časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Trendy v oblasti konektorů

30. 10. 2017 | Murrelektronik CZ, spol. s r. o. | www.murrelektronik.cz

Menší, rychlejší, bezpečnější a výkonnější. Ne, tato slova nepopisují nejnovější sportovní auto, ale moderní trendy v oblasti konektorů a konektivity.

Automatizační průmysl hledá řešení, která umožňují strojům a systémům snadněji se přizpůsobovat globálním požadavkům výroby, stejně jako místním požadavkům zákazníků.


Konektory M12 s X-kódováním

Trendy a požadavky zrozené z průmyslové revoluce 4.0 také ovlivňují úroveň připojení stroje nebo systému. Zákazníci požadují přizpůsobená řešení a vyšší flexibilitu, komponenty pro průmyslovou automatizaci by proto měly tyto požadavky odrážet.

Dnes jsou konektory a kabely vyvíjeny tak, aby umožňovaly individuální výrobní postupy v rámci sériových procesů. Aby bylo možné tyto požadavky splnit, musí být produkty menší, rychlejší, bezpečnější a výkonnější.

Jasným trendem je potřeba datových konektorů, které usnadňují vzájemné propojení komponent. Ať již jde o RJ45 nebo M12 s X-kódováním, jsou tyto vysoce výkonné konektory těžištěm výroby strojů a navrhování systémů.

Přesný přenos dat a napájení v jednom, konfekční hybridní konektor, jako je M12 s Y-kódováním, to je nový průmyslový standard. Je důležité, aby tyto komponenty zůstaly kompaktní a malé, ale s malou velikostí musí být konektor současně také odolný vůči vibracím. Drsná prostředí kladou na produkty vysoké nároky a konektory by měly být snadno připojitelné a měly by si zachovat těsné připojení.


Konektory M12 s Y-kódováním

V současné době jsou vyvíjeny konektory, které umožňují strojům a systémům modularitu. Požadavky zákazníků na přizpůsobitelnost a flexibilitu aplikací neustále rostou, konektory a kabely proto musí tyto požadavky uvádět do reality. Konektory pro náročný provoz, které sdružují mnoho různých vedení – hydraulických, pneumatických, datových a napájecích - jsou vůdčím prvkem v modulárních strojních a systémových aplikacích. Tyto komponenty usnadňují demontáž strojů, jejich přepravu a opětovnou rychlou a bezchybnou montáž; rovněž umožňují výrobním závodům překonfigurovat svá zařízení na základě měnících se požadavků zákazníků.

V nové průmyslové revoluci se produkty stávají „inteligentnějšími“. Klíčová témata, jako je preventivní údržba a systémy včasného varování, se dnes integrují do všech úrovní stroje nebo systému a v budoucnu budou stále více rozšířené. S úrovní připojení je to stejné. V budoucnu by měly být konektory a kabely schopné upozornit pracovníky údržby, že se blíží ke konci své životnosti a je třeba je vyměnit. Takové informace snižují náklady a mohou dramaticky zvýšit provozuschopnost stroje nebo systému. 

Níže jsou uvedeny některé z klíčových průmyslových konektorů utvářející Průmysl 4.0:

M12 X-kódování

Průmyslové ethernetové aplikace vyžadují stále vyšší přenosové rychlosti. Ukázkovým příkladem jsou vysokorychlostní kamerové systémy, které generují velký objem dat.

  • Technologie M12 pro průmyslové ethernetové aplikace
  • Přenosová rychlost 10 Gbit/s podle kat. 6A (ISO/IEC 11801)

M12 Y-kódované

Aplikace se stále více zaměřují na instalační náklady. Koncepce přenosu dat a napájení v jediném kabelu pomáhá snižovat množství komponent a práce.

  • Přenosová rychlost 100 Mbit/s podle kat. 5e (ISO/IEC 11801, třída D)
  • Přívod el. energie až 2x 6 A


Modulární konektor Modlink Vario

Smart Core

Vadné kabely ve vlečných řetězech a robotové hadicové svazky jsou jednou z hlavních příčin neplánovaných výpadků. Technologie „Smart-Core“ Vás upozorní, když hrozí jejich selhání. Díky této funkci jsou nyní kabely a přípojky inteligentní.

  • Společný výzkumný projekt firem Murrelektronik, Nexans a Leuze Electronic
  • Preventivní údržba integrovaná do konektoru a kabelu
  • Diagnostický výstražný systém oznamující dosažení 80% životnosti kabelu

MQ15 X Power

Kompaktní a výkonný konektor, který zajišťuje bezpečné připojení pro asynchronní a trojfázové motory až do 7,5 kW.

  • 3 napájecí kontakty až 16 A
  • 2 pomocné kontakty až 10 A, PE
  • Technologie rychlého připojení umožňuje velký počet připojení v kratší době


Napájecí konektory MQ15

M12 Power T-, S-, L- a K-kódované

Spolehlivé řešení pro kabely k lineárním pohonům, krokovým motorům a také elektrická napájecí vedení pro sběrnicové moduly.

Představují velmi vhodnou alternativu ke kabelům 7/8“ v aplikacích, které vyžadují vysoký objemový výkon ve stísněném instalačním prostoru.

  • Vysoká zatížení na pin: 63 V /16 A nebo 630 V /12 A
  • Univerzální kontakt M12 - ideální pro globální aplikace
  • Integrovaný antivibrační zámek

Modlink Vario

Modlink Vario je modulární konektor pro připojení a odpojení pneumatických, kapalinových a elektronických rozvodů v jediném systému. Je navržen pro pohodlné použití u rozvaděčů, nástrojů a strojních součástí.

  • Různá média mohou být připojena současně a zároveň pod tlakem
  • Volně konfigurovatelné spojky
  • Celokovové pouzdro

Pro více informací navštivte www.murrelektronik.cz nebo se podívejte na náš online shop shop.murrelektronik.cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021