časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

SvetelnyAudit.cz radí: Před spaním nekoukejte do mobilních telefonů a na pracovišti sviťte správně

30. 10. 2016 | ELEKTRO-LUMEN, s.r.o. | www.el-lumen.cz

Správné osvětlení může mít stejný vliv, jako šálek kávy. Špatné vás spolehlivě uspí. Odborníci z projektu Světelný Audit radí, jak správně svítit.

Tisíce let byl jediným zdrojem umělého světla oheň, ale to se před více jak sto lety změnilo. S rozšířením elektřiny a svítidel nejrůznějších typů máme k dispozici světlo kdykoliv. Jaký vliv může mít umělé osvětlení na funkci našeho těla a na pracovní výkony? Studie říkají, že obrovský!

Den a noc už neplatí

Problém je dnes ten, že se dnes tak úplně neřídíme denním cyklem, ale většinu času trávíme v provozu, nebo v kanceláři, kdy jsme na umělé osvětlení často odkázáni po celý den a stejně to pokračuje i doma. Jak zaměstnavatelé pomalu zjišťují, má správné osvětlení vliv nejen na jejich peněženky, ale také na samotnou produktivitu a spokojenost zaměstnanců. Jak bychom tedy měli ideálně svítit, aby z toho naše tělo nebylo v šoku?

Tip #1 - Pozor na teplotu osvětlení, umí zahýbat s produktivitou
„Světlo má obrovský vliv na naše fyzické a psychické zdraví,“ zmiňuje Michal Voříšek ze společnosti ELEKTRO-LUMEN, zabývající se výrobou a vývojem světelných řešení. „Je nutné zmínit, že různé teploty světla jsou vhodné pro různé situace. Přes den v kanceláři, pokud je vyžadována vysoká produktivita, je lepší zvolit studené světlo, v noci před spaním bychom se naopak měli vystavovat převážně teplému světlu, kolem 2 700 K, což přibližně odpovídá běžné žárovce, nebo třeba Slunci při východu a západu.“

• Vyšší teploty barev (od 4 600 K výše) považujeme za tzv. studené, nebo denní barvy
• Střední teploty barev (3 000 – 4 600 K) označujeme za studené bílé
• Nižší teploty barev (do 3 000 K) od červené do žlutobílé nazýváme teplými barvami

Podle odborných studií(1) je vhodné vystavovat se při snaze o vyšší produktivitu takovému osvětlení, které odpovídá dennímu světlu. V praxi se jedná o vysoké teploty barev od 4 600 K a výše. Jedna ze studií dokonce ukazuje extrémně dobré pracovní výsledky při osvětlení sázejícím na hodnoty okolo 17 000 K.

Při výběru osvětlení do kanceláře, či jednací místnosti pro brainstormingy je vhodné sáhnout po studenějším osvětlení. Důvod? Spánkový hormon melatonin je totiž při modrém světle vyplavován mnohem méně, což může mít ve výsledku podobné účinky, jako pití kávy – únava opadá, jsme produktivnější a cítíme se svěží. Opačný případ nastane, pokud se budeme bavit o vhodném svícení, v místech kde chceme nabudit pocit pohody, nebo se chceme ulehnout do postele. Pak je v kurzu hřejivé teplé světlo.

Tip #2 - Před spaním se vyhněte mobilním telefonům, budete spát lépe
Nedávno jsme se mohli napříč internetem dočíst o negativních účincích modrého světla na lidský organismus. Poslední výzkumy totiž ukazují, že studené modré světlo před spaním způsobuje právě horší vyplavování spánkového hormonu a kvalita spánku prudce klesá. Pokud např. v noci chceme navštívit koupelnu, bylo by úplně ideálním světlem teplé červené. To pravděpodobně bude chtít doma málokdo, ale i klasické teplé žluté světlo – ve stylu běžných žárovek – je pro nerušený spánek vhodnější.

To samé platí o monitorech počítačů či displejích mobilních telefonů. Chladné bílé světlo těsně před spaním zkrátka vynechte a není-li to nutné, dejte si před spánkem alespoň 30 minut bez mobilů, tabletů, notebooků a všeho, co by jej mohlo vyzařovat – vaše tělo vám poděkuje.

Tip #3 - Raději bez extrémů: Špatně je slabé i příliš intenzivní osvětlení
Světlo by mělo mít nejen vhodnou teplotu barvy, ale také správnou intenzitu. Ideálně tak, aby působilo přirozeně a zároveň bylo v souladu s denní dobou. Pokud např. máte v kanceláři okna, stačí při slunných dnech svítit méně, případně vůbec.

Trendem se v této oblasti stávají inteligentní, automaticky regulovaná řešení, kdy je intenzita upravována na základě vnějších faktorů. Světlo pak působí přirozeněji a není rušivým elementem. Podle studie organizace ASID (American Society of Interior Design), více než 68 procent dotázaných respondentů není spokojeno se stavem osvětlení ve svých kancelářích(2).

Tip #4 - Světelný Audit aneb změnou osvětlení lze ušetřit statisíce
Přemýšlíte, jak správně optimalizovat světelnou soustavu ve své firmě či provozu? Správným zvolením světel lze nejen zlepšit pracovní podmínky, ale také ušetřit nemalé náklady. Vyhledávaným řešením je instalace inteligentního automatizovaného regulačního systému. Vypočítat možné roční úspory můžete na www.svetelnyaudit.cz, pro nezávaznou konzultaci kontaktujte odborníky ze společnosti ELEKTRO-LUMEN.

(1) How Lighting Affects the Productivity of Your Workers https://onlinemba.unc.edu/blog/how-lighting-affects-productivity/
(2) LED Lighting & Employee Productivity http://www.futurevisionenergy.com/assets/fve-fact-sheet-employee-productivity.pdf

 Tiskové materiály ELEKTRO-LUMEN

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021