časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Termální multimetr Fluke 279 – Nová kategorie přístrojů 3 v 1 nejen pro údržbáře

10. 10. 2016 | GHV Trading, spol. s r. o. | www.ghvtrading.cz

Nejde o reklamu na nový zázračný vlasový přípravek pro udržení krásných a zdravých vlasů, ale o stručný popis nového zařízení od firmy Fluke. Tato americká společnost opět uvádí na trh zařízení, které je těžké srovnat s existujícími přístroji, a vytváří tak úplně novou kategorii.

Jde o tzv. termální multimetr Fluke 279 (obr. 1), který kombinuje funkce multimetru, klešťového ampérmetru a termokamery. V jednom zařízení se tak skrývají ty nejpoužívanější přístroje v údržbě. Co tedy toto nové zařízení obnáší?

Jde zaprvé o vynikající digitální multimetr s velmi dobrou funkční výbavou a standardní logikou ovládání, na kterou jsou uživatelé multimetrů Fluke zvyklí. Samozřejmostí je TRMS měření napětí až do 1 000 V s filtrem typu dolní propust k potlačení rušení a s nejvyšší bezpečnostní kategorií CAT IV/600 V. Druhým integrovaným přístrojem je termokamera s rozlišením čipu 80 × 60 a teplotním rozsahem –10 až 200 °C. Jde o plnohodnotný čip, jehož výstupem je standardní datový soubor, který znají uživatelé běžných kamer Fluke. Třetím přístrojem je klešťový ampérmetr ve formě pružného převodníku iFlex (Rogowského cívka). Díky tomu je možné měřit střídavé proudy až 2 500 A i v nedostupných místech.

Pravidelní čtenáři časopisu a uživatelé novějších přístrojů Fluke na obrázku rozeznali, že je přístroj vybaven bezdrátovým rozhraním umožňujícím komunikaci se systémem Fluke Connect (modré tlačítko v pravé části přístroje). Pro ty, kteří se s tímto systémem prozatím nesetkali, jde o propojení různých přístrojů (klasické a klešťové multimetry, termokamery, měřiče izolace, analyzátory, osciloskopy, kalibrátory atd.) s jednou jedinou mobilní aplikací (je ke stažení pro systémy Android i iOS), která umožňuje extrémně rychlé zpracování a sdílení dat (obr. 2). Díky tomu lze rychle a efektivně zasílat data přímo z místa měření bez nutnosti kabelového propojení a téměř bez omezení množství pořízených snímků (samotná paměť přístroje pojme maximálně 100 termosnímků).

Pro běžnou práci mobilní aplikace potřebná není. Veškeré údaje z multimetru, ampérmetru nebo termokamery jsou zobrazovány na 3,5" barevném displeji LCD s podsvícením. Ten je osazen do velmi odolného těla s dvojitou izolací (tělo samotné + rázuvzdorný kryt) a pádovou odolností 3 m. Hmotnost celého přístroje je přibližně 0,8 kg. Samozřejmostí je možnost umístit ho na magnetický nebo mechanický závěs, a tím si uvolnit obě ruce pro práci. Jistě potěší i rozsah provozní teploty od –10 do 50 °C.

Přístroj je napájen moderním Li-Ion akumulátorem, který zajišťuje dostatek energie na provoz po dobu až 10 h a je možné jej dobíjet přímo v přístroji. Umožňuje tak práci po celý pracovní den.

Fluke 279 je proto ideálním nástrojem pro ty, kteří chtějí mít všechny své přístroje při údržbě k dispozici, ale nechtějí se vláčet s brašnou plnou samostatných přístrojů. Díky této nové kategorii měřicích přístrojů lze rychle a bezpečně provádět inspekce jak v elektrické části zařízení, tak v oblasti termální. Značka Fluke je pojmem v každé ze jmenovaných oblastí, což je podtrženo i zárukou 36 měsíců na právě představenou novinku. Pro každého, kdo uvažuje o rozšíření nebo modernizaci svého náčiní, by tak mohl být Fluke 279 ideální volbou (obr. 3). Vedle výborných technických vlastností je totiž opatřen i atraktivní cenovkou (k dispozici je ve dvou stupních výbavy).

O tomto přístroji se lze dozvědět více od autorizovaného distributora společnosti Fluke, firmy GHV Trading, spol. s r. o., na internetových stránkách www.ghvtrading.cz nebo na e-mail: ghv@ghvtrading.cz.


Článek v elektronické listovací verzi časopisu Elektro č. 5/2016 naleznete zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021