časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Šest milionů kombinací pro testování

12. 9. 2017 | Michal Scholze | Stäubli Systems, s. r. o. | ec-cz.staubli.com

Modulární konektor CombiTac se v posledních několika letech stal velmi oblíbenou volbou pro komplexní řešení napojení v téměř všech průmyslových aplikacích. Využití nachází v mnoha aplikacích u výrobního, laboratorního nebo mobilního testovacího vybavení, které vyžadují robustní, spolehlivé a kompaktní konektory s možností snadné konfigurace a jednoduchého každodenního použití.

Díky využití technologie MULTILAM jsou konektory CombiTac (obr. 1) konstruovány tak, aby vydržely více než 100 tisíc spojovacích cyklů, při kterých přenášejí vysoká napětí a velké proudy a poskytují ochranu napojení před hydraulickým olejem. Kvalitě jednotlivých prvků elektrických kontaktů je často věnováno jen málo pozornosti. Velký přechodový odpor způsobuje ztrátu energie, nárůst tepla, oxidaci, a dokonce i poruchy, které mohou vést až k provoznímu selhání. Systém kontaktů MULTILAM s pružinovými kontaktními pásky vytváří množství definovaných kontaktních bodů a zaručuje trvale malý přechodový odpor a kontakty odolné proti vibracím, které vydrží dlouhou dobu i v náročném průmyslovém prostředí.

Stäubli - Detail konektoru
Obr. 1. Detail konektoru

Odolné krytí pro náročná prostředí

Kompaktní tvar konektorů CombiTac pomáhá ušetřit drahocenné místo při konstruování stroje, zatímco díky jeho flexibilitě lze v budoucnu konektor snadno rozšířit o další moduly bez nutnosti měnit a kupovat nové konektory. Pro použití v obzvláště náročných prostředích jsou k dispozici varianty se stupněm krytí až IP68. Nový robustní kryt z litého hliníku a se speciálním ochranným nástřikem je odolný i proti agresivním látkám a nepodléhá korozi. Kompletní 360° krytí chrání spoje i před elektromagnetickými vlivy a běžně bude nabízeno ve čtyřech různých velikostech.


Obr. 2. Přístroje osazené konektory CombiTac

Řada CombiTac poskytuje široké spektrum možných modulů zahrnující silovou elektřinu, signály, data, termočlánky, optická vlákna, koaxiální konektory, stlačený vzduch nebo kapaliny – podle individuálních požadavků zákazníka (obr. 2), to vše v jednom konektoru; celkem jde o více než šest milionů možných kombinací. Pro tyto účely je k dispozici konfigurátor CombiTac, buď v on-line verzi, nebo jako aplikace pro iPad, kde si uživatel může nakonfigurovat konektor zcela podle svých potřeb a v případě zájmu rovnou z této aplikace odeslat poptávku a žádost o cenovou nabídku. Zájemcům je k dispozici i technická podpora divize Electrical Connectors (dříve Multi-Contact), která zákazníkům ráda pomůže při vypracovávání návrhu vlastního konektoru CombiTac nejvhodnějšího pro danou aplikaci.


Vyšlo v časopise Elektro č. 8-9/2017 na straně 35. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021