časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Univerzální rozvodnice GE ARIA pro venkovní a průmyslové aplikace

4. 10. 2017 | Radek Hrabovský | GE Industrial Solutions | obchod.azd.cz

V elektrotechnickém odvětví se jen zřídka objevují produkty, které by nebylo třeba s postupem času a vývojem technologických inovací upgradovat, to je nejen vylepšovat, ale i přizpůsobovat novým požadavkům na tyto výrobky. Jedním z mála produktů, které za dobu své existence, datované od roku 1986, nepotřebovaly téměř žádné výrazné úpravy, jsou rozvodnice GE ARIA (dříve Polyrel), vyráběné dodnes v původní továrně v belgickém Gentu.

V souvislosti s právě probíhající velkou podzimní akcí, zaměřenou na nejprodávanější rozvodnice GE na českém trhu, je dobré připomenout vynikající vlastnosti těchto polyesterových rozvodnic (obr. 1).


Obr. 1. Univerzální rozvodnice GE ARIA

Řada obsahuje sedm typů s velikostí v rozsahu od 315 × 215 do 1 035 × 835 mm s rozdílnou hloubkou. Dostupná jsou dvě provedení: s plnými a průhlednými dveřmi (obr. 2).

Rozvodnice jsou vyrobeny ze samozhášivého UP (polyester) světle šedé barvy RAL 7035 lisovaného za tepla, zesíleného skelnými vlákny, barveného do hmoty bez halogenových prvků. Jsou vybaveny čtyřmi závitovými svorníky a čtyřmi maticemi k uchycení perforované, plné kovové, pertinaxové desky nebo montážního rámu.

Rozvodnice se skládá ze dvou částí: základny a dveří. Odnímatelné dveře jsou připevněné k základně dvěma panty a úhel otevření je max. 180°. V zavřené poloze nejsou panty viditelné. Zamykání je ovládáno tříbodovým uzávěrem z jednoho místa rukojetí nebo jednobodovým uzávěrem ovládaným z jednoho místa.

Dveře jsou vybaveny bezešvým litým těsněním a celá konstrukce je provedena tak, že stojící voda nepronikne za těsnění a steče dolů. Součástí dodávky rozvodnice je i stříška, kterou lze osadit v případě extrémních podmínek. Průhled ve dveřích je vyřešen průhledným polykarbonátovým oknem zasazeným do pryžového těsnění.


Obr. 2. Přehled velikostí rozvodnic GE ARIA

Základna má v rozích zdvojené stěny, umožňující montáž ventilace, která není po zavření dveří vidět. Taktéž lze přes tento prostor přímo montovat zavěšení rozvodnice bez porušení krytí. Další způsob zavěšení rozvodnice je pomocí plastových nebo nerezových závěsů.

Montážní rám nebo montážní deska mohou být montovány a zapojovány mimo rozvodnici a následně do ní vloženy.

Elektrická výzbroj je znepřístupněna krycí deskou, vyrobenou ze samozhášivého UP světle šedé barvy RAL 7035 lisovaného za tepla, zesíleného skelnými vlákny. Deska může být plná nebo s výřezy pro modulové přístroje a upevňuje se pomocí rychlouzávěru.

Rozvodnice mohou odolávat teplotám –50 až 70 °C, max. +150 °C (–35 až +120 °C v případě použití dveří s oknem z polykarbonátu).

Stupeň odolnosti proti vnějším mechanickým rázům je IK10 podle IEC 62262 a EN 62262 (IK07 v případě průhledných dveří).

Rozvodnice ARIA zabezpečují optimální bezpečnost jak pro obsluhu, tak pro elektrickou výzbroj, protože mají dvojitou izolaci a stupeň krytí IP66 podle IEC 60529 a EN 60529.Tato ochrana pokrývá celkový objem zapouzdření podle IEC 62208 a EN 62208. Rozvodnice jsou certifikovány institucemi: KEMA, UL, CSA, Lloyd s Register of Shipping, AS. Rozvodnice mohou být snadno opracovány běžným nářadím.


Obr. 3. Ukázka sestavení rozvodnice GE ARIA se základním příslušenstvím

Polyesterové (UP) rozvodnice nevyžadují údržbu a jsou odolné proti korozi.Jmenovité izolační napětí je Ui = 1 000 V.

Rozvodnice jsou navrženy pro montáž na sloup nebo na stěnu.

Rozvodnice mají uplatnění v těžkém průmyslu, ocelárnách, dolech, petrochemickém průmyslu, pivovarech, i občanské vybavenosti, při montáži dopravní signalizace nebo prozatímní elektrické instalace (staveniště).


Vyšlo v časopise Elektro č. 10/2017 na straně 26. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021