časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Seno představuje: Novinky v sortimentu firmy CONTA-CLIP Verbindungstechnik GmbH

30. 4. 2019 | Pavel Janouškovec | SENO spol. s r. o. | www.seno.cz

V tomto článku jsme pro vás připravili několik informací o nových svorkách v prodejním programu německé firmy CONTA-CLIP Verbindungstechnik GmbH, která má 40letou tradicí i ve výrobě řadových svorek, svorek pro zabudování do DPS, propojovacích prvků, elektronických modulů a instalačního materiálu.

Firma CONTA-CLIP rozšiřuje svůj sortiment šroubových rozdělovacích bloků řady SVB o řadu SVBA a SVBKA určených pro rozložení výkonu v rozváděčích. Řada bloků SVB je vhodná hlavně pro měděné vodiče, zatímco nové řady SVBA a SVBKA jsou vhodné jak pro měděné, tak i hliníkové vodiče. Uchycení vodiče je u všech řad řešeno pomocí šroubového spoje. Rozdělovací bloky těchto výrobních řad umožňují rozdělení potenciálu nebo rozložení výkonu v extrémně kompaktním provedení a bez dalšího příslušenství.

Rozdělovací svorkové bloky SVB

Rozdělovací svorkové bloky řady SVB patří k základní výrobní řadě svorek tohoto typu vyráběných firmou CONTA-CLIP. V rozdělovacích blocích je možné elektromechanicky propojit jednak vodič s velkým průřezem s jedním nebo více vodiči s menším průřezem, ale stejně tak i třeba vodiče stejných průřezů. Uchycení SVB bloků je možné buď přímo na DIN lištu, nebo rovnou na montážní desku přes šroubovou přírubu umístěnou na bocích těla svorkového bloku.

Obr. 1. Rozdělovací svorkové bloky řady SVB
Obr. 1. Rozdělovací svorkové bloky řady SVB

Klíčové vlastnosti:
– třída krytí IP20,
– připojovací průřezy: 1,5 až 240 mm2,
– spodní část bloku svorky se zámkem pro uchycení na DIN lištu nebo pro možnost přímé montáže na instalační desku,
– modulárnost (1- nebo 3fázový blok),
– svorkové bloky jsou vhodné hlavně pro měděné vodiče,
– materiál těla svorkového bloku je z polyamidu 6.6 s UL 94 V-0.

Rozdělovací svorkové bloky SVBA

Bloky této výrobní řady jsou dimenzovány na průřezy od 1,5 mm2 až po masivních 500 mm2. Slouží k připojení vodiče s velkým průřezem a jeho následné redukci až na šest dalších vodičů menších průřezů. Připojení vodiče je realizováno šroubovým spojem.


Obr. 2. Nové rozdělovací svorkové bloky řady SVBA

Bloky SVBA jsou k dispozici v pěti variantách pro proudy od 85 do 415 A, stejně jako speciální provedení se třemi přípojkami pro 1 100 A. Jejich jmenovité napětí je 1 000 V AC a až 1 500 V DC. Všechny typy s výjimkou speciálního provedení lze jednoduše spojit pomocí příchytky ze syntetického materiálu. Vyměnitelné kódování bloků SVBA obsahuje barevné značení sloupců pro N, PE a fázi. Kromě toho je na bloku integrovaná značka pro aplikovanou fázi. Bloky SVBA určené pro proudové zatížení do 380 A mají také certifikaci podle normy UL, která je určená pro severoamerický trh.

Klíčové vlastnosti:
– třída krytí IP20 (mimo bloku SVBA 1 100 A, který má třídu krytí IP10),
– připojovací průřezy: 1,5 až 500 mm2,
– spodní část bloku svorky se zámkem pro uchycení na DIN lištu nebo s možností přímé montáže na instalační desku,
– integrované fázové značení (mimo bloku SVBA 1100 A),
– vyměnitelné označení pro N, PE, DC (s výjimkou bloku SVBA 1 100 A),
– svorkové bloky jsou vhodné jak pro měděné, tak i hliníkové vodiče,
– materiál těla svorkového bloku je z polyamidu 6.6 s UL 94 V-0.

Obr. 3. Šroubové svorkové bloky řady SVBKA
Obr. 3. Šroubové svorkové bloky řady SVBKA

Svorkové bloky SVBKA

Šroubové svorkové bloky řady SVBKA mají oproti řadám SVB a SVBA možnost připojení pouze dvou vodičů a používají se hlavně pro snadné připojení vodičů s průřezy od 1,5 do 240 mm2 při proudech až do 425 A a jmenovitých napětích až do 1 000 V. Pro menší průřezy vodičů je zajištěna bezpečnost proti možnému dotyku, a tím i úrazu elektrickým proudem, dodatečně montovanými kryty připojovacího otvoru svorky, které patří k samostatně volitelnému a doobjednatelnému příslušenství těchto svorkových bloků. Hlavní výhoda bloků řady SVBKA oproti podobným řadovým svorkám spočívá ve značně štíhlejším, úsporném provedení. Stejně tak jako předchozí řady rozdělovacích bloků řad SVB a SVBKA lze i bloky řady SVBKA snadno upevnit na montážní DIN lišty. Alternativně mohou být upevněny přímo na montážní desku pomocí šroubové příruby umístěné na bocích těla svorkového bloku. Svorkové bloky této řady zajišťují stupeň krytí IP20 i při připojení menších průřezů kabelů.

Pro veškeré dotazy – technické, cenové a dostupnosti zboží – je vám k dispozici zastoupení firmy CONTA-CLIP pro ČR – firma SENO, spol. s r. o.


Vyšlo v časopise Elektro č. 4/2019 na straně 38. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021