časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Servis motorů a generátorů ABB představuje moderní koncepci servisních služeb

13. 9. 2015 | ABB s.r.o. | www.abb.cz

Komplexní spektrum služeb, rozsáhlé zkušenosti čerpající z více než stoleté historie servisu v Ostravě, moderní hala i technologie podpořené vlastním vývojem nových metod a aplikací, efektivně nastavené procesy a schopnost rychle reagovat na současné i budoucí potřeby zákazníků – taková je současná podoba ostravského Servisu motorů a generátorů ABB, který chce na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně blíže představit svou nabídku. 

Nabídka servisních činností

Servisní jednotka zajišťuje kompletní servis elektromotorů, generátorů, suchých transformátorů, břemenových elektromagnetů a elektrohydraulických brzd značky ABB nebo jiných výrobců. Servisní aktivity zahrnují jak montáž a uvádění do provozu, tak i diagnostiku (elektrodiagnostiku, vibrodiagnostiku, termodiagnostiku a další speciální služby MACHsense a LEAP), vyvažování rotorů a jiných rotujících částí, plánovanou údržbu a opravy realizované podle doporučeného harmonogramu výrobce, prodej náhradních dílů, mechanické opravy a také střední a generální opravy. Servisní jednotka má k poskytování servisních služeb k dispozici nejmodernější přístrojové vybavení včetně jeřábů umožňujících opravy netypických zařízení s nadstandardními požadavky, moderní lakovnu, technologii VPI (vakuová tlaková impregnace) či vlastní moderně vybavenou zkušebnu. V servisní hale je využíván moderní systém řízení skladových zásob a inteligentního monitorování produkce. Vedle servisní činnosti jednotka rovněž zajišťuje výrobu a prodej stejnosměrných elektromotorů DMI.

Obr. 1. ABB diagnostika MACHsense-R na místě u zákazníka

Významné projekty

Servis motorů a generátorů se svými 90 zaměstnanci realizuje v průměru 1 670 zakázek ročně. Mezi významné projekty patří např. velká zakázka pro milánské metro dokončená v letošním roce, v jejímž rámci Servis zajišťoval výrobu 460 trakčních motorů. Tato zakázka se navíc stala důležitou referencí pro možnost získat zakázku na generální opravu 204 trakčních motorů pro francouzskou společnost Groupe Eurotunnel SE, provozující podmořský Eurotunel mezi Francií a Velkou Británií, která je rovněž v Ostravě v současné době realizována.

Obr. 2. Montážní prostory Servisu motorů a generátorů Ostrava

MACHsense-P

V září na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně zájemci uvidí i funkční demonstrační ukázku ABB MACHsense-P, což je systém sledování stavu stroje, který vypovídá o spolehlivosti kompletního hřídelového řetězce, tedy motoru, převodovky a hnané zátěže (čerpadla, ventilátoru nebo kompresoru). Zjišťuje elektrické a mechanické problémy související s rotorem, ložisky, převodovkou a dalšími díly – problémy, které se do značné míry podílejí na celkovém počtu závad. ABB MACHsense-P je diagnostická metoda sledování stavu elektromotoru nabízená společností ABB. Poskytuje spolehlivá včasná varování před závadami a nabízí tak čas k naplánování účinné údržby. Ostatní systémy na rozdíl od MACHsense-P poskytují varování, až hrozí-li bezprostředně porucha. ABB MACHsense-P využívá unikátně vyvinutý systém pro sběr dat společně s jedinečnými nástroji pro analýzu založenými na rozsáhlém výzkumu společnosti ABB. K dosažení efektivnějších výsledků využívá přístup integrovaného hardwaru a softwaru pro detekci, monitorování a diagnostikování elektrických a mechanických problémů v celém hřídelovém řetězci.

Obr. 3. ABB zajišťuje servis motorů a generátorů všech typů a značek

ABB s.r.o.

ABB s.r.o.
BB Centrum – DELTA II
Vyskočilova 1561/4a
Praha 4
140 00
www.abb.cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021