časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Společnosti ČEPS a SEPS podepsaly dohodu o účasti v platformě IPDE na výměnu dat

4. 6. 2019 | ČEPS, a.s. | www.ceps.cz

Společnosti ČEPS a SEPS, provozovatelé přenosových soustav v České republice a na Slovensku, podepsaly dohodu o účasti v platformě International Phasor Data Exchange (IPDE). Jedná se o mezinárodní projekt určený k zjednodušení a zefektivnění výměny provozních dat v rámci propojených evropských přenosových soustav.

Platforma IPDE má za cíl zjednodušení a zefektivnění mezinárodní výměny časově synchronních měření fázorů napětí, proudů a měření frekvence, které se sbírají a využívají v systémech WAMS (Wide Area Monitoring System). Systém WAMS využívá moderní velmi přesná měření získaná z rozsáhlého území propojených přenosových soustav.

Díky rychlému vzorkování měřených fázorů (až 50 snímků za sekundu) a jejich časové synchronnosti dokáže systém odhalit nebezpečné provozní stavy soustavy, jako jsou například netlumené oscilace, narušení stability provozu a vznik ostrovních provozů soustavy. Systém WAMS slouží k doplnění informací, které z obvyklých SCADA a RTU (Supervisory Control And Data Acquisition, Remote Terminal Unit) systémů nelze získat. Systémová architektura je navržena tak, aby zajistila vysokou dostupnost fázorových měření členům platformy IPDE bez potřeby bilaterálních smluv.

„Podepsáním dohody o účasti ČEPS potvrzuje svou vizi digitální společnosti. Účast v platformě je dalším z kontinuálních kroků při zavádění technologických inovací a posun směrem k digitálně řízené a ovládané síti,“ uvedl Martin Durčák, předseda představenstva, ČEPS, a.s.

„Dnes se fázorová data mezi jednotlivými provozovateli přenosových soustav vyměňují pouze částečně a na bilaterálním principu, což s sebou přináší řadu problémů, které musí každý provozovatel řešit. Projekt, který realizujeme s českými partnery, zabezpečuje zjednodušení způsobu a jednotnost výměny fázorových dat mezi jednotlivými provozovateli přenosových soustav. Důležité bude prezentovat zkušenosti na mezinárodní úrovni s cílem rozšířit počet partnerů v projektu,“ uvedl Miroslav Obert, generální ředitel SEPS. 

Tiskové materiály ČEPS

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021