časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Týden vědy zve do uhelných i vodních elektráren na severu Čech

28. 10. 2012 | |

Týden vědy a techniky 2012 proběhne od 1. do 15. listopadu. Pořadatelem tohoto největšího vědeckého festivalu v České republice je Akademie věd ČR. Skupina ČEZ jako tradiční generální partner akce zpřístupní laické i odborné veřejnosti některé své elektrárenské provozy. Stranou nezůstanou ani ty v severních Čechách. Lze si prohlédnout uhelné elektrárny Tušimice a Počerady, Informační centrum Elektrárny Ledvice a dále malou vodní elektrárnu Želina a vodní elektrárnu Střekov. Do všech provozů je nutné objednat se předem na níže uvedených telefonních číslech.

Role si po několika letech vyměnily elektrárny Prunéřov a Tušimice. První je nyní vzhledem k probíhající komplexní obnově pro veřejnost uzavřena, druhá je po již ukončené modernizaci opět zájemcům o prohlídku přístupná. Její komplexní obnova definitivně skončila na začátku června a společně s najetím všech čtyř výrobních bloků do provozu se inovace dočkalo i zázemí pro návštěvníky. Uhelná elektrárna Tušimice bude přístupná od pondělí do čtvrtka, a to mezi 9. až 13. hodinou.

Prohlídku je nutné si objednat předem na telefonním čísle 720 733 105, nebo 724 551 232. Další hnědouhelnou elektrárnou, která je tradičně přístupná veřejnosti během Týdne vědy a techniky Akademie věd ČR, je Elektrárna Počerady. Lze si ji prohlédnout od pondělí do pátku mezi 8. až 14. hodinou. Také v jejím případě platí, že se exkurze týkají předem objednaných osob, a to prostřednictvím telefonního čísla 4111 112 221.

Trochu jiný pohled na elektrárenský provoz nabízí Informační centrum Ledvice. Jeho návštěvníci sice vzhledem k probíhající výstavbě nového vysoce ekologického zdroje 660 MW nemohou do samotné elektrárny, za to se prostřednictvím virtuální reality, 3D filmu a interaktivních panelů dokonale seznámí s historií a vývojem klasické energetiky až do dnešních dnů. Informační centrum Ledvice je i otevřeno od pondělí do pátku, a to v čase od 8 do 16 hodin. Návštěvu si lze sjednat na telefonním čísle 411102 313, nebo e-mailem: infocentrum.ele@cez.cz.

Ke své návštěvě zvou také obě vodní díla Skupiny ČEZ na severu Čech. Přístupná bude vodní elektrárna Střekov v Ústí nad Labem, a to denně od 9 do 16 hodin. Exkurzi si lze objednat telefonicky na čísle: 411 124 467 nebo 723 953 845. Rovněž denně a ve stejný čas lze zavítat podél řeky Ohře i na prohlídku malé vodní elektrárny Želina u Kadaně. Stačí přitom zavolat na 723 006 645 nebo 724 645 989, případně se domluvit rovnou na místě.

V průběhu 12. ročníku Týdne vědy a techniky Akademie věd ČR jsou otevřena i další informační centra a vybrané elektrárny Skupiny ČEZ. Mimo severní Čechy zve proto k návštěvě vodních elektráren Štěchovice, Dalešice, Lipno, Orlík, Slapy, Vydra, Čenkova pila, přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé Stráně a Informačního centra Obnovitelné zdroje a malé vodní elektrárny Hučák v Hradci Králové. Stranou nezůstanou ani jaderné elektrárny Dukovany a Temelín, z hnědouhelných elektráren pak Tisová, Poříčí, Hodonín a Dětmarovice.

zdroj: ČEZ., a.s.

Celou tiskovou zprávu naleznete ZDE

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021