časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

TREVOS na letošní AMPER přiváží nová svítidla pro interiéry, průmysl i výbušné prostředí

13. 3. 2019 | TREVOS, a. s. | https://trevos.eu/cz/

Letošního veletrhu AMPER se zúčastní 600 firem z 26 zemí. Nebude chybět ani TREVOS, který na brněnském výstavišti představí zejména horké novinky ze svého produktového portfolia. Těšte se na speciální LED svítidla určená do výbušného prostředí, svítidla s nízkým oslněním UGR či svítidla, která si s sebou lze vzít skoro až do sauny.

Svítidla do prostředí s nebezpečím výbuchu

O přízeň návštěvníků se bude TREVOS ucházet s novou řadou svítidel označenou TrEx. Jde o speciální produkty určené do výbušného prostředí zóny 1, 21 a 2, 22. Svítidla splňují požadavky na krytí IP66. Novinka v sortimentu TREVOS bude spolehlivě a dlouho fungovat při teplotách od –40 do +55 °C. Výkon si lze vybrat od 2 570 do 10 050 lm. Třeba říct, že jde o hodnoty ze svítidla, nikoliv z LED čipu, jak je někdy klamavě udáváno.

Svítidla řady TrEx je možné osadit plastovými, kovovými i pancéřovanými vývodkami ATEX. Upevnit je lze zavěšením na závěsná oka, montáží na trubkovou konstrukci či zasazením do podhledu. Životnost LED modulů je 75 000 h při parametru L80B50, popř. 110 000 h při parametru L70B50.


Obr. 1. LED svítidlo FUTURA MAX do prostředí s extrémními teplotami (–40 až + 70 °C)

Nízké hodnoty indexu UGR

Svítidla by měla oslňovat především svojí kvalitou, trvanlivostí a tím, kolik nákladů dokážou ušetřit. Co se týče indexu oslnění UGR, norma vyžaduje spíše jeho nízké hodnoty, především v kancelářských budovách. Požadavky na nízké UGR společnost TREVOS reflektuje prostřednictvím své řady svítidel označené NAOS MPR. Prodejně velmi úspěšná rodina svítidel, která uspokojí i náročné požadavky na design, se nedávno dočkala přírůstku v podobě čtvercové verze NAOS SQUARE MPR.

Profil svítidla z lakovaného ocelového plechu zůstává 34 mm s délkou hrany 595 mm. Montáž lze řešit zavěšením na lanka, uchycením přímo na strop nebo stěnu anebo vsazením do rastrového podhledu.


Obr. 2. NAOS Square MPR se speciální mikropyramidovou optikou UGR<19


Obr. 3. Svítidlo TrEx do prostředí s nebezpečím výbuchu zóny 1, 21 a 2, 22

Svítidla, která odolají extrémně vysokým teplotám

Vyrobit LED svítidlo, které by spolehlivě a dlouhodobě odolávalo velmi vysokým teplotám, bylo pro výrobce ještě nedávno technicky velmi náročné. Pak ale přišly LED technologie, které otevřely dveře nevídaným konstrukčním řešením. Příkladem jsou svítidla nové řady MAX od společnosti TREVOS. Turnovský výrobce nabízí modely Prima LED MAX, Futura MAX a Alumax LED MAX, které lze bez obav instalovat v prostorách s okolní teplotou až 75 °C.

Reprezentantem téže rodiny je také kovové svítidlo Canopus MAX, určené pro vysoké stropy. Výrobek nabízí výkon až 26 000 lm a lze jej umístit do prostor s teplotou až 55 °C (varianta s 20 000 lm). Canopus MAX vychází ze základní varianty svítidla Canopus, které český výrobce TREVOS nabízí od roku 2018. U varianty MAX byla vyjmuta řídicí jednotka (driver) na samostatný držák mimo tělo svítidla, čímž konstruktéři snížili teplotu působící jak na LED čipy, tak na samotný driver. Výsledkem je větší odolnost proti vysokým teplotám a samozřejmě delší životnost.

Potkejme se na veletrhu AMPER, kde budete mít možnost se detailně seznámit (a osahat si) s výše popsanými a mnohými dalšími novinkami z našeho sortimentu. AMPER se letos bude konat od 19. do 22. března v Brně. Stánek českého výrobce svítidel TREVOS najdete v hale P 5. 42. Pro prvních dvacet návštěvníků s heslem Světlo máme dárek! Těšíme se na Vás.


Vyšlo v časopise Světlo č. 2/2019 na straně 30.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.