časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Seno představuje - CONTA-CLIP testovací, rozpojitelné terminálové svorky SPTK

14. 2. 2016 | Pavel Janouškovec │SENO spol. s r.o. | www.seno.cz

V předchozích článcích jsme vám představili několik částí výrobního sortimentu německé firmy CONTA-CLIP, řadové a blokové svorky, svorky a konektory pro desky plošných spojů, transformátorové svorky řad TKS a TK, novou řadu průchozích svorek SDK, řadu instalačního materiálu, rozpojitelné svorky řady ZST, svorníkové svorky HSKG, dále pak nový typ relé s označením IRC a pojistkové svorky řad SSIK a FSIK. V tomto pokračování bychom rádi představili jeden ze speciálních výrobků z výrobního portfolia CONTA-CLIP, a to testovací, rozpojitelné terminálové svorky SPTK.


Rozpojovací terminály SPTK naleznou uplatnění hlavně v oblasti výroby a dodávek elektřiny. Jejich konstrukce je navržena tak, aby při rozpojení elektrického okruhu eliminovaly možný zkratový proud na sekundárním okruhu. Tato vlastnost je velmi důležitá zejména při výměně či připojení různých přístrojů, měřících
přístrojů odběru elektřiny a při srovnávacím měření transformátorů, kdy vždy musí mít proudový měnič uzavřený sekundární okruh.

Všechny verze svorek SPTK splňují normu BGV A3 - ochrany proti dotyku. Proud nebo napětí lze odpojit pomocí přišroubovatelných závor QVSI a QSBI. Poloha sepnutí je jasně identifikovatelná díky žluté barvě izolační objímky na šroubu. Ve všech provedeních je pro kontrolu možné kontaktovat zdířku STBI 19/4 zkušebním kolíkem PS 4 nebo jakýmkoli standardním zkušebním kolíkem (4 mm).


Hlavní vlastnosti:

  • až 4 připojovací šachtice pro rozdělení potenciálu nebo pro zkušební účely
  • podélné oddělení potenciálů pro plánované způsoby zapojení
  • možnost zástavby současně s řadovými svorkami se stejným vnějším obrysem 


Volitelné příslušenství svorek SPTK:

Příčné propojky QVSI
Příčné propojky QVSI se upevňují k tělu svorek buď pomocí spojovacích dutinek VH 19 a šroubů BS 25, a nebo pomocí izolovaných propojek STBI 19/4 (STBI 19/4 L). Příčné propojky se vyrábějí ve 2- až 10-pólovém provedení. 

Vnitřní příčné propojky QSBI
Příčné propojky QSBI jsou umístěny uvnitř složení svorek a jejich pozice a kontakt či rozpojení je nastavováno jejich posunutím. Tyto propojky jsou určeny pro použití se svorkami SPTK 6/LT nebo SPTK 6/QT. Propojky se vyrábějí ve 2- až 4-pólovém provedení.

Izolované kolíky STBI 19/4 a STBI 19/4 L
Izolované kolíky se závitem STBI 19/4 STBI 19/4 L jsou určeny na připojení do vnitřních příčných kanálů. Tyto kolíky mají na jednom konci závit, pomocí něhož se připevňují do těla svorky a na druhém konci jsou opatřeny zdířkou umožňující připojení měřících nebo diagnostických přístrojů pomocí banánku PS 4 nebo 4 mm standardního zkušebního kolíku. Kolíky STBI 19/4 L se navíc používají pro připojení příčných propojek QSVI.

Zkratovací spojka KS-SQI
Tyto spojky umožňují propojení vnitřních propojovacích kanálů svorek s kanály vnějšími. Konstrukce těla svorek SPTK je řešena tak, že pro nepoužité spojky KS-SQI jsou v těle svorky připraveny odkládací, nevodivé zdířky, tzv. "parkovací pozice". Propojky jsou dostupné ve 2- až 5-pólovém provedení.

Mezi další příslušenství svorek SPTK patří také příčné propojky SQI 6, dostupné v 2- až 30-pólovém provedení, a izolační zámky PTK-SP. Pro odložení aktuálně nepoužitých propojek SQI lze rovněž využít tzv. "parkovací pozice" v těle svorek SPTK. Izolační zámky PTK-SP zamezují nechtěnému dotyku oddělovacích šroubů šroubovákem.

SENO spol. s r.o.

SENO spol. s r.o.
Husova 424
Příbram VI
261 01
www.seno.cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021