časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Stäubli MC4: Jak rozeznat originál od kopie

20. 10. 2021 | Stäubli Systems, s. r. o. | www.staubli.com

Důvodů pro pořízení fotovoltaické elektrárny může být nespočet. Ať je to snížení závislosti na fosilních palivech, dlouhodobá investice nebo ekologické výhody – zatím neexistuje čistší energie. V Česku před patnácti lety vstoupil v platnost zákon, který podpořil vlastníky domů, aby začali investovat do obnovitelných zdrojů. Tak začaly vznikat první fotovoltaiky a samozřejmě se objevovat firmy, které elektrárny navrhovaly. Z jednotek nainstalovaných kusů je dnes přes čtyřicet tisíc zhotovených projektů, pro jednotlivce i komerční objekty. V oblasti fotovoltaiky se lze setkat s nejrůznějšími výrobci konektorů. Veškeré příslušenství a hlavní komponenty fotovoltaiky jsou konstruovány minimálně na stejnou životnost jako samotné panely, to je dvacet a více let.

Obr. 1. Konektor Stäubli MC4Důvodů pro pořízení fotovoltaické elektrárny může být nespočet. Ať je to snížení závislosti na fosilních palivech, dlouhodobá investice nebo ekologické výhody – zatím neexistuje čistší energie. V Česku před patnácti lety vstoupil v platnost zákon, který podpořil vlastníky domů, aby začali investovat do obnovitelných zdrojů. Tak začaly vznikat první fotovoltaiky a samozřejmě se objevovat firmy, které elektrárny navrhovaly. Z jednotek nainstalovaných kusů je dnes přes čtyřicet tisíc zhotovených projektů, pro jednotlivce i komerční objekty. V oblasti fotovoltaiky se lze setkat s nejrůznějšími výrobci konektorů. Veškeré příslušenství a hlavní komponenty fotovoltaiky jsou konstruovány minimálně na stejnou životnost jako samotné panely, to je dvacet a více let.

Od návrhu až po výrobu se konektory Stäubli MC4 vyvíjejí v závodě v německém Essenu s certifikací ISO 9001 s důrazem na nejvyšší standardy kvality. Tyto zjevně malé součástky mohou mít obrovský dopad. Základem kvalitního napojení je osvědčená technologie MULTILAM. Jedná se o technologii lamel, kterou Stäubli vyvíjí již padesát let a jejím účelem je minimalizovat přechodový odpor spoje. Tím nedochází k přehřívání konektoru a plášť chrání proti úrazu elektrickým proudem tzv. probitím, které by mohlo představovat velké nebezpečí pro osoby, ale i zvířata. Používá se pro nejnáročnější aplikace elektronických konektorů s životností až milión cyklů spojení a rozpojení.

Jelikož pojem MC4 se v tomto ohledu stal standardem, přineslo to na trh i velmi mnoho výrobců kopií. Dopady a následky s nevhodně zvoleným konektorem mohou způsobit ztráty na výkonu, prostoje elektrárny, nákladný servis a údržbu, v nejhorších případech nebezpečí požáru. Proč je tak nebezpečné mixovat dva různé typy konektorů? V roce 2020 v rámci celoevropského projektu došlo ke zhodnocení rizik a byla zdokumentována chybovost fotovoltaických elektráren. Z databáze vyšlo více jak jeden milión reklamací. Špatná kabeláž, vadné konektory a nedodržení technologického postupu montáže v nich hrály hlavní roli.

Z výše uvedených důvodů vyplývá, že volba renomovaného distributora, který zaručuje originalitu dílů, je důležitá a to zejména pro odvětví jako je fotovoltaika.

www.staubli.com

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021