časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Systém Hager quickconnect získal zlatou Známku kvality 2020

13. 11. 2020 | Hager Electro, s. r. o. | www.hager.cz

Systém rychlého bezšroubového připojení – quickconnect získal prestižní ocenění, zlatou Známku kvality pro výrobek-technologii pro stavitelství a architekturu 2020. Posláním tohoto programu je udělování Známky kvality výrobkům a technologiím pro stavitelství a architekturu, a to na základě komplexního hodnocení výrobku, technologie, nebo služby a jejich užití.

známka kvality Hager
Porota ocenila hlavní výhody systému quickconnect, kterými jsou zejména rychlost montáže a bezpečnost instalace. Připojení pomocí pružinových svorek namísto šroubových spojů při instalaci ušetří až 40 % času ve srovnání se šroubovými svorkami. Na produkty s bezšroubovými svorkami se navíc vztahuje prodloužená záruka v délce 5 let.

Toto prestižní ocenění organizuje již 12 rokem Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství v rámci svého nadačního programu Česká stavební akademie ve spolupráci s těmito institucemi: Asociace inovačního podnikání ČR, Česká agentura pro standardizaci, Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, České vysoké učení technické v Praze – Fakulta stavební, Český svaz stavebních inženýrů, Hospodářská komora ČR, Sdružení pro výstavbu silnic Praha, Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR, Svaz zkušeben pro výstavbu a Odborná rada pro BIM. 

Osvědčená bezšroubová technologie pro rychlé zapojení i na straně napájení přístrojů - Hager 
Obr. 1. Osvědčená bezšroubová technologie pro rychlé zapojení i na straně napájení přístrojů. (vlevo)
Obr. 2. Zástrčný systém zvyšuje bezpečnost instalace a šetří čas instalace až o 40 %. (vpravo)

Bezúdržbové instalace díky konstantní upínací síle

Na vstupní a výstupní svorce působí konstantní upínací síla. Díky této trvale vysoké síle přítlaku svorky, která se časem nezmenšuje, jsou instalace zcela bezúdržbové. Na rozdíl od šroubových svorek, které se uvolňují například v důsledku vibrací a ohrožují tak bezpečnost, quickconnect technologie eliminuje potřebu utahování nebo kontroly svorek.

Pohodlná výměna

Zkrácení prostojů pro zákazníky na absolutní minimum. Při výměně přístroje nebo skupiny přístrojů nemusí být uvolněná hřebenová přípojnice ze všech přístrojů, ale pouze z měněné části. V případě údržby se fázová lišta odstraní prostým pákovým pohybem šroubováku. Díky rychlospojkám na přístrojích lze přístroje snadno a rychle odstranit z DIN lišty.

 Obr. 3. a 4. Hřebenová přípojnice sloužící pro připojení přívodu se nešroubuje, ale jednoduše nastrčí. Umožňuje i rychlé vyjmutí přístrojů z nainstalované řady přístrojů – bez nutnosti demontáže.

Připraveno pro měření napětí

Samostatné zkušební otvory pro zkoušku napětí usnadňují práci. Měření napětí je jednoduché díky inteligentnímu designu modulových přístrojů Hager. Modulové přístroje Hager mají navíc popisové pole s průhlednou ochrannou klapkou pro vložení štítků s popisem. Jakmile je ochranná klapka zavřená, popis či označení je chráněn před prachem a nečistotami.

Řadové hřebenové přípojnice

Nové kompaktní horizontální fázové přípojnice Hager – ve spojení s bezšroubovými svorkami přístrojů – se snadno připojují k rychlému příčnému připojení modulárních zařízení na lištu DIN. Všechny přípojnice jsou izolovány pro zajištění maximální ochrany. Kromě variant 1P, 3P a 4P jsou k dispozici další varianty kombinací: jako varianta 3P + N a 1P nebo 3 fázové propojení přístrojů 1P+N kombinované na jedné přípojnici – pro ještě větší flexibilitu.


Obr. 5. Bi-connect přívodní svorka je kombinací nezávislé šroubové třmenové svorky pro připojení vstupního vodiče a bezšroubové přítlačné svorky pro uchycení hřebene

Meziřadové přípojnice

Propojení přístrojů mezi řadami pomocí kabelů je časově náročné. S vertikálními fázovými přípojnicemi propojíte jednoduše jednu řadu s druhou. Hager nabízí osm variant pro skříně s roztečí DIN lišt 125 mm.

Chráničový blok RCBO3

Jako jediný a nejkomplexnější systém na českém trhu chrání tři obvody proti zkratu a přetížení pro každý z okruhů zvlášť. Vývody z jednotlivých okruhů jsou umístěné tak, aby připojení vodičů bylo jednoznačné a přehledné.

Více informací zde.

Prohlédněte si více obrázků v galerii.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021