časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Sousedíkova ulice v Praze

10. 6. 2011 | |

Rada hlavního města Prahy schválila 24. května 2011 usnesením č. 709 některé nové názvy veřejných prostranství. Svého uznání se tak konečně dočkal i vsetínský elektrotechnik a geniální vynálezce Josef Sousedík.
 
Josef Sousedík se narodil 18. prosince 1894 v rodině, která žila ve skromných poměrech. Po absolvování měšťanské školy ho otec poslal do učení, neboť jeho další studia si rodina nemohla dovolit. Učil se v továrně u Thonetů a potom u Bubelů, kde dostal v říjnu 1912 výuční list pro obor strojního zámečnictví a elektromontáže. Již v této době se dychtivě zajímal o elektrotechniku a překvapoval vlastními nápady (patentů a přihlášek podal celkem 58 v Československu a 163 v zahraničí). Až do první světové války pracoval v Brně a stačil přitom vystudovat pokračovací průmyslovou školu. Těžká léta světové války prožil na ruské a italské frontě, po návratu z války se přihlásil jako dobrovolník k obraně mladé Československé republiky proti maďarským útokům.
 
Rok po skončení 1. světové války (v roce 1919) začal J. Sousedík podnikat. Nejprve provozoval elektrotechnickou živnost v domku svých rodičů, ale brzy si otevřel elektrotechnickou a strojní dílnu v bývalé pile ve Vsetíně Trávníkách. V následujících letech zde vybudoval továrnu, která v roce 1934 dávala práci až 200 zaměstnancům. Vedle své podnikatelské a tvůrčí technické činnosti se J. Sousedík intenzivně účastnil politického, společenského a kulturního života ve městě. Deset let byl starostou města Vsetína a svou aktivitou se zasloužil o rozvoj města v období před 2. světovou válkou.
 
Hned na počátku okupace v roce 1939 se Sousedík zapojil do protifašistického odboje a setrval v něm i přes neustálou hrozbu zatčení. Vybudoval odbojovou organizaci, která v roce 1944 měla 2 000 členů. Jeho činnost však byla přece jen prozrazena a Josef Sousedík byl 15. prosince 1944 při výslechu na Gestapu zastřelen. V poválečném období po roce 1948 se snažil komunistický režim (až na krátké období okolo roku 1968) jeho památku zcela vymazat a jeho rodina byla tímto režimem perzekuována. Teprve po změně politických poměrů v roce 1989 byl Josef Sousedík rehabilitován a informace o jeho životě a díle pozvolna pronikají na veřejnost. Pojmenování ulice v Praze po tomto geniálním elektrotechnikovi a vlastenci je tedy logickým a pozitivním krokem k uctění jeho památky.

(Kl)

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021