časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Tecomat Foxtrot ve výškových budovách v Africe a na Středním východě

20. 1. 2019 | Ing. Jaromír Klaban | Teco, a. s. | www.tecomat.cz

Flexibilita a univerzalita systému Foxtrot kolínské firmy Teco jej předurčila na dvě různé instalace, které ač na dvou různých kontinentech mimo Evropu, mají jedno společné. Jsou instalovány ve výškových budovách.


Obr. 1. Novostavba Státní banky Mosambiku v Maputo

Afrika

První z nich je od roku 2017 nainstalován na africkém kontinentu do nově postavené výškové budovy Státní banky Mozambiku – Sede do Banco de Moçambique v hlavním městě Maputu (obr. 1). Tato banka není běžnou komerční bankou, ale plní podobné centrální funkce jako například Česká národní banka.


Obr. 2. Vstupní turnikety tvoří základ přístupového systému v bance

Foxtrot zde instalovala portugalská společnost InfraSecur. V této 31podlažní budově je instalováno 150 centrálních jednotek Tecomat Foxtrot CP-1006, které řídí automatické dveře a turnikety (obr. 2, obr. 3) propojené do jednotného přístupového systému. Celkem je zde 2 500 datových bodů centralizovaných a vizualizovaných v SCADA systému Reliance 4 (obr. 4).


Obr. 3. Centrální modul Foxtrotu vestavěný do turniketu


Obr. 4. Ovládací a přehledové schéma přístupového systému banky vytvořila firma InfraSecur ve SCADA systému Reliance

Střední východ

Druhou výškovou budovou kam v roce 2017 přibyl Tecomat Foxtrot je 24 poschoďová budova pětihvězdičkového hotelu Divan (obr. 5).


Obr. 5. Pětihvězdičkový hotel Divan svojí výškou tvoří jednu z dominant
města Erbil v Iráku

Cílem instalace bylo nastavování a řízení přístupových práv pro čtyři výtahy, a to pro běžné hosty, pro zaměstnance a pro VIP hosty hotelu Divan. Společnost Securityco podporovaná dubajskou kanceláří firmy Teco integrovala čtečky RFID karet od firmy SATEN pomocí dvouvodičové sběrnice CIB (Common Installation Bus®) přes moduly C-WG-0503S s rozhraním Wiegand. V tomto hotelu jsou použity dva centrální moduly CP-1000 a modul CF-1141 rozšiřující počet sběrnic CIB. V programovacím prostředí Mosaic byl vytvořen jak samotný řídicí program, tak i integrované webové stránky, přes které probíhá obsluha celého systému na dotykových obrazovkách (obr. 6). Systém responzivního řízení přístupu vykonává následující funkce:
– registrace nové karty pro specifické podlaží,
– povolení/odepření přístupu na příslušné patro při vložení RFID karty do čtečky ve výtahu,
– nastavení přístupových práv – blokování, volný přístup apod. systémovým administrátorům na recepci,
– logování dat pohybu registrovaných karet.


Obr. 6. Ovládací schéma přístupového systému výtahů hotelu Divan běží
přímo jako interaktivní 
webová stránka v centrálním modulu Foxtrotu

Koncem roku 2018 dosáhl počet vyrobených centrálních modulů Tecomat Foxtrot čísla 36 tisíc. Je nasnadě, že při tomto množství je řada z nich instalována v zahraničí, a to prakticky na všech kontinentech. Jejich instalace jsou podporovány vyškolenými zahraničními partnery. Pro oblast Středního východu zřídila firma Teco kancelář v Dubaji, která je od konce minulého roku na nové adrese v Silicon Oase. Nicméně systém je otevřený všem, a tak Tecomaty Foxtrot samozřejmě využívají české firmy pro své exportní a zahraniční zakázky v celém spektru oborů, tedy strojů, procesů, dopravy i budov.


Vyšlo v časopise Elektro č. 1/2019 na straně 26 . 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021