časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Takový byl e-SALON 2019

28. 2. 2020 | ABF, a.s. | www.abf.cz

Druhý ročník veletrhu e-SALON, který se konal ve dnech 14. až 17. listopadu 2019, překonal svoji premiéru nejen co do počtu vystavovatelů, kterých bylo o zhruba dvě desítky více, ale také zájmem veřejnosti. Na novinky čisté mobility se přijelo do Letňan podívat bezmála 25 tisíc lidí z řad odborníků i široké veřejnosti.

Také druhý ročník veletrhu e-SALON se pyšnil národními premiérami elektromobilů od věhlasných světových automobilek. V PVA EXPO PRAHA si mohla odborná i široká veřejnost prohlédnout modely od značek Volkswagen, KIA, ŠKODA, Tesla, Hyundai, Ford a mnoha dalších.

Na veletrhu e-SALON se představily novinky značky ŠKODA – společnost ukázala hned několik modelů: CITIGOe iV, SUPERB iV a VISION iV. Elektrické CITIGO představuje dokonalý vůz do města, kde jeho kompaktní rozměry a bezemisní provoz přinesou největší výhody. SUPERB iV je první plug-in hybrid ŠKODA kombinující spalovací motor s elektrickým pohonem, který nabízí i možnost jízdy v čistě elektrickém režimu. Návštěvníci mohli nahlédnout i do vozu VISION iV, vize čistě elektrického čtyřdveřového crossover-kupé, prvního vozu značky postaveného na modulární platformě pro elektromobily (MEB) koncernu Volkswagen. Sériový vůz vycházející z této studie se začne vyrábět letos.

Společnost VW zde v české premiéře představila své vozidlo ID.3 s dojezdem až 550 km a s osmiletou zárukou na baterie. V případě elektrických modelů ID. si zákazníci budou moci sami zvolit, jaký dojezd jim bude vyhovovat.

Ke slovu se na veletrhu čisté mobility dostali také vizionáři z oblasti letectví. V Letňanech se uvedl PURE FLIGHT s elektrickým letadlem ΦNIX a představil i evoluci tohoto stroje pro příští roky, kterou bude elektroletadlo s vodíkovým palivovým článkem. Toto nové letadlo nebude potřebovat nabíječky a jeho dolet se zdvojnásobí. Návštěvníci zde našli i kompletní tandemové rogalo na elektrický pohon nebo jednomístnou tříkolku či vrtulník.

Na loňském veletrhu e-SALON nechyběla ani naprostá novinka roku 2019, kterou byl elektrický člun společnosti KeelCraft. Tento luxusní stroj, určený pro sportovní volnočasové vyjížďky, vyniká nejmodernějším elektropohonem, který má dosah až 100 km.

Na veletrhu se představilo několik výrobců dobíjecích stanic a dodavatelů energií (ČEZ, Innogy, PRE). K vidění byly např. produkty společností Heger.eu, Voltdrive, Webasto, Logarex, Elexim, Unicorn, ejoin, Phoenix Contact a dalších.

Výstaviště PVA EXPO PRAHA se stalo dějištěm událostí souvisejících také s elektrokoly, motocykly, čtyřkolkami a dalšími vozítky. Společnost Svět elektrokol nabídla ve vstupní hale I testovací jízdy značek Lectron a Bulls, dvakrát denně mohli návštěvníci rovněž sledovat unikátní bike show.

Milovníci motorek se mohli seznámit také s exponáty společnosti Harley Davidson nebo Böhmerland. Výrobce motorek, skútrů a čtyřkolek KYMCO představil nový elektrický motocykl RevoNEX. Ve stánku byl k vidění i nový model elektrického skútru i-One nebo inovovaná tříkolka CV3.

Další ročník veletrhu e-SALON se připravuje na 12. až 15. listopadu 2020, opět v PVA EXPO PRAHA.


Vyšlo v časopise Elektro č. 2/2020 na straně 13.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

 

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021