časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Trendy - Cloud Computing, Mobile Computing, E-Energie

10. 2. 2012 | |

Cloud Computing

Rostoucí dostupnost internetových služeb známých jako Cloud Computing (Obláčků) představuje převrat v informačních technologiích. U Obláčků se využívání IT služeb uskutečňuje podle potřeby přes datové sítě (v Cloudu) ne na lokálních počítačích jako tomu bylo doposud. Cloud computing představuje model pro vývoj a používaní počítačových technologií založený na využití možností které poskytuje internet. Lze ho také charakterizovat jako poskytování služeb či programů uložených na internetových serverech s tím, že k nim uživatelé mohou přistupovat například pomocí webového prohlížeče nebo klienta dané aplikace a používat je prakticky odkudkoliv. Uživatelé neplatí za vlastní software, ale za jeho využívání. Oblast poskytování této služby se pohybuje od kancelářských aplikací, přes systémy pro distribuované výpočty až po operační systémy provozované v prohlížečích, jako je například eyeOS, Cloud či iCloud. 

(Kl)



Obr. 1. Struktura Cloudu (autor: Sam Johnston)

Mobile Computing

V posledních letech značně roste význam mobilních komunikačních přístrojů – Mobile Computing. Zatímco chytré mobilní telefony se již stačily rozšířit natolik, že se staly zcela běžnými, upírá se nyní většina pozornosti k tabletovým počítačům, které si získávají stále více příznivců. Firmy a jiné organizace proto stojí nyní před problémem, jak co nejvíce zpřístupnit své obsahy a aplikace pomocí Apps nebo mobilních webových stránek svým cílovým skupinám. Současně budou muset řešit bezpečné a spolehlivé zapojení chytrých telefonů a tabletů do vlastních podnikových IT systémů. Přitom se očekává, že tyto firmy budou více než kdy jindy vycházet vstříc přáním svých zaměstnanců, kteří se jen velmi neradi vzdávají svých uživatelských návyků ze soukromého prostředí a chtějí stále více používat mobilní přístroje, které si pořídili soukromě, také v práci.

(Kl)

Obr. 2. Chytrý telefon (autor: Laihiu)

E-Energie

V rámci změny v energetické politice, která předpokládá větší podíl obnovitelných zdrojů energie (OZE), se dostává stále více do popředí zájmu výstavba chytrých sítí (smart grids). Chytré sítě umožní optimální využívání OZE, neboť budou schopny množství spotřebované energie přizpůsobit její nerovnoměrné výrobě elektřiny z větru a slunce, závislé na výkyvech počasí. Chytré sítě se také postarají o řízení distribuce takto vyrobené elektřiny. K tomuto účelu budou využita speciální řešení z oblasti informační a telekomunikační techniky, jako např. chytré elektroměry (smart meter). S jejich pomocí bude možné nejen přesně měřit spotřebu elektřiny, ale také lépe předpovídat její skutečnou potřebu.

(Kl)

Obr. 3. Přenosová soustava (autor: Kl)

 

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021