časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Svodiče přepětí typu 2+3 pro svítidla LED MLPx-xxx-P/xx

28. 6. 2020 | Elektrostav Koudela, a. s. | www.citel.cz

Pouliční osvětlení s LED zdroji se díky velké účinnosti, dlouhé životnosti a nižším nákladům na energii stává stále více rozšířeným. Tato technologie má však jednu slabinu: LED svítidla jsou citlivá na přepětí v důsledku úderů blesků a spínacích dějů v napájecí síti.

Pouliční osvětlení s LED zdroji se díky velké účinnosti, dlouhé životnosti a nižším nákladům na energii stává stále více rozšířeným. Tato technologie má však jednu slabinu: LED svítidla jsou citlivá na přepětí v důsledku úderů blesků a spínacích dějů v napájecí síti. Vzhledem k jejich prostorové rozptýlenosti a umístění ve výškách jsou právě LED svítidla velmi často vystavena těmto přepětím. To může mít za následek snížení intenzity světla, výrazné zkrácení životnosti LED svítidla nebo i jeho výpadek.

Svodiče přepětí řady MLP účinně chrání LED svítidla, a to i proti přepětím s velkou energií; navíc obsahují různé možnosti signalizace stavu ochrany a odpojení obvodu při poruše – je možné si vybrat odpojení napájecího napětí LED nebo pouze odpojení přepěťové ochrany. Signalizace poruchy ochrany je optická nebo dálková (bezpotenciálový přepínací kontakt) či pouze nepřímo – odpojením napájecího napětí LED svítidla.

Některé svodiče MLP obsahují kromě ochrany LED zdrojů i ochranu datových linek RS-485 nebo DALI (protokol na ovládání svítidel). Svodiče MLP jsou dodávány ve třídách ochrany před úrazem elektrickým proudem I nebo II.


Elektrostav Koudela, a. s., Tovární 33, 267 01 Králův Dvůr
tel.: +420 311 604 911, e-mail: citel@eks.czwww.citel.cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021