časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Spojovací a upevňovací systémy OBO Bettermann

29. 6. 2017 | Ing. Jiří Burant | OBO Bettermann Praha | www.obo.cz

Komplexní sortiment OBO Bettermann prochází trvale inovačním vývojem, aplikujícím nejnovější technické a technologické možnosti. Z hlediska posledních inovačních kroků v segmentu spojovacích a upevňovacích systémů představují praktický přínos zejména produktové řady krabic T-série a zcela nové, malé rozváděče řady SDB.

Instalační krabice T-série

Neustále se „rozrůstající rodina“, jejíž aplikační možnosti ještě násobí široká paleta dodávaného příslušenství. Ve velikostech od T25 po T350 v mnoha různých provedeních a s různým příslušenstvím jsou tyto kabelové instalační krabice vhodné pro použití v téměř jakékoliv montážní situaci, a to i v těch nejtěžších provozních podmínkách.

OBO Instalační krabice T-série
Obr. 1. Instalační krabice T-série

Těla krabic T-série (obr. 1) z vysoce kvalitních materiálů se vyznačují robustní a stabilní konstrukcí. Jsou vyrobena z bezhalogenového polypropylenu, neobsahujícího fluor, chlor ani brom. Montáž usnadňují praktické detaily jako odvodňovací otvory v každé boční stěně, zarovnávací montážní značky, rychlé upevnění víka nekorodující otočnou pojistkou, možnost vložit profilovou přístrojovou lištu nebo rohové upevňovací otvory mimo oblast pod elektrickým krytím. Kromě toho je materiál všech krabic T-série vysoce odolný proti UV záření, takže je lze použít i ve venkovním prostředí, dokonce i v extrémně nepříznivých podmínkách zemědělské a průmyslové výroby nebo automobilových tunelů. Mimo vysokou rázovou odolnost IK10 jsou, díky stupni krytí IP66, účinně chráněny i proti průniku prachu a vody.

OBO Krabice T60 s koncovkou pro zaústění kabelů z instalační trubky
Obr. 2. Krabice T60 s koncovkou pro zaústění kabelů z instalační trubky

Zásadním tématem inovací krabic T-série byla vždy rychlost a efektivita montáže. Krabice řady T-série proto poskytují např. možnost instalovat kabely s integrovaným odlehčením tahu kabelů. Obdobně může náročnost montáže snížit i použití vík s přímou instalací přístrojů v provedení Modul 45 nebo provedení krabic s připojením vedení prostřednictvím konektorů Wieland.

Součástí posledního bloku inovací bylo také rozšíření o provedení s vysokým víkem, zvětšujícím prostor pro vodiče a umožňujícím instalovat prostorově náročnější přístroje. Zvýšený kryt může být navíc průhledný (obr. 3), což dovoluje optickou kontrolu vložených komponent při aplikacích v oblasti měření a regulace nebo informačních technologií. Všechny takovéto kryty jsou přitom vyrobeny z vysoce odolného polykarbonátu a dosahují rázové odolnosti IK09 až IK10.

OBO Ochrana DC části PV zařízení v krabici T160 s vysokým průhledným víkem (IP66)
Obr. 3. Ochrana DC části PV zařízení v krabici T160
s vysokým průhledným víkem (IP66)

Robustní malé rozváděče SDB

Robustnost, všestrannost, spolehlivost. Tak lze charakterizovat zcela novou typovou řadu minirozváděčů OBO SDB. Použitý kvalitní plast zajistí i v náročných podmínkách průmyslové výroby to, že elektrická energie bude kdykoliv k dispozici.

V závislosti na okolních podmínkách lze použít rozmanité varianty vyrobené ze dvou různých základních materiálů. Pro obvyklé podmínky může být robustní spodní díl vyroben z polystyrenu. V náročnějších podmínkách zajistí více stability a bezpečnosti kvalitní polykarbonát (PC), vysoce odolný proti rázům a pádům. Malý rozváděč z PC ochrání elektrické instalace i při extrémním zatížení bez ohledu na to, zda vzniká od působení ostrých předmětů, působením chladu nebo tepla, nebo v podobě mechanických rázů – na rozváděče SDB je vždy spolehnutí. Díky krytí IP66 je obsah rozváděče spolehlivě chráněn i před působením tryskající vody a prachových částic (obr. 4).

OBO Robustní malé rozváděče SDB, stupeň krytí IP66
Obr. 4. Robustní malé rozváděče SDB, stupeň krytí IP66

Rozváděče SDB jsou tedy určeny pro všemožné aplikace ve vnitřních i venkovních chráněných prostorech. Pro jejich výrobu se používají pouze vysoce kvalitní speciální plasty, takže splňují veškeré požadavky na moderní zařízení tohoto druhu.

Mezi praktické přednosti tohoto systému patří, spolu s mnoha praktickými detaily, především jednoduchost a velká flexibilita. Z detailů lze zmínit skutečnost, že skříň může být vybavena vnitřními, vnějšími nebo rohovými upevňovacími prvky. Snadné otevření a uzavření umožňuje robustní uchopovací obrys víka. Dodávané samolepicí piktogramy poskytují jasnou identifikaci o rozložení instalace (obr. 5).

OBO Přehledné značení přístrojů rozváděče SDB piktogramy
Obr. 5. Přehledné značení přístrojů rozváděče SDB piktogramy

Čtyři velikosti pro tři, pět, devět nebo dvanáct dílčích modulů zajišťují dostatek flexibilního instalačního prostoru pro umístění přístrojů na lištu DIN 35 mm. Vysoce kvalitní provedení z polykarbonátu může být dodáváno včetně zcela nových zásuvných svorkovnic PE/N, vybavených šroubovými svorkami 25 mm² a 16 mm² a k tomu dvěma zásuvnými svorkami 4 mm² plus dvanácti zásuvnými svorkami 2,5 mm². Pro vyznavače klasiky jsou ale řemeslně velmi kvalitní rozváděče SDB k dispozici i v kombinaci s osvědčenými šroubovými svorkovnicemi OBO.

Všechny tyto rozváděče jsou již v praxi vyzkoušeny a byly úspěšně otestovány v souladu se všemi příslušnými normami. Mimo velkou flexibilitu poskytují tedy i mimořádně spolehlivou ochranu.

Dělitelná kabelová vývodka

Někdy nelze v instalačních krabicích a rozváděčích využívat membránové průchodky, ale je třeba zajistit průchod kabelu pomocí kabelových vývodek. Klasickou kabelovou vývodku však zpravidla není možné použít pro kabelovou konfekci, tedy pro kabely s již instalovanými konektory, používanými stále častěji v systémech MaR a IT. Stejně tak ji nelze v případě poškození vyměnit při opravách již provozovaných elektrických systémů bez odpojení procházejícího kabelu.

Montáž dělitelné kabelové vývodky OBO, krytí IP67
Obr. 6. Montáž dělitelné kabelové vývodky OBO, krytí IP67

Všechny tyto problémy může odstranit dělitelná vývodka OBO (obr. 6). V řadě velikostí (M16, M20, M25, M32, M40, M50 a M63) umožní dodatečnou montáž bez odpojení již funkčních kabelů a vodičů, což vede k podstatné úspoře času i nákladů. Je vyrobena z bezhalogenových plastů odolných proti UV záření a při stupni krytí IP67 je k dispozici ve světle šedé nebo černé barvě.


Vyšlo v časopise Elektro č. 7/2017 na straně 27. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021