časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Seminář v Berouně s přidanou hodnotou

15. 9. 2015 | UNIT, s.r.o. | www.unit.cz

V hotelu Best Western Grand v Berouně se 9. září 2015 konal seminář o revizích elektrických spotřebičů v praxi. Tuto ojedinělou akci pořádala vzdělávací agentura Unit ve spolupráci se společností ILLKO.

Měření v elektrotechnice má dlouholetou tradici a bylo, je a bude velmi významnou disciplínou především z hlediska bezpečnosti. Ruku v ruce s vývojem elektrotechniky, se zaváděním nových ochranných prvků do elektroinstalace s používáním moderních spotřebičů se vyvíjí také měřicí technika a s ní i metody měření. To vše ještě zasazeno do legislativního rámce všeobjímající evropské normalizace představuje pro českého elektrotechnika poměrně velkou výzvu. V současné době však není v elektrotechnické praxi prostor pro samouky, žádáni jsou profesionálové. A profesionál se neobjede bez pravidelné účasti na odborných seminářích a školeních.

Ti, kteří přišli 9. září do Berouna na seminář vzdělávací agentury Unit, udělali dobře. Na programu byla nejen zajímavá, ale především důležitá témata z oblasti revizí elektrických spotřebičů. Účastníci tak mj. získali přehled o bezpečnosti elektrických spotřebičů z hlediska legislativy i typu spotřebičů, ale také o tom, co je kontrola a co revize a kdo, kdy a jak je vykonává, nebo jak by měl správně vypadat doklad o revizi. Velmi zajímavá i poučná byla část o měřicích metodách, principech měření či volbě správného měřicího postupu. Nechyběly ani ukázky z praxe, a to konkrétně na příkladech revizí vykonávaných na prodlužovacích přívodech, síťových adaptérech, nabíječkách a zdrojích či počítačových sestavách. Dalšími tématy byly např. kontroly svařovacích zařízení nebo informace o softwaru ILLKO Studio, s jehož pomocí lze snadno zpracovávat revize na počítači.

Tento seminář byl velmi dobře připraven, a to jak po organizační, tak po obsahové stránce. K jeho kvalitě přispěl velkou měrou hlavní protagonista – Ing. Leoš Koupý z blanenského Illka, který je elektrotechnikům velmi dobře znám jako fundovaný odborník v oblasti měřicí techniky a měření. Jeho vystoupení, které by se dalo označit jako „one man show“, bylo technicky naprosto srozumitelné, velmi kompaktní a motivující. Díky jeho zkušenostem z praxe a přehledu v oblasti normalizace tak dostali účastníci odborné informace s vyšší přidanou hodnotou jako by svázané do úhledného aplikačního balíčku.

Připomínám, že Ing. Leoš Koupý je autorem skvělého odborného seriálu o měřeních při revizích, který vychází v časopisu Elektro a zaměřuje se na různé oblasti měření (již vyšla část o měření impedance smyčky a připravují se další – v tomto čísle to je měření na proudových chráničích).

Text, foto a video: Kl

 

UNIT s.r.o.

UNIT s.r.o.
Gorkého 2573
Pardubice
530 02
www.unit.cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021