časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

TGMmini

19. 3. 2017 | Ing. Richard Chamrád, Ing. Jan Vašina | TG Drives, | www.tgdrives.cz

Řídicí systém TGMmini je hardwarově optimalizovaná verze počítačově orientovaného řídicího systému TG Motion, vyvíjeného firmou TG Drives, s. r. o., více než patnáct let. TGMmini představuje koncepci velmi výkonného a cenově efektivního řešení. Zajišťuje současnou funkci dvou procesů – real-time řízení (SoftPLC) a vizualizaci (HMI). Vyhovuje všem požadavkům pro aplikace v Průmyslu 4.0.

Kompaktní rozměry systému a velký rozsah pracovních teplot umožňují jeho montáž v libovolném místě řízeného stroje či zařízení.

TGMminiObr. 1. Řídicí systém TGMmini

Komunikační porty

– Sběrnice EtherCAT zajišťuje rychlou realtime komunikaci s řízenými externími moduly – servopohony, digitálními, analogovými a speciálními moduly vstupů a výstupů.
– Ethernetové rozhraní (standardně protokol TPC/IP) umožňuje systém připojit k dalším, nadřazeným systémům. Přes toto rozhraní lze TGMmini externě ovládat, monitorovat, sbírat data pro databázové systémy apod.
– HDMI port umožňuje připojit monitor s rozhraním HDMI nebo DVI.
– USB port umožňuje připojit dotykovou obrazovku, klávesnici, obecná zařízení s rozhraním USB, flash disky, převodníky apod.

Popis systému

Vícejádrový procesor ARM zajišťuje vysokou rychlost a bezpečnost vykonávání uživatelských aplikací. První jádro obsluhuje operační systém Linux Debian 8. V druhém jádru běží oddělený real-time systém určený pro komunikaci se zařízeními na sběrnici EtherCAT. Hlavní výpočetní smyčka běží s frekvencí 40 kHz. Pro uživatelský program SoftPLC je vyhrazen dedikovaný procesor, který pracuje synchronně s real-time procesorem. Integrovaná komunikační knihovna umožňuje systém propojit s vizualizačními aplikacemi pracujícími přímo v prvním jádru procesoru ARM nebo na vzdáleném PC, mobilu či tabletu.

TGMmini
Obr. 2. Umístění konektorů

Operační systém Linux Debian použitý v TGMmini je plnohodnotný systém včetně grafického rozhraní, kompletních síťových služeb, podpory externích zařízení USB atd. Poskytuje vysokou bezpečnost díky propracovanému systému uživatelských účtů.

Připojení vzdálených modulů, integrované I/O

K systému je možné prostřednictvím sběrnice EtherCAT připojovat externí servozesilovače a moduly vstupů a výstupů. Čas cyklu lze nastavit od 100 μs. Pro aplikace, které vyžadují rychlou odezvu, je systém vybaven velmi rychlými digitálními vstupy a výstupy – celkem osm vstupů a čtyři výstupy, které jsou zapojeny přímo do real-time procesoru.

Srdečně Vás zveme na prohlídku naší expozice na veletrhu Amper 2017 v Brně — pavilon V, stánek 5.04.


Vyšlo v časopise Elektro č. 3/2017 na straně 73. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021