časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Se studenty na Embedded World 2020

5. 5. 2020 | Ing. Vladimír Janíček, Ph.D. | ČVUT v Praze | www.cvut.cz

Jako každý rok se počátkem března 2020 otevřely brány výstaviště v německém Norimberku, aby do areálu vpustily návštěvníky veletrhu Embedded World. Mezinárodní setkání odborníků představilo letos přes 900 vystavovatelů ze 42 zemí reprezentujících bohatou oblast návrhu embedded systémů. Součástí veletrhu je část věnovaná elektronickým displejům, které nyní nabývají velkého významu, jelikož slouží jako spojení mezi samotným systémem a obsluhujícím člověkem.

Lokálních prezentací firem a jejich workshopů se zúčastnilo přes 1 500 zájemců a přednášejících z více než 46 zemí. Pod názvem Connecting Embedded Intelligence byl hlavní důraz kladen na problematiku vztahu mezi obrovským množstvím dat, která lze získat pomocí komplexních sítí, a otázkou jak s nimi nakládat v cloudu. Mezi hlavní témata, o kterých se na stáncích vystavovatelů diskutovalo, byla bezpečnost elektronických systémů, distribuovaná inteligence, Internet věcí a témata kolem e-mobility a její energetické účinnosti. Škálu prezentovaných produktů tvoří hardware, návrhové systémy a nástroje či systémový a aplikační software. Dalším tématem byla řešení v oblasti umělé inteligence (AI). Jednalo se zejména o aplikační oblasti a budoucí potenciál. Veletrh se konal v době nástupu koronaviru, proto asi 200 firem svou účast odřeklo. Odrazilo se to i na počtu návštěvníků, který po neustálém růstu z minulých let byl s počtem kolem 13 800 zájemců výrazně nižší než v minulých letech.

Nedílnou součástí veletrhu je akce StudentDay určená pro studenty vysokých škol z celé Evropy. Letos již po jedenácté dala akce účastníkům možnost využít příležitosti, aby se dozvěděli o inovacích v oblasti embedded systémů. Ve své exkluzivní přednášce prof. Dr. Jana Koehlerová, generální ředitelka Německého výzkumného střediska pro umělou inteligenci (DFKI), ukázala, že výzkum je hybnou silou inovací v souvislosti s digitální transformací.

Umělá inteligence je v dnešní době jedním z témat zvláštního zájmu studentů univerzit v oblasti elektroniky a informatiky. Studenti, zejména z Německa, Francie, Rakouska a ČR, se kromě návštěvy veletrhu podíleli i na panelové diskusi se sponzory akce. Z České republiky se akce již po několikáté účastnili studenti z liberecké TUL, brněnského VUT a pražského ČVUT.


Vyšlo v časopise Elektro č. 4-5/2020 na straně 6.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021