časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Slovensko na MSV ukazuje to nejlepší ze svého strojírenství

6. 10. 2016 | Veletrhy Brno, a.s. | www.bvv.cz

Tradiční Slovenský národní den na MSV v Brně podtrhl význam brněnského veletrhu pro prezentaci slovenských průmyslových firem zahraničním partnerům. Setkání byli přítomni představitelé ministerstev, ambasád, agentury SARIO i slovenských průmyslových svazů. Na letošním MSV vystavuje celkem 85 slovenských firem, o desetinu více než loni, a slovenské účasti vévodí národní expozice v pavilonu V.

MSV 2016 Sovenský národní den

„Slovenský národní den na MSV v Brně je tradiční událostí na tradičním veletrhu. Vítám zde hlavně vystavovatele, kteří reprezentují to nejlepší, co může Slovensko v oblasti strojírenství nabídnout zahraničním odběratelům,“ zdůraznil velvyslanec Slovenska v České republice Peter Weiss. Zároveň ocenil rostoucí úroveň veletrhu, který již 58 let naplňuje původní myšlenku československého výstaviště. „Pro nás Slovensko je samozřejmé, že s účastí na MSV budeme vždy počítat. Plánujeme, že v roce 2018, kdy si budeme připomínat sté výročí založení společného státu, se Slovenská republika stane partnerskou zemí veletrhu,“ informoval slovenský velvyslanec. Obchodní vazby obou zemí jsou stále mimořádné a v roce 2015 přesáhl obrat vzájemného obchodu 19 miliard EUR.

Radovan Urban Kocák z odboru bilaterální spolupráce Ministerstva hospodářství SR na zahájení Slovenského národního dne připomněl pozitivní vývoj slovenské ekonomiky, v níž výraznou roli hraje právě průmysl. Podobně jako česká vláda, také slovenská klade velký důraz na implementaci koncepce Průmyslu 4.0 jako cesty k zajištění budoucí konkurenceschopnosti.

Slovenskou národní expozici letos poprvé organizovala Slovenská agentura pro rozvoj investic a obchodu SARIO. Podpořila zde především prezentaci malých a středních firem, zatímco velké podniky a tradiční účastníci veletrhu vystavují v samostatných stáncích. „Na MSV jsou prezentované všechny oblasti strojírenského a elektrotechnického průmyslu, což jsou pro slovenskou ekonomiku klíčové sektory zaměstnávající přibližně 300 tisíc osob. Věřím, že MSV pozitivně ovlivní prohloubení spolupráce nejen s českými firmami a přinese nové obchodní příležitosti,“ uvedl Josef Troják, ředitel národních projektů SARIO. K vystavovatelům oficiální slovenské expozice v pavilonu V patří například výrobce elektromotorů EIBEN, výrobce měřicí techniky a jednoúčelových strojů EMSYST, výrobce svařovacích poloautomatů a plazmových řezacích zařízení FORMICA nebo Výzkumný ústav chemických vlákien.

Tiskové materiály Veletrhy Brno