časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Termojaderná fúze vyřešena?

31. 10. 2014 | |

Jednou ze slibných cest k zajištění dostatku energie je termojaderná fúze. Její princip je znám dostatečně dlouhou dobu, ale její využití v elektrárně je stále ještě ve fázi experimentů. Současnému stavu výzkumu v této oblasti byla věnována 25. mezinárodní konference Fusion Energy Conference. Uspořádala ji v Petrohradě Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) ve spolupráci s ruskou státní korporací Rosatom a ruskou vládou. Jednání se zúčastnilo více než 660 delegátů ze 43 zemí. Českou republiku zastupovala delegace Ústavu fyziky plazmatu Akademie věd ČR a Centra výzkumu v Řeži.

Na pořadu byla celá plejáda přednášek shrnujících současný stav v tomto oboru. Hovořilo se samozřejmě také o současné stavu výstavby mezinárodního experimentálního termojaderného reaktoru ITER, který se staví ve Francii. 

Během konference přinesly světové agentury atraktivní a překvapující zprávu. „Problém termojaderné elektrárny vyřešen.“ Zbrojařský a letecký koncern Lockheed Martin oznámil, že po čtyřleté intenzivní práci v utajení vyvinul revoluční fúzní reaktor. Má prý rozměry jen 7 x 13 metrů, takže se vejde na malé nákladní auto a dosahuje výkon 100 MW. Jak uvedl vedoucí výzkumného týmu Tom McGuire, tento kompaktní fúzní reaktor (Compact Fusion Reaktor CFR) celý rok testovali a výsledky jsou prý slibné, takže se očekává, že do 10 let by mohl pracovat v komerční elektrárně. Mohly by jím být vybaveny také kosmické i námořní lodě a třeba také nákladní auta.

O názor na tuto zprávu jsme požádali jednoho z našich předních odborníků v této oblasti Ing. Slavomíra Entlera z Centra výzkumu v Řeži. Řekl nám: „Podobné zařízení zkonstruovali již v roce 1959 v Novosibirsku. Zpráva z USA a zveřejněné schéma se označuje jako magnetická past nebo magnetické zrcadlo. Postupně bylo podobných zařízení vybudováno několik po celém světě. Mnohaletý výzkum ale ukázal, že uzavření otevřených konců do sebe formou smyčky v konceptech stelarátoru a tokamaku přináší na cestě k fúznímu energetickému reaktoru nesrovnatelně lepší výsledky. Magnetická past je proto dávno překonaný koncept, který se v rámci celosvětového výzkumu neosvědčil.“

Podobně hovořili o zprávě z Kalifornie ve světových médiích i další odborníci. Někteří se pozastavili nad způsobem prezentace odtajnění tohoto výzkumu. Divili se, proč autoři nepřijeli na výroční konferenci do Petrohradu, kde mohli prezentovat své výsledky světové odborné veřejnosti a polemizovat s názory oponentů.

Foto: Vedoucí výzkumného týmu Tom McGuire
Image credit: Eric Schulzinger/Lockheed Martin via Bloomberg

 

 

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021