časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

V Indii probíhá fyzikální spouštění druhého bloku JE Kudankulam

20. 5. 2016 | Rosatom | www.rosatom.cz

Dne 18. května 2016 bylo na indické jaderné elektrárně Kudankulam dokončeno zavážení paliva do reaktoru druhého bloku. Během sedmi dnů bylo pracovníky elektrárny zavezeno všech 163 palivových souborů. Díky zkušenostem ze spouštění prvního bloku se podařilo tuto činnost dokončit o 4 dny dříve, než požadoval časový harmonogram.

rosatom

Reaktor je nyní připraven na dosažení minimálního kontrolovaného výkonu, což indická společnost pro atomovou energii NPCIL plánuje udělat během následujících několika dní, čímž bude ukončena etapa fyzikálního spouštění. Dalším krokem bude připojení nového reaktoru vybudovaného ruskou státní korporací pro jadernou energii Rosatom k indické přenosové síti a provedení nezbytných stovek zkoušek správné funkce jednotlivých zařízení. Podle odhadů expertů se tak stane v létě 2016. 

První blok JE Kudankulam, který byl připojen k indické rozvodné síti v říjnu 2013, již dosáhl svého nominálního výkonu 1000 MWe a dodává elektrickou energii obyvatelům ve státech Tamilnádu (poměr elektřiny dodané do sítě tohoto státu odpovídá výkonu asi 563 MWe), Kérala (133 MWe), Karnátaka (221 MWe), Ándrapradéš (50 MWe) a svazovém teritoriu Puttučéri (33 MWe). 

První etapa výstavby JE Kudankulam, která obsahuje první dva bloky této elektrárny s reaktory VVER-1000, se tímto krokem blíží ke svému úspěšnému zakončení. V roce 2014 podepsaly Rusko a Indie rámcovou dohodu o druhé etapě výstavby této jaderné elektrárny (druhá dvojice reaktorů VVER-1000) a také plán, který předpokládá vybudování alespoň 12 bloků jaderných elektráren v Indii s využitím ruských technologií, a to i v lokalitě Kudankulam (zde by mělo stát až osm bloků s reaktory VVER-1000). 

rosatom

Stojí za zmínku, že české společnosti jsou v rámci spolupráce s Rosatomem dodavateli zařízení pro její indický projekt: pro první etapu výstavby realizovaly smlouvy v celkové hodnotě kolem miliardy korun. Společnost ARAKO dodala 1600 kusů armatur, Kabelovna KABEX téměř 3000 km kabelů. Mezi dodavately jsou i VÍTKOVICE MACHINERY GROUP, SIGMA GROUP a další společnosti. 

„Vítáme fyzikální spouštění nového bloku v Indii a jsme rádi, že naše společnost přispěla k tomuto úspěchu. Kabelovna KABEX dodala pro tento projekt tisíce kilometrů vysoce kvalitních výrobků, které odpovídají mezinárodním i ruským požadavkům. Jsem přesvědčen, že naše spolupráce s Rosatomem při výstavbě jaderných elektráren bude pokračovat i nadále,“ řekl generální ředitel společnosti Kabelovna KABEX Anton Slobodin.

Tiskové materiály Rosatom

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021