velký přehledný a moderní displej

Vše na svém místě

Ovládání multimetru Voltcraft VC-532, vybaveného i sloupcovým ukazatelem, je intuitivní. Z „klávesových zkratek“ si stačí zapamatovat jen kombinaci tlačítka MODE, které uživatel při zapnutí krátce přidrží a přístroj se po čtvrthodině sám již nevypíná. Všech šest ovládacích prvků s pryžovými hmatníky a trvalým podsvětlením je umístěno až pod zobrazovacím panelem, a obsluze tak nebrání žádný prst ve výhledu.

Tlačítka, jimiž se přepínají funkce nebo ručně mění jinak automatické rozsahy, aktivují filtr LPF a ukládají maxima či minima, popř. provádí relativní měření, mohou být pro někoho příliš nízko. To by pak mohly překážet i vstupní konektory (obr. 3), pro které se vlivem závitu nenašlo místo ideálně až na protilehlém konci kleští. Třeba jako u modelu VC-590OLED, který byl testován před rokem (Kleště Voltcraft se vybarvily. OLED není výkřik do tmy). S běžnou velikostí palce se však není čeho obávat, neboť častěji používané funkce jsou spíše v horní řadě a tlačítko HOLD je sdíleno s bočním ovládáním svítilny. Světelná stopa ve tvaru půlměsíce pro běžnou práci naprosto postačuje. Je však nutné se smířit s rušivým žlutým nádechem.


Obr. 3. Tlačítka pro přepínání funkcí a vstupní konektory

Boduje výbavou

Proudové kleště VC-532 značky Voltcraft se rozhodně povedly. Pravda je, že funkce NCV by si zasloužila vyšší citlivost a třeba též akustickou odezvu, podobně jako při běžném ovládání přístroje. Naproti tomu je detekce neustále k dispozici, a není již proto nutné řešit polohu zapnutého voliče. Určitě by také prospěly rychlejší reakce samotného systému, např. na změnu v nastavení. Větší pozornost by u nového zařízení mohl výrobce věnovat rovněž čistotě v prostoru vyhrazeném trojici baterií typu AAA.


Obr. 4. Proudové kleště VC-532 s přibalenými doplňky

Vezme-li se v úvahu rozsah funkcí, pěkný displej, solidní dílenské zpracování, přibalené doplňky (obr. 4), prodloužená záruka i cena, není již nutné se při výběru odolné měřicí techniky cítit jako v kleštích. Stačí, když je uživatel nechá pro sebe jen pracovat.


Vyšlo v časopise Elektro č. 1/2020 na straně 25.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021