časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Sledujte s námi seriál Stavíme chytrý dům

29. 1. 2016 | Asociace chytrého bydlení | www.achb.cz

Seriál je příběhem skutečné realizace chytrého domu manželů Kapitanových, který se nachází v Moravskoslezském kraji v obci Střítež. V deseti již publikovaných dílech popisuje, jaká zařízení, technologie a funkce majitelé domu využili v jednotlivých místnostech pro pohodlný a ekonomický provoz své domácnosti. 

Proč CHYTRÝ dům?

V domě je totiž rozvedena systémová inteligentní elektroinstalace, která je základem pro chytrý dům. Díky ní bude možné kontrolovat a ovládat všechna elektrozařízení z jednoho místa, z domova i na dálku. Všechna svítidla, spotřebiče, předokenní rolety, topení a chlazení, zabezpečovací technika, dveřní interkom, audio- a videozóna, garážová vrata a další zařízení v domě jsou připraveny pro komunikaci a ovládání řídicím systémem iNELS Smart home solutions.

„Požadavkem stavebníka bylo maximální pohodlí při užívání stavby. Dům by měl svému majiteli přinášet zejména radost, a jestliže to je jen možné, co nejméně ho zatěžovat údržbou.
Inteligentní elektroinstalace byla logickým vyústěním tohoto požadavku. Inteligentní systém zajišťuje pohodlí, bezpečnost i úspory v bydlení, snižuje čas potřebný ke správě všech technologií,″ říká architekt této stavby Ing. pan Beneš, petit atelier s. r. o.

Koncepce domu

Dům pro čtyřčlennou rodinu je navržen v minimalistickém stylu. Majitelé kladou také důraz na flexibilitu, úsporný provoz domu a chtějí si dopřát tepelnou pohodu v každém ročním období. Proto využili koncepci nízkoenergetického domu, čemuž odpovídají technologie stavby, použité materiály, topný systém i elektrické rozvody.

„Naše práce je přímo spojená s nutností častého a mnohdy nečekaného cestování. Proto jsme pro náš dům zvolili technologie, které nám pomohou cokoliv v systému změnit, i když jsme na cestách …, například upravit topný režim. Napojení domácích spotřebičů a zařízení na řídicí systém umožní jejich ovládání a kontrolu aktuálního stavu z chytrého telefonu nebo tabletu (obr. 3). Vedle dalších výhod navíc ušetříme zbytečné výdaje na provoz domu,″ prozrazuje majitel novostavby Jan Kapitanov.


Obr. 1. Stavební práce během první fáze výstavby


Obr. 2. Světla připravená pro barevné světelné scény

Dvě fáze stavby

Stavba domu je rozdělena do dvou fází. První již byla realizována, je to obytná část domu. Druhá fáze započne po zbourání původního domu, který zčásti zasahuje do plánů novostavby. K obývacímu pokoji bude připojena pracovna a venkovní terasa. Poblíž příjezdové brány bude přistavěna garáž se zastřešenou plochou pro parkování (obr. 4).

Již postavená obytná část domu je rozdělena na dvě hlavní zóny: veřejnou část pro obyvatele domu i hosty, kterou tvoří chodba, obývací pokoj s jídelnou, kuchyň a toaleta.


Obr. 3. Ovládání domu

Obr. 4. Vizualizace celého objektu

Za ní následuje neveřejná část, která zahrnuje chodbu, dva pokoje pro děti, ložnici, šatnu a koupelnu s toaletou. Připravené díly seriálu čtenáře provedou každou místností, odkryjí záběry přímo ze stavby i vizualizace interiérů a prozradí, co chytrý dům např. umí ovládat:

  • LED svítidla a světelné scény,
  • chlazení a teplovzdušné vytápění s rekuperací
  • předokenní rolety a regulovat intenzitu
  • světla
  • zabezpečení domu a vstupu
  • vytvořit multimediální zóny
  • mít všechna zařízení pod kontrolou
  • jak snadno instalaci rozšiřovat v budoucnu.

Přehled publikovaných dílů seriálu:

Seznamujeme se
Projekt domu a inteligentní elektroinstalace
Zabezpečení domu a vstupu
Funkční obývací pokoj
Multimediální obývací pokoj
Nadčasová kuchyně
Ložnice, šatna a zdravé spaní
Koupelna
Dětské pokoje
Rozšiřování a plány do budoucna

Sledujte na: www.achb.cz 

Asociace chytrého bydlení

Asociace chytrého bydlení
Palackého 493
Holešov - Všetuly
769 01
www.achb.cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021