časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Streetlight 11 – Nadčasové svítidlo pro veřejné osvětlení

17. 6. 2018 | Ing. Petr Höchsmann, Ph.D. | Colmark trade s. r. o | www.colmark.cz

Současná města a vesnice hledají řešení, jejichž cílem je snížit jejich ekologickou stopu a najít, jak své veřejné prostory dělat bezpečnějšími a inteligentnějšími. Především jde o inteligentní provoz, správu parkovacích ploch, monitorování bezpečnosti a možnosti budoucího rozšíření o elektromobilitu. Infrastruktura veřejného osvětlení se nachází v centru těchto procesů.

Streetlight 11 je technologická platforma orientovaná na budoucnost pro široké spektrum inteligentních městských scénářů. Je to otevřený, a především upgradovatelný systém, který rozšiřuje svůj význam tak, jak se budou rozšiřovat požadavky budoucnosti. Zákazníci se mohou rozhodnout, zda již nyní vyberou individuální řešení typu SMART CITY, či zvolí svítidla, která mohou být kdykoliv aktualizována. Po vytvoření světelné soustavy s novými svítidly pro veřejné osvětlení mohou být implementovány požadavky zákazníka, které se v budoucnosti budou jistě vyvíjet.

Obr. 1. Svítidlo SL11mini
Obr. 1. Svítidlo SL11mini


Obr. 2. Optická část svítidla s odolností IK09


Obr. 3. Předřadníková část svítidla

Svítidlo je k dispozici již přizpůsobené pro řešení města nebo jako uliční svítidlo s volně modulovanými sloty, které lze kdykoliv upgradovat. Jeho modulární koncepce umožňuje integraci řídicích a monitorovacích systémů, včetně rádiových (RF). Díky volitelnému mechanickému rozhraní je také snadné přidávat senzory nebo kamerové systémy do terénu. Komponenty jsou napájeny přímo ze svítidla. Zákazníci využívají spolehlivé systémové řešení, tzn. Siteco nabízí z jediného zdroje svítidla, regulátory, senzory, software a příslušenství.


Obr. 4. Svítidlo osazené kamerou

 
Obr. 5. Detail uchycení svítidla na dřík stožáru

Streetlight 11 znamená vynikající homogenní osvětlení, které zvyšuje úroveň bezpečnosti ve veřejném prostoru. Současně aktivně přispívá k ochraně přírody a životního prostředí. Spotřeba elektrické energie může být snížena až o 80 % a díky přesnému směrování světelného toku ze svítidla může být rovněž zabráněno vyzařování rušivého světla. K tomu je určen třípásmový fasetovaný reflektor snižující jas na nezbytné minimum.


Obr. 6. Příklad realizace osvětlení parkoviště

Sortiment svítidel poskytuje různé možnosti výběru a jejich kombinace pro osvětlení silnic, cyklostezek nebo přechodů pro chodce. Ke snížení spotřeby elektrické energie přispívá také použití inovovaného napájecího zdroje, který je vybaven funkcí CLO2.0. Znamená to, že monitoruje okolní teplotu a optimálně napájí LED modul tak, aby dosahoval stále stejného světelného toku jako na počátku. Montáž svítidla nevyžaduje žádný nástroj na výměnu nebo upgrade jednotlivých komponent. Svítidla je možné vybírat ze tří konstrukčních velikostí pro montážní výšky od 3 do 12 m. Také lze individuálně nastavit úroveň světelného toku a různé možnosti ovládání svítidla.

Obr. 7. Příklady realizace uličního osvětlení

Pomocí volitelně integrovaných modulů kamer a datového přenosu Streetlight 11 dokáže např. najít volná parkovací místa a sdělit tyto informace řidičům prostřednictvím aplikace v jejich chytrých telefonech. Svítidla Streetlight 11 jsou zcela připravena na budoucnost.

www.siteco.comwww.colmark.cz

 

 

 


Vyšlo v časopise Světlo č. 3/2018 na straně 32.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.