časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Tiché a výkonné zdroje MEAN WELL 750/1 000 W malých rozměrů pro náročné podmínky

19. 7. 2019 | Libor Machan | AKAM, s. r. o. | www.mean-well.cz

Častou hrozbou v aplikacích s prašným prostředím je porucha ventilátorů napájecího zdroje. Vstupními požadavky na napájecí zdroj při návrhu aplikace může mj. být bezhlučný provoz a nízký profil. Na trhu přitom není dostatek typů spínaných zdrojů splňujících jak rozměrové, tak akustické požadavky. Dalším omezujícím požadavkem může být shoda konstrukce zdroje s normou pro domácí umístění. Pro uspokojení poptávky po napájení vyhovující jmenovaným kritériím MEAN WELL přichází s nově vyvinutými bezventilátorovými spínanými zdroji řady UHP.

S více než pětatřicetiletou zkušeností v návrzích konstrukce spínaných zdrojů výrobce MEAN WELL vyvinul sérii UHP využívající speciální silikonový ochranný povlak interních prvků. UHP typy se tak staly určujícím standardem v kategorii pasivně chlazeného napájení na trhu.

Od uvedení samovolně chlazených typů zdrojů UHP-200/350/500 uběhl asi rok, během nějž bylo na celosvětový trh dodáno přes 200 tisíc jednotek a zaznamenány kladné ohlasy zákazníků.

Nyní MEAN WELL zavedenou řadu UHP rozšiřuje zařazením modelů s výkony 750 W (UHP-750) a 1 000 W (UHP-1000), aby tak doplnil výkonově řadu pro nejrůznější aplikace a provozní podmínky (obr. 1).

Obr. 1. UHP řada zdrojů MEAN WELLObr. 1. UHP řada zdrojů MEAN WELL

MEAN WELL získal pozitivní odezvu zákazníků na řadu UHP především díky absenci ventilátorů a ochraně prvků povlakem, protože v prašných podmínkách je životnost aktivní ventilace zkrácena a následky poruchy chlazení pro napájecí soustavu mohou být citelné. Použití zdroje bez ventilátoru je výhodné např. i do hůře přístupných míst pro údržbu. Náklady navíc spojené s monitorování ventilace tak jsou uspořeny, včetně zabránění riziku požárů následkem poruchy chlazení. Potažení vnitřku zdroje ochranným filmem bylo technologicky zdokonaleno, aby nevznikaly vzduchové bubliny a krytí bylo spolehlivé. Ačkoliv složitější technologie výroby přináší zvýšení konečných nákladů, tato investice se mnohonásobně vrátí stabilním chodem a teplotní odolností zdrojů. Zmíněná absence motorků ventilace umožňuje použití UHP zdrojů v prostorách vyžadujících absolutní ticho.

Napájecí zdroje UHP-750/1000 jsou v nabídce s výstupními hladinami 12, 24, 36 a 48 V. Chladit je možno zdroje více způsoby podle typu aplikace. Jednou z možností je montáž na kovovou podložku 450 × 450 × 3 mm. I v případě nedostatku prostoru lze zdroje UHP- -750/100 stále zatěžovat až do 70 % jmenovitého výkonu, a to díky velmi vysoké účinnosti až 96 % a konstrukčnímu provedení zdroje. Model UHP-1000 je vybaven programovatelností napěťové hladiny výstupu (PV) a limitu výstupního proudu (PC). Přivedením stejnosměrného řídicího signálu lze výstupní napětí měnit v rozmezí 50 až 120 %. Podobně lze nastavit maximální výstupní proud zdroje (20 až 100 %). Flexibilita nastavení výstupu dovoluje UHP-1000 využít k napájení různých aplikací např. v procesech zahoření, nabíjecích stanicích nebo laserových systémech.


Obr. 2. Aplikace UHP zdroje v datovém centru

Napájecí zdroje série UHP splňují mj. normu EN 60335-1 vztahujícící se na elektrická zařízení v domácnostech, což není při uvedených výkonech běžné. Mohou tak najít využití nejen v průmyslu, ale i v dalších oblastech.


Vyšlo v časopise Elektro č. 7/2019 na straně 25. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.
  

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021