časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Století měřicích přístrojů

2. 11. 2018 | Radek Odložilík | GHV Trading, s. r. o. | www.ghvtrading.cz

Firma Weigel, která v příštím roce oslaví 100 let od svého založení, je již tradičním dodavatelem nejen elektromagnetických či magnetoelektrických přístrojů, ale též wattmetrů, synchroskopů, převodníků elektrických veličin, děličů napětí a rovněž i bočníků.

Měřicí přístroje

Základní rozdělení měřicích přístrojů proudu a napětí je na přístroje elektromagnetické a přístroje magnetoelektrické. V jednoduchosti lze říci, že přístroje elektromagnetické jsou určeny k měření střídavých a stejnosměrných veličin a přístroje magnetoelektrické pouze k měření stejnosměrných veličin. Firma Weigel má ve své nabídce přístroje obou těchto konstrukcí, a to i v úpravách pro připojení na měřicí transformátor (napěťový či proudový), dělič napětí nebo bočník.

Měřicí přístroje jsou k dostání ve velkém rozpětí měřicích rozsahů se stupnicí 90° nebo 240°, která je v případě potřeby vyměnitelná. Samozřejmostí je možnost přidaného zvýraznění hodnoty barvou, jednotky v procentech či loga firmy.


Obr. 1. Přístroj s bimetalovým ústrojím

Výrazným zástupcem měřicích přístrojů jsou přístroje s bimetalovým nebo bimetalovým – elektromagnetickým ústrojím (obr. 1). Tyto přístroje se používají k měření tepelného zatížení kabelů a transformátorů. Princip měření spočívá v použití bimetalové části ústrojí, která má velký točivý moment a při měření „vleče“ červený ukazatel. Maximální hodnotu proudu lze poté odečíst i po skončení přetížení, neboť vlečný ukazatel zůstane na maximální hodnotě. Jeho polohu je možné vynulovat plombovatelným knoflíkem. Přístroje, které mají kromě bimetalového i elektromagnetické ústrojí ukazují i okamžitou hodnotu procházejícího proudu. Doba náběhu těchto přístrojů může být 8 nebo 15 min.

Mimo přístroje k měření základních veličin proudu a napětí dodává firma Weigel přístroje k měření frekvence (s magnetoelektrickým či vibračním ústrojím), výkonu (činného i jalového), účiníku a pro srovnání fáze, tzv. synchronoskopy. K dispozici jsou též hlásiče mezních stavů, provozní hodiny a ukazatele polohy sepnutí.

Bočníky

Bočník je speciální zařízení vyrobené z odporového manganinu a určené k usnadnění měření procházejícího proudu. Proud protékající bočníkem způsobuje předem cejchovaný úbytek napětí, který lze měřit magnetoelektrickým přístrojem či připojit k měřicímu převodníku.

Normovaný úbytek napětí na bočníku může být 60, 100, 150 nebo 300 mV, lze však vyrobit bočníky s úbytkem podle přání zákazníka (obr. 2). Proudový rozsah je od 1 do 15 000 A v třídě přesnosti 0,5 podle DIN 43 703.


Obr. 2. Bočník se soklem

K dispozici jsou tři konstrukční provedení bočníků, A, B a C. Bočníky v provedení A lze umístit na izolační sokl, avšak jen do protékajícího proudu 150 A při úbytku 60 mV. Izolační sokl usnadňuje montáž do rozváděčů na lištu DIN a lze jej doplnit plastovým ochranným krytem proti nežádoucímu dotyku.

Provedení B (C) s přívodním profilem ve tvaru písmen L (T) se používají při větších protékajících proudech a nelze je běžně umístit na izolační sokl či je zakrytovat.

Převodníky elektrických veličin

Měřicí převodník elektrických veličin (obr. 3) je zařízení převádějící vstupní veličinu na předem definovaný výstup.


Obr. 3. Převodník

Vstupní veličinou může být napětí, proud, ale i činný a jalový výkon pro jedno- i třífázové systémy, fázový úhel (účiník), frekvence nebo teplota.

Výstupní veličinou je standardizovaný proud či napětí v rozmezí 0/4 až 20 mA nebo 0 až 10 V. Převodníky jsou dodávány ve standardní třídě přesnosti 0,5, lze je však přizpůsobit na přesnost 0,2.

Možností jsou též různá pomocná stejnosměrná i střídavá napájení.


Vyšlo v časopise Elektro č.11/2018 na straně 36.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021