časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Studium na Střední průmyslové škole dopravní v Praze

27. 8. 2013 | |

Střední průmyslová škola dopravní, a. s., Praha, je škola s šedesátiletou tradicí a přímou vazbou na Dopravní podnik hl. m. Prahy. Pro zájemce o elektrotechniku připravila velmi atraktivní možnosti studia v různých oborech. Na prvním místě to je čtyřletý maturitní obor Počítačové a zabezpečovací systémy s možností pokračovat ve studiu na vysoké škole. Tento obor vychází z požadavku trhu a jeho základem je dříve velmi preferovaný obor mechanik elektronik. Obor propojuje danou problematiku teoreticky, a především prakticky. Jde zejména o využívání elektronických obvodů v praxi v zabezpečení automobilů, dopravních systémů, stavebních objektů, telekomunikací a dalších zařízení, která obsahují elektroniku. Navrhuje a realizuje počítačová zařízení ve všech odvětvích lidské činnosti, přičemž důraz je kladen na městskou dopravu.

V prvním až třetím ročníku žák získá teoretické a praktické zkušenosti, které využívá ve čtvrtém ročníku celoroční praxí u sociálních partnerů, tedy u firem, které doporučí škola nebo je individuálně navrhnou sami studenti. Kromě ověření nabytých znalostí a dovedností je dalším pozitivem této celoroční praxe seznámení se s odborným pracovištěm, reálnými pracovními podmínkami, získání komunikačních i sociálních dovedností a následně snadnější vstup na trh práce. Tímto způsobem žák získá rok praxe u potenciálního zaměstnavatele již před ukončením svého vzdělání.

Kromě čtyřletého oboru počítačové a zabezpečovací systémy nabízí škola méně náročné obory s výučním listem vhodné pro více prakticky zaměřené žáky, které láká zajímavý obor a možnost širokého uplatnění. Jde o tříleté obory s možností maturitní nástavby Elektromechanik pro dopravní prostředky, vycházející z oboru elektromechanik pro zařízení a přístroje, a Elektrikář. Oba obory jsou velmi žádané na trhu práce. Studiem žák nabývá znalosti z elektrotechniky a elektroniky, které mu umožňují pracovat na mnoha pozicích v odvětví, jako je údržba, provoz a řízení budov. Pro nejlepší studenty je ve spolupráci s Dopravním podnikem hl. m. Prahy nově připraven dvouletý absolventský program, který maturantům i vyučeným umožní získat pracovní pozici právě v tomto podniku.

Pro absolventy středních i vysokých škol bez elektrotechnického zaměření zajišťuje škola ve zkrácené formě studia možnost obdržet výuční list v oboru elektrikář, což studující na závěr opravňuje získat osvědčení o elektrotechnické kvalifikaci podle vyhlášky 50/1978 Sb. Toto studium je vhodné především pro pracovníky, kteří si ke své činnosti potřebují doplnit odborné elektrotechnické vzdělání (topenáři, montéři kuchyňských provozů, manažeři prodeje apod.).

V průběhu studia všech oborů na této škole jsou žáci zapojováni do různých vzdělávacích akcí i sportovních a společenských aktivit. Velkým přínosem jsou zahraniční stáže financované z evropských programů Leonardo da Vinci na školách obdobného zaměření a u zahraničních partnerů (k největším patří Dopravní podnik města Drážďan). V průběhu studia mají žáci možnost získat za výhodnou cenu řidičské oprávnění. Úspěšnost absolventů Střední průmyslové školy dopravní, a. s., při získávání zaměstnání či ve studiu na vysoké škole je podle zkušeností vysoká.

Více informací lze získat na:
www.sps-dopravni.cz

 

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021