časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Snímače Novotechnik

11. 9. 2015 | ORBIT MERRET, spol. s r. o. | www.merret.cz

Pro rozšíření sortimentu jsme si již před řádkou let zařadili do svého produktového portfolia výrobky firmy Novotechnik Messwertaufnehmer OHG, pro kterou máme výhradní zastoupení pro oblast ČR a SR. Tato stuttgartská firma se již od roku 1947 zabývá vývojem a výrobou snímačů dráhy a úhlu.

I přes nástup nových technologií, jež Novotechnik adoptoval a dále rozvíjí, jsou jejich stěžejní produktovou řadou stále potenciometry, oceňované po celém světě pro svou přesnost a kvalitu zpracování. Za desetiletí si Novotechnik vybudoval technologické know how, které ho řadí na nejvyšší příčky v oboru výroby potenciometrů. Jejich přísně střežená receptura na výrobu odporové dráhy je legendární. Jen snímačů do automobilů vyprodukují každý den přes 30.000. Nicméně hlavními zákazníky jsou však strojírenské firmy z oblasti obecného strojírenství, hydrauliky, výrobci vstřikolisů i jednoúčelových strojů. Značku Novotechnik naleznete dále v lékařské technice a velice často se uplatňuje v testovacích aplikacích. Redundantní snímač natočení naleznete například v srdci každého dvoukolového vozítka Segway.

senzory Novotechnik

Snímače rozlišujeme podle různých kritérií. Asi nejkritičtějšími jsou linearita a opakovatelnost, dále mechanická životnost, stupeň IP, teplota pracovního prostředí, teplotní koeficient. Ve všech zmíněných kategoriích Novotechnik exceluje.

Při použití klasické technologie založené na děliči napětí přímé potenciometry dosahují linearity až 0,01% z rozsahu a opakovatelnosti až 0,002 mm. Rozsah může být podle typu od 10 mm  až po 3000 mm. Při takové délce už hraje roli i rychlost posuvu, která konkrétně u modelu TLH činí úctyhodných 10 m/s. Snímače mohou být vybaveny vratnou pružinou, konektorovým nebo kabelovým výstupem a mohou být mechanicky uchyceny pomocí klem na těle, centrálním závitem v ose táhla, nebo třeba pomocí ok s klouby, což je řešení umožňující značnou nesouosost. Potenciometry Novotechnik od konkurence poznáte třeba poslepu. I při vysokém krytí, jakým je např. IP67, je jejich pohyb překvapivě lehký a především plynulý, což je dáno precizní mechanickou konstrukcí.

senzory Novotechnik

U rotačních potenciometrů linearita dosahuje až 0,004° při rozsahu 345°. Novotechnik je vyrábí zpravidla jednootáčkové, nicméně má i 10-ti otáčkové provedení. 

50 až 100 milionů pracovních cyklů je u Novotechniku standardem jak u přímých, tak u rotačních potenciometrů.

Samostatnou kapitolu tvoří bezkontaktní a bezdotykové snímače. Bezkontaktní snímač neobsahuje elektrický kontakt mezi pevnou a pohyblivou částí, nicméně navenek mohou konstrukčně vypadat jako klasický potenciometr. Neopotřebuje se mu odporová dráha nebo kartáčky na jezdci, avšak k mechanickému opotřebení v ložisku (pouzdře) dochází. Oproti tomu bezdotykový senzor se skládá ze dvou zcela oddělených částí, takže jeho mechanická životnost je neomezená. U takovýchto snímačů může docházet i k jisté míře nesouososti mezi pevnou a pohyblivou částí, která zpravidla obsahuje permanentní magnet, ale může obsahovat i indukčně napájený vysílač vysokofrekvenčního signálu.
Již nyní je zřejmé, že tyto nové technologie nahradí postupem času potenciometry ve většině aplikací, neboť už nyní začínají být cenově srovnatelné a není problém, aby splňovaly IP69, nicméně z důvodu elektroniky v nich použité mohou mít rozsah pracovních teplot snížen a zpravidla prozatím nedosahuji takových přesností (linearita a opakovatelnost) jako děliče napětí. Na druhou stranu jsou k dispozici s již integrovaným aktivním analogovým, nebo datovým výstupem, což může znamenat finanční úsporu oproti klasickému potenciometru, který může vyžadovat použití převodníku (v závislosti na tom, zda nadřazený systém dokáže pracovat se signálem z potenciometru či nikoliv).

Pro více informací navštivte naše stránky na této adrese a nebo přímo stránky Novotechnik, popřípadě telefonicky na číslech + 420 281 040 214 a +420 737 246 225. 

ORBIT MERRET, spol. s r. o.

ORBIT MERRET, spol. s r. o.
Vodňanská 675/30
Praha 9
198 00
www.merret.cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021