časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Seno představuje: Firmy ELESTA GmbH a CIRRIS Systems

21. 2. 2019 | SENO, spol. s r. o. | www.seno.cz

V tomto článku je připraveno několik informací o sortimentu a novinkách v nabídce firem, které na českém trhu zastupuje SENO, spol. s r. o. Jde o výrobní sortiment švýcarské firmy ELESTA GmbH a americké firmy CIRRIS Systems.

Firma ELESTA byla založena již v roce 1952 jako Elesta Elektrotechnik AG. Jejím výrobním sortimentem byla výroba světelných optických senzorů, měřicích a řídicích systémů a relé. Pod tímto obchodním názvem vyráběla firma Elesta až do roku 1996. V roce 1997 byla založena firma Elesta relais GmbH, do které byl převeden hlavní výrobní program, což je výroba bezpečnostních relé s nuceně vedenými kontakty. V roce 2013 byla firma přejmenována na ELESTA GmbH. Firma ELESTA je součástí skupiny PILZ GmbH & Co. KG a sídlí v Bad Ragaz ve Švýcarsku.

Bezpečnostní relé ELESTA
Bezpečnostní relé ELESTA

Hlavním vývojovým a výrobním programem firmy ELESTA jsou:
– relé s nuceně vedenými kontakty,
– miniaturní optické snímače,
– zákazníkem definované senzory a relé.

ELESTA relé s nuceně vedenými kontakty jsou normativní elementární relé podle IEC 61810-1. Používají se hlavně v kontrolách funkční bezpečnosti, tedy všude tam, kde je požadavek na vysokou ochranu lidského zdraví a života. Vysoký stupeň diagnostického pokrytí a větší spolehlivost předurčují tato relé pro použití hlavně v řízení strojů a zařízení, ve výrobních technologiích, ve zdravotnictví a v neposlední řadě i v řídicích systémech výtahů nebo kolejové techniky. Tato relé, díky své unikátní konstrukci, umožňují jednak sledování polohy spínacího relé, ale také nucené rozpojení kontaktů relé, a to i v případě, kdy nějaký kontakt zůstane „svařený“.

Firma CIRRIS Systems vznikla v roce 1984 s cílem vyvinout inovativní, jednoduše použitelné testery pro kabely a kabelové svazky. Cílem bylo vytvořit praktické testery, které posunou možnosti testování tak, aby se chyba dala opravit už při montáži.

První skupinou jsou stolní testery, které je možné snadno přenášet a nastavovat. Jejich další velkou výhodou je snadná výměna připojovacích adaptérů. Zákazník si může vybrat z velké škály adaptérů nabízených výrobcem, případně je možné si nechat vyrobit adaptéry podle zadání zákazníka. Tyto testery jsou nabízeny v různých variantách od 50 do 1 024 testovacích bodů. Nejnižší kategorií jsou přístroje pro testování logického zapojení. Další skupinou jsou nízkonapěťové testery, které už jsou schopné kontrolovat nejen logické zapojení, ale i součástky, jako jsou např. rezistory, diody a kondenzátory. Tyto přístroje už je možné připojit i k počítači, a využít tak mnoho dalších funkcí, které poskytuje software Easy-wire. Jde o tvorbu testovacích programů v počítači, přidávání komentářů, vytváření vlastních konektorů, přejmenování pinů – tak, aby vše odpovídalo skutečnosti, případně schématu. Software umožňuje ukládání a tisk štítků a reportů z otestovaných kabelů, které je možné upravit dle svých představ. S každým testovaným kabelem lze načítat čárový kód, případně i číslo dávky, to vše může být na výsledném reportu uvedeno.

Poslední kategorií testerů v této skupině jsou vysokonapěťové testery do 2 000 V DC, resp. 1 000 V AC. Tester Cirris Easy Touch Pro je nejvyšší z této skupiny, má zabudovaný počítač, 10,4" dotykový display, OS Windows 10 a možnost vysokonapěťového testování do 2 000 V DC.

Druhou skupinou jsou testery pro rozsáhlejší testování kabelových svazků nebo zapojení, které jsou zpravidla určeny pro zabudování. Tyto testery pracují pouze ve spojení s počítačem a softwarem Easy-wire. Tyto přístroje jsou k dispozici v nízko- i ve vysokonapěťovém provedení do 1 500 V DC, resp. 1 000 V AC. U těchto přístrojů je možné testovat 160 až 100 000 testovacích bodů. Samozřejmostí je zde opět ukládání a tisk reportů i štítků.

Většinu testerů je dále možné propojit pomocí sítě Ethernet, což umožnuje buď nahrávání testovacích programů z jednoho stanoviště do více testerů, nebo využívání jedné hlavní databáze pro ukládání reportů, potažmo analýzu výroby.

Pro veškeré dotazy – technické, cenové a dostupnosti zboží – je vám k dispozici výhradní zastoupení těchto firem pro ČR – firma SENO, spol. s r. o.


Vyšlo v časopise Elektro č. 2/2019 na straně 35. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021