časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Svítidla oceněná časopisem Světlo na výstavě Světlo v architektuře 2019

11. 6. 2019 | Ing. Jana Kotková | FCC Public s. r. o. | www.odbornecasopisy.cz

V rámci šestého ročníku specializované výstavy Světlo v architektuře, která se konala 21. až 24. března 2019 v PVA  Praha-Letňany jako součást jarního souboru veletrhů bydlení Design Shaker, For Habitat, For Garden, For Furniture a Bydlení, nové projekty, vyhlásil – již tradičně – hlavní mediální partner této akce, časopis Světlo, soutěž o nejlepší exponát výstavy.

Stejně jako v předchozích ročnících vybírala odborná komise ze všech vystavených svítidel podle jejich novosti, nápaditosti a přínosu v problematice osvětlení. Oproti minulému ročníku se nabídka kvalitních svítidel podstatně rozšířila a vybrat ta nejlepší nebylo pro pětičlennou komisi vůbec jednoduché. Na základě hlavních kritérií hodnocení nakonec udělila sedm ocenění: tři ceny časopisu Světlo (bez udání pořadí), tři čestná uznání a jednu cenu zvláštní. Ceny byly předány první den výstavy během „after party“ Světlo v architektuře opening pro vystavovatele a pozvané hosty.

Složení odborné komise

Předseda komise: Ing. arch. Luboš Sekal (A.A.L.S – atelier architektury), členové: ak. arch. Jiří Kočandrle (designér, emeritní profesor na International Graduate of Industrial Studies a International Design School of Advanced Studies, Hongik University, Soul, Jižní Korea), Ing. Jiří Novotný (šéfredaktor časopisu Světlo), ak. sochař Karel Novotný (design svítidel) a Ing. Tomáš Sousedík (technik, odborný garant projektu Světlo v praxi).

Kritéria hodnocení

Účel a funkčnost – respektování světelnětechnických požadavků (vhodnost rozložení světelného toku a účinnost, omezení oslnění, resp. rozložení jasů pro daný účel, možnost regulace světelného toku, popř. barvy), snadnost montáže a obsluhy, normy a předpisy – dodržení bezpečnostních, ergonomických a hygienických požadavků (vyhovění příslušným ČSN, prohlášení o shodě), design – kreativita, originálnost a estetické kvality řešení, ekologické a environmentální hledisko – energetická úspornost při provozu a výrobě, vhodnost použitých materiálů a jejich recyklovatelnost, užitná hodnota versus cena.

Oceněná svítidla

Cena časopisu: svítidlo Sentinel (obr. 1),
design: Martin Tochaczek, výroba: C.G.T., ČR, expozice: C.G.T., s. r. o.

Svítidlo Sentinel si lze představit jako družici na oběžné dráze nebo raketoplán, průzkumné plavidlo se základnou v obývacím pokoji. V reálném světě je to stojanové svítidlo v „nadživotní velikosti“ (výška 230 cm). Je vyrobeno z hliníku, oceli a plexiskla. Je to stavebnicový systém. V případě potřeby je lze jednoduše přestavět do podoby závěsného svítidla. Svítidlo je vhodné k umístění v oblastech sezení nebo jako solitér v prostoru. Majestátní rozměry a futuristický design z něho činí objekt, který definuje interiér.

Hodnocení komise: Výrazný technicistně skulpturální světelný objekt může být originální dominantou zejména veřejného interiéru. Stavebnicový systém nabízí vedle stojanového provedení i řadu dalších typologických variant užití, např. jako závěsné nebo nástěnné svítidlo.


Obr. 1. Stojanové svítidlo Sentinel, design: Martin Tochaczek,
výroba: C.G.T., ČR, foto: 
archiv C.G.T. (cena časopisu Světlo)

 

Cena časopisu: svítidlo Sign Diva Dancer (obr. 2),
design a výroba: Prolicht, Rakousko, expozice: PROLICHT CZECH, s. r. o.

Unikátní plošné svítidlo SIGN Diva Dancer je speciální závěsné svítidlo s flexibilní konstrukcí. Díky sofistikovanému patentovanému systému otočných ramen umožňuje maximální flexibilitu umístění na stropech a stěnách. Svítidlo je plynule otočné o 180°, kloubové rameno lze naklonit bez použití nářadí o ±50° v krocích po deseti a samotná hlava svítidla může být nakloněna o ±90°. Možnosti pohybu zůstávají stejné i při velkých rozměrech.

Svítidla mohou být vybavena čtyřmi různými difuzory (opálový, mikroprizmatický, sparkling secret, vintage industrial) a přídavným lesklým prstencem „korona“ z transparentního akrylového materiálu umístěným přímo nad difuzorem, což vytváří speciální světelný efekt. Svítidlo je nabízeno v různých velikostech a barvách. Je ideálním řešením pro prostředí pohostinství, obchodů, atrií aj.

Hodnocení komise: Velkorozměrové asymetricky nastavitelné závěsné svítidlo umožňuje variabilní půdorysné i částečně směrové nastavení svíticí plochy svítidla. Svítidlo je nabízeno v mnoha rozměrových a tvarových variantách.


Obr. 2. Závěsné plošné svítidlo Sign Diva Dancer, design a výroba:
Prolicht, Rakousko, foto: archiv PROLICHT (cena časopisu Světlo)

Cena časopisu: svítidlo Mito (obr. 3),
design: Axel Meise, Christoph Kügler, výroba: Occhio, Německo, expozice: Occhio store Praha

Závěsné svítidlo Mito prstencového tvaru je k dispozici v šesti barevných provedeních: matně bílá, matně černá, matně stříbrná, matně zlatá, růžové zlato, bronzová. Délku závěsu je možné jednoduše měnit v rozmezí 50 až 200 cm, smotané kabely jsou ukryté v rosetě svítidla nebo ve stropě (v případě přisazené verze). Infračervené senzory zabudované ve svítidle umožňují pomocí gesta rukou (nebo systémem Bluetooth) plynule snižovat a zvyšovat intenzitu světla nebo podle nálady měnit teplotu chromatičnosti světla od teple bílé barvy (2 700 K) pro uvolněný večer až po
chladně bílé světlo pracovní (4 000 K). Svítidlo je osazeno LED s vysokým indexem podání barev (Ra 95). Svítidlo Mito je díky své univerzálnosti vhodné pro domácnosti i komerční sektor.

Hodnocení komise: Široká řada interiérových svítidel je založena na důsledné aplikaci designu neuzavřeného subtilního prstence. Svítidla nabízejí vedle stmívání i změnu chromatičnosti světla, a to gesty nebo systémem Bluetooth.



Obr. 3. Závěsné svítidlo Mito, design: Axel Meise, Christoph Kügler,
výroba: Occhio, Německo, 
foto: archiv Occhio (cena časopisu Světlo)

Čestné uznání: svítidlo Taboo (obr. 4),
design: Tomáš Dvořák, výroba: td_lamps, ČR, expozice: td_lamps

Originální ručně vyráběné stojanové svítidlo se skládá ze čtyř částí: speciálně drážkovaného stínidla ve třech barevných provedeních (černá, černá/bílá, černá/zlatá), 360° otočné hlavy, nohou v černé barvě a textilního kabelu v šesti barevných variantách (purpurová, žlutá, modrá, bílá, šedá, černá) osazeného vidlicí, vypínačem a objímkou E27 pro zdroj max. 40 W, světelný zdroj LED retrofit. Největší výška svítidla je 147 cm, šířka stínidla 28 cm, rozteč nohou 45 cm, délka kabelu 200 cm, hmotnost 2,6 kg. Použité materiály jsou korozivzdorná ocel a hliník. Všechny části svítidla jsou ručně vyráběné, mimořádná péče byla věnována povrchové úpravě. Stínidla a přívodní šňůry lze kombinovat podle přání zákazníka. Originalita, barevnost, kvalitní kovy a propracovanost do každého detailu předurčují toto svítidlo k použití do všech prostor.

Hodnocení komise: Subtilní stojanová svítidla zaujmou lapidárním designem celku i detailu. Brilantní je technické zpracování včetně povrchové úpravy.


Obr. 4. Stojanové svítidlo Taboo, design: Tomáš  Dvořák, výroba: td_lamps, ČR,
foto: archiv 
td_lamps (čestné uznání)

Čestné uznání: svítidlo Bent (obr. 5),
design: Simona Hrušková, výroba: Halla, ČR, expozice: Halla, a. s.

Závěsné svítidlo Bent je vhodné do všech prostor, kterým dá svěží a neotřelý nádech. Odlehčený a hravý vzhled ve tvaru úsměvu interiérovému LED svítidlu vdechla designérka Simona Hrušková. Přímo-nepřímé vyzařování navozuje příjemnou atmosféru v kavárně, restauraci, v recepci nebo doma. Svítidlo je nabízeno ve dvou teplotách chromatičnosti: 3 000 K (teplá bílá) nebo 4 000 K (studená bílá), zapojení může být nestmívatelné nebo stmívatelné (DALI). Rozměry svítidla jsou 980 × × 98 × 34 mm (d × š × v), použité materiály hliník a plast, světelný zdroj je LED modul.

Hodnocení komise: Decentně organický tvar nabízí široce rozprostřený světelný tok do spodního poloprostoru a částečně světlo směruje i vzhůru. Oživení představuje i aplikace výrazné barevnosti.



Obr. 5. Závěsné svítidlo Bent, design: Simona Hrušková, výroba: Halla, ČR,
foto: archiv Halla 
(čestné uznání)

(Pozn.: Na výstavě Světlo v architektuře 2019 získalo „usměvavé“ svítidlo Bent kromě čestného uznání v soutěži časopisu Světlo také cenu GRAND PRIX.)

 

Čestné uznání: svítidlo Cata (obr. 6),
design: Carlotta de Bevilacqua, výroba: Artemide, Itálie, expozice: Selene – Artemide, a. s.

Směrové svítidlo Cata Catadioptric má vyměnitelnou optickou jednotku prostřednictvím mechanismu „twist & lock“, definované koncentrované světelné svazky díky inovativnímu kolimačnímu systému, dva úhly světelného svazku: 2× 35°, 2× 8°, a vynikající kvalita světla. Je nabízeno ve dvou verzích: Cata Tuneable White s nastavitelnou teplotou chromatičnosti od 2 700 do 5 700 K Ra > 93 (min.) a Cata Stable White, která je k dispozici jako teple bílá (3 000 K) a neutrální bílá (4 000 K) – Ra = 80 (min.). Další parametry svítidla: rotace o 360°, úhel náklonu +90°/–90°, dvě možnosti instalace: s adaptérem pro tříobvodovou lištu nebo základovou deskou pro montáž na strop, ultraplochý zdroj napájení (výška 8 mm): standardně stmívatelný DALI, rozhraní DALI8 pro verzi Tuneable White, použité materiály: optika v průhledném a metalizovaném polykarbonátu, chladič z tlakově litého hliníku, napojení v transparentním polykarbonátu, rameno z tlakově litého hliníku. Svítidlo splňuje normu EN 60598.

Hodnocení komise: Reflektorová svítidla nabízejí dokonale rovnoměrnou distribuci světelného toku prostřednictvím sofistikovaného optického systému. Brilantní optika se odráží v transparentním řešení designu.

 
Obr. 6. Směrové svítidlo Cata, design: Carlotta de Bevilacqua,
výroba: 
Artemide, Itálie, foto: archiv Artemide (čestné uznání)

Zvláštní cena (studentská práce): svítidlo SAC (obr. 7),
design: Tomáš Jančařík, expozice: VŠVU v Bratislavě, ateliér doc. Ferdinanda Chrenka

Přenosné interiérové svítidlo má díky integrovanému poutku z provazu a napájení na baterie variabilní použití. Je možné ho položit na stůl, zavěsit nebo si s ním při chůzi svítit na cestu. Svítidlo je vyrobené ze skla foukaného do rotační formy.

Hodnocení komise: Design svítidla vhodně využívá elementární tvary korpusu a uzávěru džbánu. Zejména bílé matové provedení umocňuje optický výraz a funkci svítidla.


Obr. 7. Přenosné interiérové svítidlo SAC, design: Tomáš Jančařík, VŠVU, expozice: VŠVU v Bratislavě, ateliér doc. Ferdinand Chrenka, foto: Jana Kotková (zvláštní cena)

Redakce časopisu Světlo děkuje všem členům odborné komise a těší se na další úspěšnou spolupráci.


Vyšlo v časopise Světlo č. 3/2019 na straně 21.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.