časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Sedm tipů, jak chytře zabezpečit byt

10. 1. 2019 | ASSA ABLOY Czech & Slovakia s. r. o. | www.assaabloy.cz

Každý měsíc zloději navštíví skoro 2 000 domů a bytů, samozřejmě bez pozvání. Z bytu si odnesou věci průměrně za 40 tisíc korun, z rodinného domu dokonce za 56 tisíc. Velkou příležitostí je pro ně čas letních prázdnin, kdy lidé jezdí na dovolené a svoje byty nechávají několik dní nebo i týdnů prázdné. Díky chytré domácnosti ale získáváte řadu možností, jak si své soukromí lépe zabezpečit – můžete je hlídat i ze zahraničí. Základní tipy k chytrému zabezpečení domácnosti shrnuje Antonín Terš, bezpečnostní expert ze společnosti ASSA ABLOY.

Nejdůležitější je pořádně zabezpečit dveře, tudy chodí lupiči nejčastěji. Staré panelákové dveře z dřevotřísky vycpané vlnitou lepenkou dokáže lupič překonat během pár desítek sekund. Zde nejde o žádnou inteligentní novinku, ale důraz na kvalitu. Investujte do bezpečnostních dveří s kovovým vnitřkem, do kvalitního zámku, a také do zárubní, které nejde jen tak vypáčit. Ty obyčejné, plechové zárubně jsou opravdu k ničemu.

Když budete mít nové dveře, můžete začít s chytrými věcmi. Na trhu jsou například digitální kukátka Yale (obr. 1), která vám ukážou návštěvníka na displeji a díky nahrávání si můžete pohlídat, zda nějaký tipař nezvonil, když jste nebyli doma.

Chytré digitální kukátko značky Yale 5000
Obr. 1. Chytré digitální kukátko značky Yale 5000 přináší řadu zajímavých inovací, které zvýší bezpečnost vašeho domova. Týká se to zejména nahrávání provozu před dveřmi vašeho domu či bytu, díky čemuž si můžete zkontrolovat, zda na byt nezvonil například nějaký tipař

Další krokem je chytrý zámek (obr. 2). Už nebudete muset řešit ztracené klíče vašich dětí, nebo to, zda jste ráno při odchodu do práce otočili klíčem. Například chytrý zámek FAB ENTR se dá otevírat pohodlně čtyřmi způsoby – pomocí PIN kódu, otisku prstů, dálkového ovladače a aplikace v mobilu. A navíc se pokaždé za vámi sám zamkne.

 Chytrý zámek české výroby FAB ENTR
Obr. 2.  Chytrý zámek české výroby FAB ENTR se dá pohodlně otevírat čtyřmi způsoby – pomocí PIN kódu, otisku prstu, mobilní aplikace i dálkového ovládání

Bezpečnostní dveře a kvalitní zámek sice odradí většinu amatérských lupičů, profesionálovi, který se chce opravdu dostat dovnitř, ale odolat nemusí. Je proto dobré umístit přímo za dveře chytrou kameru, která reaguje na pohyb (obr. 3). Nevítaného návštěvníka natočí a video vám okamžitě pošle na mobil, takže můžete hned zavolat policii. Kamera se hodí třeba i pro ujištění, že je ve vaší domácnosti je vše v pořádku, nebo pro kontrolu, v jakém stavu se domů vracejí vaši potomci.

indoor kamera Yale Home View dokáže monitorovat 360° vaší domácnosti
Obr. 3. Praktická a designová indoor kamera Yale Home View dokáže monitorovat 360° vaší domácnosti. Ovládat ji můžete přes mobilní aplikaci, a tak si na jakémkoliv místě na světě můžete zkontrolovat, zda je stav vaší domácnosti v pořádku

Kamera je základ, který můžete rozšířit například kompletní sadou chytrého alarmu Yale Smart Home. Ten k chytré kameře přidává pohybové čidlo a několik spínačů (obr. 4), které vyvolají poplach, když někdo otevře dveře nebo okno. Stačí vše rozmístit na správná místa a jedním zmáčknutím tlačítka propojit. Instalaci zvládnete hravě sami. Potom už vše ovládáte z chytrého telefonu a domov máte pod kontrolou z jakéhokoliv místa na světě.

Nejmodernější propojený systém chytrého zabezpečení domácnosti
Obr. 4. Nejmodernější propojený systém chytrého zabezpečení domácnosti. Skrze jedinou aplikaci můžete ovládat alarmy, kamery, okenní či dveřní spínače,
ale třeba i chytrou zásuvku

Když si dopřáváte delší dovolenou, je dobré, aby se vaše domácnost tvářila, že v ní občas někdo je. Odradí to tipaře, kteří vyhledávají opuštěné domy a byty. Stačí za pár korun koupit programovatelnou zásuvku, která každý den na chvilku zapne světlo v obýváku nebo třeba rádio – jako ve filmu „Sám doma“. A samozřejmě si nechte od sousedů vybírat dopisy a letáky, přeplněná schránka je pro lupiče jasný signál k akci.

Kvalitní trezor
Obr. 5. Peníze, šperky, dokumenty, rodinné fotografie – dopřejte kvalitní ochranu věcem, na kterých vám zvláště záleží. Kvalitní trezor připevníte ocelovými šrouby ke zdi a díky tomu budete mít to nejdůležitější vždy v bezpečí

Rodinné stříbro a akcie z kupónové privatizace neschovávejte do prádelníku ani pod koberec, pořiďte si domácí trezor. K dostání jsou různé velikost i typy, zamykat můžete klíčkem nebo kódem. Jen nezapomeňte trezor pořádně připevnit ke zdi, aby ho lupič neodnesl v nákupní tašce.

Tiskové materiály ASSA ABLOY

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021