časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Systémová elektroinstalace se systémem Foxtrot - komplexní řízení technologií administrativní budovy

18. 5. 2015 | TECO a.s. | www.tecomat.cz

Během letošního ročníku mezinárodního veletrhu elektrotechniky, elektroniky, automatizace, komunikace, osvětlení a zabezpečení AMPER, který se konal v březnu 2015 v Brně, uspořádala společnost Teco a.s. z Kolína pro vybrané novináře z odborných médií prezentaci komplexně vybavené administrativní budovy systémovou instalací, řízenou systémem Tecomat Foxtrot, jenž je v současnosti nejpoužívanějším systémem domácí automatizace v tuzemsku.

Zmíněnou budovou je nová administrativní budova brněnské firmy Wombat, působící v oboru vodovodů a kanalizací, která je příkladem nejen využití multifunkčnosti Foxtrotu, ale i kvalitního projektu a následného provedení systémové instalace tandemu firem Elektrika Brno a Rameco.cz. Cílem projektu bylo automatizovat kompletní provoz nové administrativní budovy a umožnit její vzdálenou správu. V lokální firemní síti i přes internet, s víceúrovňovým přístupem, s možností operativního ovládání žádaných hodnot (např. osvětlení či komfortu vytápění) pro správce i nájemce budovy.

Aplikace je provozována na dvojici centrálních jednotek systému Tecomat Foxtrot řady CP-1000. Kombinací nástěnných ovladačů, PIR čidel, časových programů a v závislosti na intenzitě denního světla je ovládáno osvětlení budovy v 58 místnostech a v garážové hale. Dále je ovládána distribuce tepla v budově z dvojice tepelných čerpadel a čtyř plynových topidel. Radiátory a fancoily v každé místnosti mohou být nastaveny na základě individuálně požadovaných teplot, časového programu, popř. v kombinaci s detekcí vstupu do místnosti, nebo otevření okna. Lze také ovládat zastínění kanceláří a ventilaci. Foxtrot vyhodnocuje stav čidel požární signalizace, detekuje CO v garážích, hlídá stav odpadní jímky a odečítá elektroměr. Návštěvníci budovy mohou ocenit propojení přístupového systému s dveřními interkomy. Přístupový systém budovy a kanceláří, nebo třeba možnost použití kávovaru v kuchyňce na bázi RFID čipů a pinů pro cca 150 uživatelů budovy je "třešničkou na dortu". Součástí řešení je i možnost logování aktivit uživatelů budovy. V současnosti je na tento systém navazována evidence docházky zaměstnanců. Veškeré dění v budově a její ovládání je vizualizováno v prostředí webových stránek, které jsou součástí obou Foxtrotů. Stejné webové rozhraní je přístupné i dálkově správci budovy a nájemcům, v několika úrovních oprávnění (sledování stavu, ovládání jednotlivých technologií, administrace přístupových práv zaměstnanců, apod.) ve formě „oživených“ půdorysných plánů a tlačítek na dotykových nástěnných panelech nebo prostřednictvím mobilu či tabletu přes internet. Tato realizace je v řadě další ukázkou komplexního záběru unifikovaného technického, programového, komunikačního a vizualizačního vybavení stavebnice systému Foxtrot, se kterým se lze pustit i do velkých a náročných zadání.

Tiskové materiály TECO, a.s.

TECO a.s.

TECO a.s.
Průmyslová zóna Štáralka 984
Kolín
280 02
www.tecomat.com

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021